Nasi Ala Kak Wook! Antara menu yang menjadi kegemaran ramai kerana kombinasi kuah karinya, ayam goreng cincang, sambal belacan dan ulam timun. Makan pula dengan nasi panas-panas memang boleh bertambah. Menu yang asalnya dari negeri Kelantan ini dikembangkan hingga ke seluruh negeri.
Bagi anda yang habis idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak boleh cuba buat menu ini. Tak susah pun..
Reseipi Nasi Ala Kak Wook yang dikongsikan di FB Jom Kongsi Resipi Masakan via Suraya Cheeszif ini patut anda cuba. Memang tak menyesal lah! Mesti anak dan suami puji.
**Nasi putih yang dimasak boleh letak daun pandan simpul. Barulah aroma nasi tu wangi. Kalau tak mahu pun tak apa, masak je nasi putih
Gulai Ayam:
~bawang bombay – 4 labu
~bawang putih – 5 ulas
~halia – 1 inci setengah
~rempah kari daging – 3 sudu
~rempah kerutub – 1 sudu
~Kacang panjang – potong
~Terung potong kecik2
~Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong2 kecil.
~Santan (jgn pekat sgt)
~ Garam dan kiub ayam
~ 1 kerek nisan (1 keping gula melaka)
Ads
Cara-Caranya
1. Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
2. Rempah kari & rempah kerutub bancuh dgn air dan gaul pada ayam. Perap sekejap.
3. Kemudian masukkan kedalam bahan2 yg ditumis tadi. Masukkan ayam dan masak ayam empuk. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. Masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masuk garam, gula nisan dan serbuk kiub ayam. Masak sekejap.
#Tips daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ni. Wallllahhhh!
Cara-caranya
1) Ayam basuh bersih dan toskan.
2) Potong kecik. Lumurkan ayam dgn bahan2 diatas dan perapkan sekejap.
3) Goreng ayam dlm minyak terendam sampai sederhana garing.
Ads
Sambal Belacan Ala Kak Wok:-
4 biji cili kering – direbus
Cili padi ikut pedas
2 inci belacan
1 labu bawang besar dibakar
1 labu bawang putih dibakar
Gula, garam, perasa
Air asam jawa
Cara-caranya:-
Blend semua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dengan kulitnya.
Resepi asal by Rosmaliza Omar. Mida olah cara masak je sikit.
Masalah anak cerewet atau susah makan antara perkara normal dalam kalangan anak kecil berusia bawah 9 tahun.
Biasanya ia boleh menjadi situasi tegang kepada ibu bapa dan juga anak. Kedua belah pihak akan berusaha untuk memastikan mereka menang dalam ‘pertempuran’ tersebut.
Bagi ibu bapa ia satu kejayaan bila anak dapat menghabiskan makanan. Sementara anak pula menganggap paksaan ibu bapa waktu makan boleh menjadi mimpi ngeri kepada mereka dan boleh memberi kesan pada perkembangan emosi.
Perkongsian daripada Dr Amalina Mohd Daud boleh dijadikan panduan agar masalah anak ‘picky eater’ dapat diatasi dengan baik.
Bila anak tak makan, tentu kita susah hati. Lalu kita pun mengambil approach untuk menggalakkan anak makan lebih.
Tanpa kita sedari, approach yang kita ambil itu sebenarnya memberi tekanan pada anak dan menyebabkan anak semakin stress pada waktu makan
Saya tak nafikan approach yang diambil berkesan. Tapi hanya short term sahaja. Long term anak tetap taknak makan dan mungkin juga anak semakin tidak suka makanan yg sebelum ini dia suka.
Waktu makan sepatutnya adalah waktu neutral. Anak tidak dipuji atau dikeji jika anak nak makan atau tidak makan.
Dulu saya tak percaya teknik ni. Saya cerita nutrient. Doktor lah sangat kan. Anak tak excited pun. Puji dia, bribe dia – memang jadi. Waktu tu jelah. Waktu lain tak jadi. Takkan lah tiap kali makan nak bagi aiskrim pulak.
