Daun-daunan herba tidak dinafikan begitu membantu menyedapnya masakan kita. Kalau daun herba tidak ada, boleh jadi masakan kurang rasanya. Pun begitu, daun herba seperti daun ketumbar, daun kunyit, daun sup, daun limau purut dan seangkatannya cepat layu jika disimpan lama dalam peti ais.

Apa nak buat dengan lebihan daun-daunan ini? Nak simpan macam mana? Idea perkongsian Nik Hazifah seperti yang dikongsikan semula Rafzalina Rafli ini memang terbaik. Confirm tak membazir.


Assalammualaikum & gud morning. Meh Kak Lina nak share idea bernas ni. Semoga memberi manfaat buat semua, Insya Allah. Maybe ada yang dah praktikkan idea ni kan. Juz nak share untuk yang belum tau tu.

Beli Pureglas Gourmet Container Set Di Sini

Pureglas Gourmet Borosilicate Container Set

 

Ok. Ketua keluarga dah beli stok barang-barang dapur & bahan masak. Sekarang baru ketua dapur nak take charge. Gitu.

IKLAN

Nak share idea simpan daun ketumbar, daun kunyit, daun sup, daun limau purut dan seangkatannya. Selalunya kalo kat pasaraya mesti beli dalam paket & kuantiti yang lebih daripada yang kita perlukan untuk masak..at last abis layu & kering dalam tempat simpanan sayur tu. Betul tak?

So, gunakan plastik aiskrim. Masukkan daun-daun tu, masukkan air dan ikat. Then simpan dalam freezer. Jimat space dalam freezer.⠀

Ni adalah cara untuk kekalkan kesegaran daun-daun ni. Dah suami beli macam nak kenduri. Padahal nak pakai sikit je pun.

Nak defrost pun kejap je. Keluarkan dari plastik tu dan lalukan bawah air paip. Selesai.⠀

IKLAN


⠀⠀
Kredit : Nik hazifah bawangchannel

* Kak lina dah siap buh malam tadi dalam freezer. Pagi tadi dah kuarkan pun serai & daun limau purut siap-siap untuk masak nasi goreng tomyam untuk lunch nanti. Yang penting tahan lama dan tak membazir, very effective.

Cubalah!

IKLAN

Menarik: Dah Spring Cleaning Rumah Simpan Barang Untuk DIY Aktiviti Anak Pula, Idea Ibu Ni Superb

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)