Sungguh para isteri jadi burnout, penat, breakdown ni disebabkan emosi dan mental. Lagi-lagi pula kalau suami tak faham keadaan isteri. Ia tak dizahirkan, perlu digali dan diperhati dengan penuh fokus dan berhati-hati.

“Perhatikanlah Emosi Isteri” Isteri Tak Akan Luah Dia ‘Burnout’, Takut Suami Serabut

Kerana isteri ini sangat pandai memendam. Nak diluahkan takut buat suami serabut dan menyusahkan.

Maka disimpannya kemas-kemas. Dia menangis dan mengalirkan air mata di balik sebuah senyuman buat suami.

Itulah hikmahnya Allah anugerahkan pada lelaki jumlah akal yang banyak, supaya lihat dari pelbagai sudut dan menyelesaikan misteri nusantara paling besar di dunia iaitu hati wanita. Heheh!

Tanda-tanda isteri sedang burnout ialah cepat marah atau meninggikan suara pada anak-anak. Walaupun hal yang berlaku adalah kesalahan kecil.

Anak sepahkan rumah.
Anak lupa nak siapkan kerja sekolah.
Anak diam je tak menyahut bila dipanggil.
Isteri terus hilang sabar.

IKLAN

 

Apabila dia dah mula tinggi suara tu, ketahuilah bukan anak yang bersalah tetapi mental dan emosinya yang tak dapat menampung kesabaran dalam melayan anak-anak.

Ditambah pula dengan moodnya yang hilang untuk bergurau. Kurang bercakap seperti biasa, mula jauhkan diri serta mengasingkan diri semasa di dapur atau bilik tidur, dan ada juga masa kita nampak dia menangis tanpa sebab.

IKLAN

Waktu itu, kita cepat-cepatlah kesat air matanya. Dan terus ambil alih peranan dan tanggungjawabnya. Biarkan dia berehat.
Kata, “awak rehatlah dulu. Pergi mandi, bersihkan diri dan baring ya. Biar abang masak dan jaga anak-anak.”

Masa itu, yakinlah walau penat macamana pun dia, tetap dia akan rasa lebih lega dan tenang seketika kerana dia ada suami yang bertanggungjawab, prihatin dan penyayang.

Para suami, jangan biarkan isteri kepenatan dan kalian perlu yakin satu perkara ini, bila isteri hilang penat, dia akan gembira, dan bila kamu lihat dia gembira, penat kamu juga turut hilang.


Kena selalu buat begini. Kena selalu hadir untuk isteri.

IKLAN

Kredit: Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah,
Saling bantu membantu ya.

Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

“Perhatikanlah Emosi Isteri” Isteri Tak Akan Luah Dia ‘Burnout’, Takut Suami Serabut

Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang