Masalah puting merekah berkemungkinan berpunca daripada pelekapan yang tidak betul (shallow latch), kelainan pada lidah atau bibir seperti bersambung (tongue-tie/ lip tie),jangkitan pada puting seperti jangkitan kulat dan sebagainya.

Artikel Menarik: {Seawal Lahir Selalu ‘Main Mata’ Dengan Bayi, Buat Dia Cepat Cam Ibu Ayahnya}

Pertama sekali, kita perlu mencari punca masalah ini kemudian barulah mendapatkan penyelesaian. Dapatkan bantuan konsultan laktasi bertauliah (IBCLC) jika usaha yang anda lakukan tidak berjaya.

Semasa penyusuan

*Susukan bayi pada sebelah payudara yang tidak sakit supaya dia boleh menyusukan dengan lebih lembut pada payudara yang sakit. Pelekapan ketika ini akan menyakitkan. Tuam ais pada puting untuk mengurangkan kesakitan.
*Bereksperimen dengan payudara dan berikan si kecil payudara yang anda selesa dan tidak sakit.

IKLAN

*Jika penyusuan secara terus amat menyakitkan, lebih baik susu diperah untuk mengelakkan mastitis dan mengelakkan produksi susu merudum. Gunakan perahan tangan jika perahan menggunakan pam menyakitkan.

Selepas penyusuan

*Bilas dengan larutan air garam (saline) supaya payudara tidak sakit. Cara menyediakan larutan saline ialah dengan mencampurkan setengah sudu teh garam ke dalam gelas berisi lapan oz air bersih. Sediakan baru setiap hari untuk mengelakkan kontaminasi. Anda juga boleh membeli larutan saline yang siap dalam pek individu di farmasi.
*Selepas penyusuan, rendamkan, atau pancutkan puting yang merekah dengan larutan saline ini selama seminit.
*Elakkan merendam terlalu lama melebihi lima minit kerana ia boleh menyebabkan kulit puting menjadi kering dan lambat sembuh.
Keringkan dengan tisu.


*Jika bayi menolak payudara kerana ‘rasa’ puting yang agak masin, bilas dan keringkan puting payudara sebelum menyusukan.

Selepas bilasan air garam

Sapukan susu ibu pada puting untuk menggalakkan penyembuhan.
Sapuan krim atau gel boleh membantu melembap dan memulihkan bahagian terbabit.
Jika ada jangkitan thrush, sapukan dengan salap anti fungus setiap kali selepas rendaman air garam. Jika perlu, sapukan ubat antibiotik seperti Bactroban/mupirocin, atau Polysporin setiap kali selepas menyusukan.

Ubat sapu seperti Per Hale, Bactroban (mupirocin adalah pilihan paling selamat bagi ibu menyusu). Ubat-ubatan ini hanya boleh didapati melalui preskripsi oleh doktor.
Manakala Polysporin (Polymyxin B Sulfate and Bacitracin Zinc) pula boleh didapati di farmasi tetapi terhad pada bagaian puting sahaja.

Artikel Menarik: {Jangan Buat Selamba Kalau Demam Trimester Pertama Boleh Jejas Pembentukan Organ Bayi}

Ubat-ubatan ini tidak perlu dicuci sekiranya disapu sedikit sahaja. Tetapi jika sapuan agak banyak, lapkan bahagian terbabit dengan kain lembap.

Antara penyusuan:

*Udarakan puting sebanyak mungkin. Pastikan juga anda menukar pad payudara sekerap mungkin. Pakai breast shell untuk mengelakkan puting yang merekah lembap dan terhimpit.
*Jika anda berasa sakit, letakkan pek ais yang dibekukan bebalut kain pada puting yang merekah selama 20 puluh minit dalam selang masa 20 minit.


*Ibuprofen (Advil, Motrin) atau acetaminophen (Tylenol) juga penahan sakit yang boleh diambil bagi ibu menyusu.
*Gunakan sabun tanpa pewangi bukan anti bakteria untuk membersihkan kawasan yang merekah kemudian bilas di bawah air yang mengalir. Penggunaan sabun pada puting tidak digalakkan pada waktu biasa melainkan ia merekah.