Tapi bila saya being neutral, memang anak yang dulu picky dah mula tunjuk minat untuk makan
Antara perbuatan tanpa sedar ibu bapa yang membuatkan anak stres waktu makan adalah seperti berikut:
1. Bagi nasihat pemakanan
Antara ayat-ayat yang selalu kita beritahu pada anak seperti “Abang nak jadi budak besar dan kuatkan?”, Abang kena makan lebih protein untuk (kita bagilah sebab-sebabnya), “Ni bagus ni untuk adik…berkhasiat…
2. Paksaan atau ugutan
Melakukan beberapa cara paksaan atau ugutan demi nak pastikan anak makan. Antaranya seperti ikat anak ketika menyuap makanan, bagi ayat ugutan macam “kalau adik tak makan nanti daddy marah” atau “habiskan dulu makan baru turun kerusi”.
3. Merasuah
Tanpa sedar perbuatan seperti merasuah juga menyebabkan kesan buruk pada tabiat pemakanan anak. Contohnya seperti:
4. Mengalih fokus
Perbuatan macam ini walaupun akhirnya anak berjaya menghabiskan makanannya tetapi ada kesan tak elok pada tabiat pemakanan kelak.
5. Memalukan dan buat rasa bersalah
Kadangkala tanpa sedar kata-kata kita sebagai ibu bapa turut menyebabkan anak bencikan waktu makan.
Kata-kata seperti “kan adik minta mommy masak mi, sekarang makan!” atau “kalau adik sayang mommy, adik habiskan!”
6. Pujian
Pujian juga boleh menyebabkan anak jadi stres dan tertekan bila tiba waktu makan. Antaranya seperti bagi kata-kata pujian yang kononnya untuk membuatkan anak lebih bersemangat suka makan sebaliknya dia jadi lebih benci iaitu
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak dah mula makan, mama akan sibuk menyediakan stok makanan bayi. Kadang-kadang lebih mudah kalau mama masak sekaligus dan bekukan. Lebih menjimatkan masa lebih-lebih lagi bagi mama yang bekerja.
Tapi mama tahu tak cara nak membekukan makanan si manja mama dan bagaimana cara untuk memanaskan kembali? Jom ikuti perkongsian ini.
9 LANGKAH MEMBEKUKAN MAKANAN BAYI DAN JIMAT MASA!
#1. JENIS MAKANAN YANG BOLEH DI FROZEN
Ketahui dahulu makanan yg boleh dibekukan. Antara buah yang boleh dibekukan epal, pear, pisang, sayuran pula kentang, brokoli, kacang peas, labu dan lain².
#2. PENYIMPANAN
Tunggu dahulu makanan yang sudah dimasak itu sejuk, kemudian barulah masukkan ke dalam bekas bekas khas yang bertutup untuk menyimpan makanan bayi.
Jika menggunakan bekas ais batu, setelah makanan beku. Alihkan atau pindahkan ke dalam plastik ziplock dan simpan semula ke dapam petisejuk. Buangkan dahulu udara yang ada didalam plastik yee. 😁
#3. PROSES BEKUKAN MAKANAN
Simpan puri makanan yang hendak dibekukam ke dalam bekas yg bertutup supaya tiada jangkitan bakteria.
#4. LABEL
Pastikan letakkan tarikh dan label pada makanan yang dibekukan. Kaedah bekuan ini bertahan selama 4bulan. Tetapi untuk protein seperti ayam, daging, ikan ia hanya bertahan dua bulan sahaja.
#5. HAD MASA
Makanan bayi yang belum dibekukan, dan diletakkan didalam peti sejuk bahagian chiller maksimum bertahan 48jam sahaja
#6. JANGAN LEBIH 2 JAM
Makanan yang sudah masak dan mahu dikisar untuk dibekukan. Pastikan ia nya tidak lebih daripada 2 jam pada suhu bilik. Kerana bimbang akan pembiakan bakteria pada makanan.
#7. PANASKAN TIDAK LEBIH SEKALI
Dielakkan memanaskan makanan berlebih lebihan
#8. CARA MEMANASKAN MAKANAN BEKU
Hanya perlu rendamkan sahaja dengan air suam, atau air biasa atau biarkan sahaja berada pada suhu bilik untuk beberapa ketika
#9. SILA BUANG!!
Makanan yang sudah dibekukan dan sudah dipanaskan, sekiranya anak anda tidak habis makan. Jangan simpan semula. Sila buang
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!