Roti antara menu paling menjadi kegemaran anak-anak. Biasanya roti sosej yang jadi pilihan tetapi kalau nak beli anak-anak tak puas makan. Jadi bagi ibu yang anak-anak suka sangat makan roti sosej, boleh buat sendiri je.

Resepi oleh Cikgu Azlina Ina boleh ibu cuba. Hanya uli guna tangan sahaja tak perlu beriya nak guna breadmaker ke mixer. Tetap jadi gebu dan lembut elok.

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Roti sosej gebu uli tangan

Bahan-bahan:

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

500g tepung gandum mak guna sauh
1 biji telur
Garam sikit
1 1/2 sb yis kering
2sb majerin
5 sb susu tepung(nak skip pun tak apa)
1sk double action baking powder(kat bakery ada)
Ok gaul-gaul sampai jadi macam serbuk roti

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Tambah 1 cawan dan +1/2@3/4 cawan air sejuk dari peti atau dari penapis air janji sejuk gaul-gaul kan sebati. Gaul agak-agak jadi doh lembut
Total air sejuk dalam 1 1/2 cawan@3/4 cawan +-

IKLAN

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

2 sb gula tambah air suam sikit bancuh sampai gula larut
Doh tadi buat lekuk dan isi gula tadi.
Uli sambil tabur-taburt sikit tepung bagi jadi doh. Tak payah beria pun uli sikit-sikit je tak payah elastik pun tak pe.

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Ok dah jadi doh kita biar kan dia 1 -2 jam bagi kembang. Mak nak cepat tutup permukaan dia pakai tuala basah masuk oven letak suhu 60 darjah 30 minit kembang dah.

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Ok macam ni dah kembang elok dah ya..Tumbuk-tumbuk sampai doh penyek.

IKLAN

Lepas tu tabur2-tabur sikit tepung mak uli kejap dalam 5 minit ala uli macam basuh kain tarik gulung tarik gulung gitu je. Kalau melekat tambah tepung tabur-tabur sikit-sikit ok je.

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Bentuk kan ikut citarasa masing-masing. Mak buat doh uli memanjang sosej tu mak dah rebus awal2 ya.

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Dah kembang sikit dalam 20 minit sapu atas dia dengan sebiji telur+susu full cream+ pewarna kuning sikit ha sapu kan. Pastu biar kejap lagi.

IKLAN

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Bakar suhu 180-1200. Masa 25-30 minit tengok oven masing-masing. Nak goreng pun boleh ya. Teksturnya memang lembut elok.

Kredit: Azlina Ina Fans

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/

Roti Sosej Gebu, Hanya Perlu Uli Tangan. Tak Perlu Guna “Mixer” Pun Gebu Elok

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI