Cuti sekolah ini pasti anak kelaparan dan mula meminta pelbagai jenis menu anak sepanjang berada di rumah. Apa kata mama sediakan apa kukus pandan coklat ini untuk anak.
Nak buat pun ringkas dan tak perlukan banyak bahan. Jom cuba perkongsian resipi Fatin Bakery ini. Sedap!
Hari ni siap buat kudapan untuk petang ni. Apam pandan coklat. Sedap, halus, gebu dan lemak bersantan gitu. Pekena dengan kelapa parut putih ni, perghh memang sedap sgt! Ada ke peminat apam ni?
Resepi apam pandan coklat gebu
Bahan-bahan:
Tepung blue key/tepung gandum+1sk baking powder (pilih salah satu) 2 cawan
Santan kara 1 kotak 250ml
Gula 1 cawan
Ovellete 1sd
Telur 4 biji
1sk pewarna hijau
1sk esen pandan/Pes pandan
1sb serbuk koko
Ads
Pukul telur, gula dan ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna Putih kira dah betul gebu ye.
Kemudian masukkan tepung dan santan berselang seli. Mix sampai semua bahan sebati dan gebu.
Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan campur lah pewarna hijau dan esen atau pes pandan, gaul sebati. 1 adunan lagi campur serbuk koko, gaul sebati.
Ads
Acuan boleh guna lompang atau seri ayu. Sapu minyak dulu pada acuan ye. Mudah nak keluar kan lepas siap kukus nanti.
Cara saya hanya guna sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis. Ikut lah korang nak paip ke macam mana.
Kukus adunan ni guna api sederhana sahaja. Selama 10 minit saja OK. Jangan lebih masa!
Ads
Pastikan penutup kukus di balut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam. Nanti hodoh pulak apam.
Biasanya roti yang dibeli jika dah nak tamat tempoh, daripada membazir, kebanyakannya akan buat puding roti atau agar-agar roti. Namun kali ini anda boleh cuba resipi baru dengan membuat kuih lapis.
Resipi dari Biela Nabila via group MAHN boleh dicuba untuk dijadikan pencuci mulut.
Pertama kali saya buat kuih lapis ni. Saya buat guna roti gardenia. Selalunya roti boleh dibuat pizza, murtabak atau puding kan. Kali ni kita guna buat kuih lapis. Mana roti yang dah nak eexpired tu boleh cuba buat ye. Resipi saya sertakan di bawah.
Kuih Lapis Koko Roti Gardenia
Bahan-bahan :
* 4 keping roti gardenia (roti ape2 brand pun boleh)
* 3/4 cawan gula (boleh letak 1 cawan gula bg yg suka manis)
* 1 cawan air
* 1 cawan santan pekat
* 1 cawan tepung beras
* Secubit garam
2 sdk serbuk koko (sy guna sudu Kfc)
Sedikit pewarna (ikut citarasa) – sy guna pewarna kuning dan coklat
1. Kukuskan pengukus dahulu.
2. Sementara tu, blend semua bahan yg bertanda (*) di atas sehingga halus.
3. Setelah halus, bahagikan sama rata ikut citarasa. Sy buat 2 bahagian (kuning dan coklat). Utk yg coklat tu, sy masukkan 2 sdk serbuk koko dan setelah itu bhg koko td hendaklah ditapis utk mengelakkan serbuk koko tu berketul. Setelah tapis, sy tuang sedikit pewarna coklat utk jadikan wrna coklat pekat sedikit.
4. Jangan lupa sapukan minyak pada acuan ye agar tidak melekat.
5. Pastikan air betul2 mendidih baru boleh mengukus.
6. Kukus selapis demi selapis sampai habis.
7. Setiap lapisan selama 4 minit sahaja.
8. Lapisan terakhir lama sikit iaitu 10 minit.
*Kalau tak ada serbuk koko, boleh guna pewarna lain. Saya guna koko sebab nak rasa perisa koko.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi: Biela Nabila via MAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Nak tarik perhatian anak makan sebenarnya tak sesusah mana. Letak saja makanan berwarna, anak mulalah buka mata. Pun begitu ibu kenalah lebih bijak, elakkan makanan yang diletakkan pewarna di dalamnya. Bahaya dan tak berapa baik untuk kesihatan anak kecil kita.
