NEWBORN - 2020-05-31T214349.656

Pendedahan mengenai jantina bayi anda merupakan salah satu perkara yang paling teruja yang anda akan lalui. Anda pasti tertanya-tanya adakah anda akan memiliki seorang pemain bola sepak atau seorang puteri kayangan.

Mengidam Makanan Manis Tanda Hamil Anak Perempuan & 5 Kepercayaan KARUT Lain, Semua Tak Benar!Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang didakwa sebagai tanda-tanda bahawa anda memiliki anak perempuan. Adakah ia benar-benar tepat dan berkesan? Ikuti kupasannya melalui artikel di bawah.

Mood swing yang melampau
Perubahan hormon semasa kehamilan seringkali menyebabkan mood swing. Sesetengah individu menyatakan bahawa wanita yang hamil bayi perempuan mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi lalu menyebabkan kekerapan mood swing. Walau bagaimanapun, tidak terdapat sebarang kajian yang membuktikan dakwaan ini.

Ini kerana perubahan hormon kerap berlaku semasa kehamilan tanpa mengira sama ada anda mengandungkan bayi lelaki mahupun perempuan.

IKLAN

Perut yang lebih besar
Ada terori yang menyatakan, sekiranya seseorang wanita bertambah berat badan di bahagian perut ketika hamil, itu menandakan bahawa dia hamil anak perempuan. Malang sekali, dakwaan ini ternyata tidak benar kerana wanita yang mengalami peningkatan berat badan sebenarnya bergantung kepada jenis tubuhnya, bukan jantina bayinya.

Perut lebih tinggi
Ini juga merupakan salah satu dakwaan yang tidak tepat. Ia tidak mempunyai asas saintifik yang tepat. Perut kandungan tinggi atau rendah bergantung kepada jenis tubuh wanita, penambahan berat badan, tahap kecergasan dan kekuatan otot.

IKLAN

Keinginan terhadap makanan manis
Ada teori yang menyatakan sekiranya wanita hamil berkeinginan terhadap sesuatu makanan yang manis, ia menandakan bahawa dia sedang hamil anak perempuan. Sekiranya lebih gemar makanan yang masin, ia petanda sedang hamil anak lelaki. Kedua-dua teori tersebut adalah tidak tepat sama sekali kerana ia bergantung kepada kekurangan mineral dalam badan, bukannya keinginan bayi anda.

Kulit berminyak dan rambut yang kusam
Sesetengah individu juga percaya sekiranya ibu hamil mempunyai kulit berminyak dan rambut yang kusam, ini bermakna bahawa dia sedang hamil bayi perempuan. Dakwaan ini juga adalah tidak tepat memandangkan perubahan pengeluaran minyak pada kulit dan penampilan rambut semasa hamil bergantung kepada perubahan hormon.

IKLAN

Degupan jantung bayi yang lebih cepat
Ramai juga yang mempercayai sekiranya degupan jantung bayi itu lebih cepat atau pantas, ia bermakna bahawa bayi tersebut adalah bayi perempuan. Walau bagaimanapun, dakwaan ini juga adalah tidak benar memandangkan kajian telah menunjukkan bahawa tiada perbezaan antara degupan jantung bayi lelaki atau perempuan.

Jelas sekali bahawa kesemua dakwaan atau teori berkenaan penentuan jantina tersebut adalah tidak benar dan tidak berasas sama sekali. Sekiranya anda benar-benar ingin mengetahui jantina bayi, lakukan ujian ultrasound kerana ia lebih dipercayai dan lebih berkesan. Elakkan daripada mempercayai dakwaan karut yang tidak mempunyai sebarang asas dan telah dibuktikan tidak benar.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI