Kebiasaannya apabila tiba hari lahir anak, kek biasanya dibeli sahaja dengan beraneka rupa dan bentuk bagi merasaikan hari istimewa ini. Namun tak kurang juga yang menyediakan kek sendiri buat anak-anak tanda hari istimewa ini. Tidak ketinggalan juga yang membuat kek bersama-sama anak bagi mencipta bonding dan kemesraan yang lebih kepada anak-anak.

Pun begitu kek yang dihasilkan oleh ibu ini, Syazwanie Afiqah Mohd Kushairi menerusi kelab Happy Baby Foods Malaysia cukup unik dan istimewa. Kek bersempena hari lahir pertama anaknya ini dibuat versi bayi, tanpa gula dan garam. Namun hasilnya cukup istimewa. Kita dewasa pun makan bertambah-tambah.

Ikuti perkongsian lengkapnya, langkah demi langkah menghasilkan Carrot Cake ini. Nampak sedap!

Kek tanpa gula dan garam

Gigihya seorang ibu buat kek untuk birthday anak dia. Hahaha. Tak pandai buat kek sangat. Tapi since carrot cake ni senang ya amat, kite torai lah buat dia. Suprisingly, orang dewasa pun suka kek ni siap nak tapau bawak balik. Walaupun tak da gula tak da garam. Resepi dan design ikut dalam group ni jugak. Thanks sangat tau guys!!!

Resepi dari beginner untuk beginner. Ini pun saya tak tau betul ke tak. Kalau ada baker yang boleh suggest cara lain okay kot.

Bahan-bahan:
150gm unsalted butter
1 batang lobak merah -disagat
2 sudu madu (untuk bayi setahun ke atas)
2 biji telur
1 cawan unbleached flour
1 sudu soda bikarbonat

1) Unsalted butter 150g – putar dulu bagi dia kembang (atau kate lain tukar warna dari dari kuning ke cream) approx dalam 4 minit medium speed.

2) Masukkan madu 2 sudu (untuk setahun ke atas). Lepas tu putar high speed dalam 2 minit.

Sudah disapukan jem.

 

3) Slowkan speed, masukkan satu biji telur, putar sampai tak nampak rupa telur baru masukkan lagi satu biji telur lagi, and putar sampai tak nampak rupa telur jugak. Pastu, baru putar max speed dalam lagi 4 minit.

4) Sementara tengah putar tu, masa yang ada boleh preheat oven dalam 10 minit suhu 170c (depends on oven).

5) Masa yang sama jugak sila sediakan satu cawan unbleached flour + 1 sudu soda bikarbonat (tak pasti boleh guna tepung naik sendiri tak tapi saya try guna untuk satu adunan and okay je).

Letakkan lapisan kedua kek.

6) Sagat sebatang carrot.

7) Lepas dah siap putar, campurkan tepung tadi KAUP bagi sebati. Kaup je, bukan godak. Kaup tu maksudnya cedok ke satu arah je. Tak tau nak explain camne.

8) Masukkan carrot yang telah disagat, kaup sampai sebati.

9) Masukkan dalam loyang saiz 9 inchi rasanya. Nanti tayah belah separuh dah nipis cantik dah. Tapi kene buat dua adunan untuk 2 layer. Kalau loyang lagi kecik boleh potong separuh, tapi nanti kek saiz kecik.

10) Bakar dalam oven dalam 30 minit je rasanya. Suhu 170-180c macam tu.

11) Buat lagi satu adunan. Resepi sama je. Cuma unsalted butter saya kurangkan jadi 60g (sebab dah habis) + minyak sawit dalam 1/2 cawan. Lepas tu madu saya ganti dengan puree kurma dari 7 biji kurma (tak campur air).

12) Dua-dua adunan dah siap bakar. Layerkan kek pertama dengan apa-apa jem. Atau boleh layer dengan creamcheese. Tapi saya nak jimat creamcheese. Hehehe. Pas tu, tindihkan dengan adunan lagi satu. Masukkan dalam peti dulu sebelum spread dengan creamcheese baru dia kukuh sikit.

Siap!

13) Creamcheese ni ambik dalam 200g je kot. Kurang pun okay kot. Keluar peti terus putar tau. Boleh putar dengan madu atau puree kurma. Nak bagi manis. Putar ikut rasa agak-agak dah lembut boleh spread leh lah berenti putar. Maybe dalam 5 minit highspeed kot.

14) Pastu boleh lepa sekeliling kek dengan penuh kesabaran. Creamcheese kalau texture tak jadi, susah nak lepa. Tapi so far okay je. Bantai je lah asalkan dia cover semua. 🤣🤣

15) Siap lepa masuk peti balik.

16) Sebelum hidang cucuk ngan topper.