Semasa seseorang wanita hamil, ada sesetengahnya mengalami kesan regangan kulit. Ia disebabkan perut yang semakin membesar, tetapi tidak semua ibu hamil akan mengalaminya. Biasanya akan dapat dilihat pada trimester ketiga.

IKLAN

Dr Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan ada menjelaskan tentang hal ini di laman Facebooknya.

Mengandung Ada Stretch Mark

Tanda regang yang terjadi semasa kehamilan berpunca daripada regangan fizikal pada kulit dinamakan

Walaupun kulit kita anjal dan boleh mengembang/mengecut, semasa tempoh peningkatan berat badan mendadak, tetapi kulit tak sempat untuk membuat penyesuaian/adaptation.

Jika badan mengembang terlalu cepat daripada kulit, ia akan ‘mengoyakkan’ kulit dan meninggalkan parut, atau tanda regangan

Tanda regangan ni biasanya ada sekitar trimester ketiga kehamilan. Ia bermula dengan garisan-garisan pink atau tanda-tanda di kulit.

IKLAN

Tanda regang akan ‘membesar’ dan jadi lebih panjang dan luas secara perlahan-lahan dan warnanya boleh menjadi semakin pink ataupun ungu Apabila semakin ‘matang’, warnanya mula pudar menjadi putih pucat atau berwarna coklat-coklat.

Artikel Menarik: [“Saya Tak Sedar Hamil.” 24 Tanda Ini Antara Cara Untuk Tahu Anda Positif Hamil]

Tanda ini lepas bersalin akan kurang perlahan-lahan tapi TIDAK AKAN hilang sepenuhnya.

Maka, kunyit dan garam eloklah digunakan untuk masak ayam goreng kunyit, jangan disalahgunakan untuk disapukan pada perut.

Kunyit,asam jawa dan cuka TAK hilangkan parut Striae Gravidarum.

Tidak ada apa yang perlu dimalukan dengan kesan regangan ini. Ia satu tanda pengorbanan anda mengandungkan serta melahirkan anak-anak tersayang. Ketika hamil, anda juga mungkin boleh melakukan amalan ini untuk sekurang-kurangnya mencuba mengelak atau mengurangkan kesan regangan. Tip ini dikongsikan di laman web Baby Center:

  1. Salah satu cara untuk mengurangkan masalah ini adalah supaya mengawal kenaikan berat badan dengan pengambilan diet seimbang.

2. Banyakkan memakan buah-buahan dan sayuran segar, bijirin, biji-bijian dan kekacang. Makanan ini mengandungi nutrien yang dapat membantu mengekalkan kesihatan kulit anda.

3. Selain itu, ibu juga boleh membuat senaman.

Artikel Menarik: [Jadi Renggang Sampai Tercabut, Setiap Kehamilan ‘Korbankan’ Gigi Ibu. Benarkah?]

4. Jika kulit ibu tidak begitu elastik, penggunaan krim anti regangan dapat membantu. Ia membuatkan kulit anda menjadi mulus tetapi tidak menghentikan tanda regangan.

5. Ada juga sesetengah ahli terapi yang menyarankan ibu untuk mengambil kapsul vitamin E atau mengoles minyak vitamin E pada kawasan yang bermasalah. Vitamin E sejenis antioksida dan banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit.