Bayi pun boleh makan kek tau! Tapi kek bayi mestilah kek yang mesra bayi, bebas garam dan gula. Resepi cheese cake bayi sangat mudah disediakan hanya ikut langkah-langkah penyediaan ini.
CHEESECAKE BABY ZUBAIR (8months)
Bahan – bahan
🌸 125g cream cheese (saya guna Tartura)
🌸 1 1/2 tbs tepung gandum unbleached (saya guna cap Lili)
🌸 1 biji telur
Murtabak adalah pancake yang disumbat dengan inti atau roti goreng yang biasa dijumpai di Semenanjung Arab dan Asia Tenggara, terutama di Arab Saudi, Kuwait, Yaman, Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, dan Thailand.
Rasanya kulitnya yang lembut dan inti daging atau ayam berempah di dalam memang membangkitkan selera. Kebiasaanya murtabak ini akan dihidang bersama cuka bawang atau kari ayam.
Kalau anda takut nak pergi bazar ramadan musim pandemik ni, anda boleh buat sendiri murtabak di rumah.
Resepi Murtabak Mini
Bahan-bahan;
Cara memasak inti;
1. Tumis bawang yg dipotong dadu
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan2 yang dimasak. Jgn lebih nanti inti lembik.
4. Masukkan gula dan garam dan masak sehingga kering.
Untuk balut murtabak;
kredit: yanie mansor
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bagi yang pernah merasai ikan rebus goreng ini pastinya tidak dapat melupakan keenakkan rasanya yang masin dan manis dek gula melaka atau gula kabung yang digunakan. Ditambah pula dengan isi ikannya yang lembut tapi rangup diluarnya. Nasi sepinggan seakan tidak mencukupi.
Ubah selera pada tempoh PKP ini dengan menyajikan sajian ringkas buat suami dan anak-anak. Salah satu resipi yang boleh dicuba pastinya Ikan Rebus Goreng Kelantan vs Thailand ini. Sedap dan cukup mudah disediakan. Resipi yang dikongsikan oleh Vi Ibi Hj Ariffin ini paling mudah malah mendapat 16 ribu perkongsian di facebook. Terbaik!
Ikan rebus cara kelantan v/s thailand. Dia punya bau masa rebus tu memang tak boleh tahan. Goreng pun sedap, makan macam tu je pun sedap. Simpan dalam peti ais, nak makan panaskan je, bolehlah stok untuk 3 atau 4 hr ni.
Bahan-bahan:
15 ekor ikan
2 ketul nise kerek
6 batang serai
1 setengah sudu garam,
6 ulas bawang putih
Asam keping segenggam
15 helai daun limau purut
Masukkan ikan, nak letak cili pun boleh. Masukkan air sama paras dengan ketinggian ikan.
Rebus ikan sampai kuah sedikit kering. Tak perlu kering sangat.
Dah siap buka api kecik je setengah jam. Cuba rasa kuah tu, kalau masin atau manis sangat, tambah air panas. Ikan rebus ni makin lama simpan dalam peti makin sedap. Akak simpan sekali dengan periuk, nak makan, keluarkan dari peti, panaskan atas dapur senang.
Dah siap tadi, akak tambah air panas lagi 1 cawan, sebab kita orang suka makan kuah dia.
Ni yang dah digoreng, perlukan kesabaran, sebab dia meletup-letup sikit. Akak buka api slow tutup dengan tudung periuk.
Kalau malas nak goreng, makan macam tu je pun sedap.
Boleh layan macam macam ni.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak perlu risau if nak makan KFC, MCD, Pizza anak duk intai-intai, jenguk-jenguk je, baby pun boleh makan tapi homemade punya ya mummy! Special lunch untuk permulaan 2019! Western Lunch: Popcorn ayam, Sausage, Fries.
Ikuti resipi penuh di sini yang dikongsikan oleh Puan Nurul Liyana. Boleh buat dirumah, mudah dan senang disediakan untuk si kecil.
POPCORN AYAM (8m)
-Ayam (potong dadu)
-Bawang putih *
-Halia *
-Serai *
-Blackpapper *
-Serbuk kunyit
-Serbuk kari •
-Daun kari •
-Tepung gandum
-Tepung jagung
-Telur
1. Blend bahan * dengan sedikit air. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit
2. Perap ayam bersama bahan • & bahan blend selama 1jam atau lebih
3. Gaul sebati kedua2 tepung
4. Celup ayam di dalam telur & godek2 di dalam tepung sehingga rata kemudian goreng dengan minyak dan siap untuk dihidang!
Sebab malas nak keluarkan oven so bakar atas kuali pun boleh lah!
HAWAIIAN CHICKEN PIZZA (10m)
-1cup unbleached flour *
-1sk yis
-1sb fm *
-2sb minyak masak *
-Air suam
1. Bancuh yis didalam air suam & biar kan 2-3min sehingga berbuih
2. Uli sebati * & masukkan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan juga air bancuhan yis tadi
3. Uli adunan selama 5min sehingga adunan tidak melekat di tangan
4. Letak kain di atas bekas berisi adunan & rehatkan selama 1jam
5. Gelek menggunakan penggelak mengikut ketebalan yang disukai
6. Bakar di atas kuali separuh masak & tutup menggunakan penutup kuali kemudian masukkan topping pizza. Siap untuk dihidang !
TOPPING PIZZA
1. Tumis bawang holland & bawang putih. Masukkan pula ayam & sedikit lada hitam. Biarkan sehingga masak
2. Letakkan tomato paste diatas pizza. Masukkan topping tadi & grated cheese. Semudah abc!
1. Steam kentang sehingga empuk
2. Lenyekkan kentang & masukkan bahan *
3. Rehatkan adunan selama 5min
4. Leperkan adunan & masukkan cheese ditengah2 & bulatkan. Ulang benda yang sama sehingga habis
5. Panaskan minyak yang banyak. Kepuk telur dengan sedikit lada sulah. Celup bebola tadi didalam telur kemudian salut dengan serbuk roti & goreng sehingga masak
* serbuk roti oren ni not recommended tapi ibu pakai mana ada jelah sebab stock roti telah pun kehabisan
* just bakar roti & blend untuk dapatkan serbuk roti homemade ok
1. Kacau tepung ubi di dalam 1/2cawan air. Masukkan bahan * dan blend sekali air tadi
2. Masukkan dalam plastik aiskrim, kemudian ikat hujung kiri kanan
3. Bekukan. Kemudian buka plastik & steam 10-15min
6. Goreng dengan sedikit minyak & siap untuk dihidang!
1. Steam kentang setengah empuk
2. Perap kentang bersama bahan *
3. Lumurkan kentang dengan sedikit tepung jagung. Goreng dengan minyak yang banyak & siap untuk dihidang!