Banyak lagi cara nak meriahkan makanan anak kita dengan warna. Salah satunya adalah keledek berwarna ungu yang warnanya memang super awesome. Anak tengok saja terus mintak. Tak payah ibu nak paksa-paksa makan. Tak gitu?
Resipi yang dikongsikan oleh Mishalie Daniel ini memang unik. Bukan hanya menang pada warnanya yang cantik, bahkan resipinya pun awesome bila mana diletakkan keju di dalam bebola keledek. Alahai sedapnya rasa, lemak-lemak manis.
Double Potato Cheezy For Cik Ruby??. Makan petang merangkap dinner sekali. Dia tak suka kalau hanya kentang je, so mami combine dengan keledek maka berselera lah dia makan tanpa pengetahuan bahawa dia telah termakan kentang sekali.
Habis lah juga 3 biji. So 3 biji lagi telah selamat masuk ke mulut mami juga. Mami sertakan resepi sekali sebab sangatlah mudah untuk disediakan.
Bahan 2 biji kentang ( size kecil ) 1 biji keledek Stick cheese beqa ( potong dadu )
Cara Nak Masak: 1. Rebus/steam kedua-dua kentang sehingga empuk. 2. Dah empuk angkat dan toskan air. Bahagikan kepada 2 bahagian. 3. Lenyekkan kentang dan keledek dan bulat-bulatkan menjadi bebola seperti gambar di bawah.
4. Gabungkan 1 biji kentang dengan 1 biji keledek menjadi satu dan leperkan. 5. Sumbat cheese yang telah di potong dadu dan bulatkan kembali menjadi bebola. 6. Bakar pada suhu 160c selama 2-5minit atau sehingga cheese mencair. 7. Siap.
Nampak macam senang nak buatnya. Jom cuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Makanan jejari sering dihidangkan sebagai snek untuk si manja. Kalau selalu menggunakan ayam sebagai sumber protein, kali ini ibu ini menggunakan isi ikan pula. Amat baik kerana kaya DHA.
DHA atau docosahexaenoic acid yang banyak terkandung di dalam ikan baik untuk perkembangan otak si kecil. Walau pun penggunaan ikan dalam sajian bayi dan kanak-kanak amat baik, namun lebih elok jika bahan mentah yang diguna dipelbagaikan mengikut piramid makanan.
Puan Aza Razif telah berkongsi resepi Cutlet Fish atau Jejari Ikan yang dihasilkan untuk anak kecilnya, Aniq Al-Matiin yang kini berusia 1 tahun 5 bulan. Katanya fish cutlet ini boleh dijadikan finger food atau makanan jejari dan boleh juga dimakan dengan nasi atau bubur. Berikut ialah resipinya;
Fish Cutlet
BAHAN YANG DIPERLUKAN
-Isi Ikan (sy guna ikan merah)
-Ubi kentang
-Lobak merah
-Brokoli
-Bawang merah
-Serbuk bilis
-Serbuk kari
-Telur
-Tepung gandum unbleached
-Tepung jagung
-Garlic powder
-Serbuk kunyit
LANGKAH PENYEDIAAN
Rebus isi ikan.
Bawang merah dicincang halus.
Kentang, lobak merah & brokoli di steam sehingga lembut (boleh guna apa-apa sayur favourite anak).
Campurkn semua bahan-bahan dalam bekas dan hancur lumatkan (mash) semua sekali.
Masukkan serbuk bilis, serbuk kari & garlic powder, gaul semua skli smpai sebati.
Bentukkan fish cutlet tadi ( jgn terlalu tebal / terlalu leper, ikut kesesuaian / mudah utk baby pegang).
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.