Kebanyakan ibu bila dah bersalin selalu merungut nak dapatkan berat badan yang ideal macam zaman anak dara. Tapi usaha itu seolah susah nak berjaya kerana banyak sangat halangannya.
Mana tak nya, makanan anak yang tak habis, ibu juga kena habiskan sebab sayanglah kalau nak buang. Lepas tu, ibu yang menyusu pula asyik rasa lapar je. Kalau yang dapat maintain alhamdulillah tapi yang susah turun semula tu rasa stres.
Ok buat ibu yang memang ada niat nak sihat dengan cara mudah dan mengurangkan rasa nak makan makanan manis je, Puding Chia Seed yang dikongsikan oleh Puan Izwah Saaiddutdin ini boleh di cuba. Suami dan anak-anak pun boleh join sekali untuk makan. Ni salah satu hidangan sihat untuk keluarga juga dan boleh kenyang dalam tempoh lama.
Puding Chia seed ni saya mula belajar makan dalam 3 tahun yang lalu. Diperkenalkan oleh guru saya yang pakar tentang otak, DrRizal Abu Bakar.
Saya suka sebab ia alternatif kudapan sihat. Bolehlah merawat craving saya pada puding manis yang kaya gula putih dan tak berkhasiat huhu.
Bahan utama: Santan segar yang tak dimasak dan Chia Seed. Santan tak masak ye. 1. Tuang santan di dalam bekas yang boleh ditutup.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Ads
250 ml santan segar
1/4 cawan Chia seed
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar madu
Topping dan penyedap rasa:
Buah-buahan pilihan – mangga/ buah naga/ strawberi/ blueberry/ kiwi
Kekacang – walnut, badam (boleh letak jika suka)
2. Campurkan chia seed. Kacau rata. Jangan bagi berketul.3. Masukkan esen vanilla
Kenapa kalian perlu cuba puding chia seed?
Ads
1. Tinggi fiber, protein dan kalsium. Juga tinggi zink, zat besi, fosforus dan magnesium. Tak padan dengan kecik saiznya kan?
4. Perasakan dengan madu
2. Kaya lemak baik omega 3. Bayangkan hanya 2 sudu besar chia seed dapat khasiat omega 3 sama dengan 110 gram ikan salmon.
3. Bantu rasa kenyang. Chia seed apabila direndam akan mengembang 10 kali ganda saiz asal. Hah dia punya tahap serap air tu memang terbaik. Itu yang makan rasa kenyang. Bertahan lama.
Kacau bagi rata seketika selama 5-10 minit.. Lepas tu kacau semula pastikan chia seed tak berketul. Tekstur akan jadi pekat. Ok dah boleh masuk fridge. Minima sejukkan dalam 3 jam. Nak semalaman pun boleh. Tahan Insya-Allah 3-5 hari simpan dalam peti sejuk. Ini rupa selepas semalaman. Puding agak pekat lepas dikeluarkan.
4. Chia seed ejen semulajadi untuk pekatkan puding. Tak perlu dah nak guna tepung jagung ke telur ke.
Ads
Ambil beberapa sudu masukkan ke dalam cawan. Kalau terus senduk lepas keluar peti sejuk ginilah rupa. Hodoh sikit. Nanti dia cairlah kena air buah.
5. Senang yakmat nak buat. 5 minit je nak sediakan.
Selang selikan dengan buah-buahan. Buatlah berapa layer pun.
6. Boleh jadikan santapan untuk sarapan atau dessert di waktu petang. Kalau untuk sarapan, buat sebelah malam, esok pagi potong buah dan hidang.
Beginilah rupa kejadian lepas dah penuhkan cawan. Meriah kan?Hah boleh dah makan. Koreklah chia seed yang tersorok kat bawah tu. Kang buah habis chia seed tinggal
Nota newbie: Chia seed ni tak ada rasa, memang kena campur buah sebagai gandingan untuk rasa yang enak.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Chicken broth banyak manfaatnya, membantu menguatkan imuniti badan. Ibu ini kongsi resipi sup tulang ayam yang selalu disediakannya tatkala anak batuk berkahak & demam.
Puan Widyana Ali sering kali menyediakan sup tulang ayam atau bone broth ketika anak-anak batuk dan demam. Dia juga turut berkongsi resepi yang mudah ini.
9 jenis bahan yang digunakan adalah asas dan mudah didapati. Cara penyediaannya pun mudah, hanya renih 3 hingga 4 jam sehingga tulang hancur.
Untuk anak ekzema, dia hanya merenihkan sup selama 1 jam. Periuk kaca dan besi tahan karat sahaja yang boleh digunakan.
Sudah mengamalkannya bertahun-tahun. Ia boleh menguatkan sistem imun, kaya mineral, anti radang & menguatkan tulang dan gigi. Ia juga boleh membantu menggalakkan penyingkiran kahak.
Boleh dipelbagaikan cara memakannya iaitu dimakan bersama nasi, kuah atau dihirup begitu sahaja.
Sebelum makan letakkan sedikit garam sebagai perasa.
Samada musim raya atau tidak, coklat yang satu ini iaitu Coklat Chip sentiasa jadi rebutan semua orang. Lagi-lagi yang rangup, memang layan makan depan televisyen dengan anak-anak.
Resepi biskut coklat chip ala-ala chef media sosial terkenal, Che Nom yang dikongsikan semula Pn Yatie Faizal ni mama wajib cuba untuk anak-anak. Walau dah lepas raya, confirm anak berebut sebab terlebih sedap. Nak buat pun simple!
Coklat Chip, adaptasi dari Anna Alson by Che Nom. Tapi saya olah ikut citarasa sendiri, kita save kat sini senang bila nak guna leh cari nanti, tak hilang. Yang nak cuba boleh follow resepi yang saya olah, rasa tak manis sangat, sesuai dengan tekak saya sefamili.
Bahan-bahan:
227g butter- guna pure butter lebih sedap like anchor, tatura jenis salted tak perlu letak garam
170g brown sugar
2sdk esen vanila
2 biji telur B
384g tepung gandum cap rose (tepung gandum biasa)
1 1/4 sdk (1 suku sudu kecil) soda bicarbonate untuk merangupkan cookies anda -ayakkan
1 cawan badam nips -panggang
2 cawan coklat chip boleh guna saiz kecik atau besar -nak mudah piping pilih yang kecil
Butter dan gula mix hingga nampak pucat sedikit creamy. Boleh guna mixer kalau nak cepat.
Masukkan esen vanila dan telur sebiji sebiji. Mix dan sebatikan.
Kemudian masukkan tepung. Nak gaul dengan spatula atau hentam ja mixer cepat.
Boleh masukkan nips dan coklat chip gaul-gaul manja.
Dah siap masukkan dalam piping beg. Potong hujung tu besar sikit agak-agak saiz cookies yang hampa nak pipe terus atas dulang. Macam contoh gambar, kemudian tekan sikit.
Bakar suhu 150c selama 20 minit, api atas bawah.
Selamat mencuba!
* Tips tak nak adunan tu terlalu berminyak boleh rest dalam chiller sebentar.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Penggemar ayam goreng berempah pasti tidak mampu melepaskan sepinggan nasi jika hidangan ayam goreng panas tersedia di atas meja. Apa lagi kala digabungkan bersama sambal belacan dan gula panas.
Bosan dengan ayam goreng rempah biasa, apa kata kita cuba Ayam Goreng Serai Thai pula untuk hidangan keluarga. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Nurul Ateekah ini. Confirm tak boleh berhenti makan.
Tak boleh nak berenti makan. Yang penting makan bersama sayur kailan belacan dan telur mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati kesedapannya.
Bahan-bahan:
500 gram isi ayam dipotong kecil (dicuci bersih)
2 batang serai (dipotong 2 cm dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk@dikisar halus tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih
Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (kecuali daun limau purut) serta bahan yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
Panaskan minyak, agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.
Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi.
Ratakan ayam bersama daun limau purut.
Siap dihidang.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Amaran METMalaysia meramalkan hujan berterusan di enam negeri sehingga 8 Disember. Ketahui tip keselamatan penting untuk melindungi anak-anak ketika cuaca buruk.