Tidak dinafikan donat antara kuih yang cukup digemari anak-anak kita. Selain rasa gula yang manis, adunan tepung yang lembut dan gebu juga buat anak suka.

Bosan dengan donat biasa, kali ini kita hasilkan bebola donat pula untuk anak. Comel saiznya, malah bulat-bulat sekata. Resipi yang dikongsikan Pn Ariana Sofea Ahmad ini memang awesome. Lengkap langkah demi langkah terperinci. Confirm menjadi!


Hari ni saya nak share resepi donut ball. Bukan saja ringan tapi sangat lembut dan gebu.

Resepi Donut Ball
1 1/4 cawan @ 250ml air suam
2 sudu besar butter
2 sudu besar gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
500g tepung gandum
1 paket @ 11g yis
1 sudu besar ovallete
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
Gula kastor (salutan donut)

Mula-mula masukkan air suam, gula, susu pekat manis dan yis. Pastikan yis masih elok dan belum dibuka. Yis kalau dah dibuka dan dibiar lama akan masuk angin. Dah tuang yis terus kacau hingga semuanya sebati.

Lepas tu wrap bekas dan biarkan yis aktif Dan mengembang selama 30 minit. Saya suka biar lama supaya yis lebih kembang.

Ok. Yis dah kembang. Tapi kalau yis tak kembang maknanya yis rosak dan kena buat semula.

Dalam bekas lain masukkan tepung gandum, ovallete, butter, garam dan baking powder. Gaul guna sudu dulu bagi sebati.

IKLAN

Lepas tu tuangkan kesemua adunan yis tadi. Gaul menggunakan sudu dulu barulah Dan barulah gaul dan uli menggunakan tangan. Doh ni memang lembik sikit dan tak perlu tambah tepung gandum kecuali lembik terlampau sangat baru tambah tepung gandum.

Uli hingga jadi doh dan tak melekat pada tangan. Melekat sikit tak ape. Lepas tu wrap bekas dan biarkan kembang 2X ganda selama 30 minit.

Ok. Doh dah kembang, tanggalkan wrap.

Tekan-tekan doh bagi angin keluar. Gunakan jari jemari yang lembut tu.

Dah buang angin, buat macam ni semula. Jika doh melekat sangat ketika nak ambil doh, boleh letak tepung gandum pada tangan, kalau tak melekat tak perlu letak.

IKLAN

Untuk dapatkan donut yang sama besar, timbang doh. Kalau taknak timbang pun xpe. Nak buat donut ball yang kecil dan boleh cucuk pada lidi, kurangkan berat dalam 10-15g je.

Bulatkan macam ni dan getel hingga betul-betul bulat.

Untuk memudahkan mengoreng nanti, letak doh donut atas baking paper. Fungsinya bila nk letak dalam kuali tak perlu pegang doh Dan donut cantik je membulat. Biarkan doh mengembang 10-15 minit barulah digoreng.

IKLAN

Ok doh dah kembang. Pastikan doh kembang baru goreng.

Goreng dalam minyak yang panas. Jangan guna api terlampau besar nanti bahagian luar garing tapi di dalam tak masak. Boleh tengok video cara nak letakkan donut dalam kuali. Bila donut dah kuning@garing baru terbalikkan. Jangan terbalikkan banyak kali nanti donut tak masak dan serap minyak. Dalam kuali akan mengembang elok.

Dah masak angkat dan toskan. Pastikan takda minyak melekat. Lepas tu boleh golek-golek dalam gula. Nak guna gula lain pun boleh. Untuk kekalkan donut nampak cantik membulat, jangan tekan pada donut ketika salut gula.

Ok donut ball dah siap. Kalau buat size kecil boleh cucuk pada lidi. Anak-anak mesti suka. Mak ayah pun suka.

Artikel berkaitan: Resipi Donat Ekspress 2 Bahan Saja, Tak Sampai 5 Minit Dah Siap, Mudahnya

Resipi Donat Kampung Gebu Gebas, Paling Mudah & Ringkas, 6 Bahan Saja

Tak Yakin Buat Donat, Langkah Ni Paling Senang, Ekstra Lembut & Gebu

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)