Ketika hamil, salah satu perkara yang menjadi kegusaran ibu hamil adalah stretch marks. Perkara ini boleh membuatkan seseorang wanita menjadi malu dan rendah diri terutamanya jika terlalu banyak regangan kulit terjadi semasa kehamilan.

Tak Yakin Ada Stretch Mark Masa Hamil, Pakar Kulit Jelaskan Kenapa Ia Terjadi & Apa Patut Ibu Buat
Sumber foto: www.freepik.com

Biasanya stretch marks akan terjadi pada perut, paha dan punggung. Ketika awal kehamilan mungkin tidak kelihatan tetapi semakin perut membesar ia semakin ketara dan malangnya agak sukar untuk hilang biarpun selepas melahirkan anak.

Ikuti perkongsian tip dari Dr. Wan Syazween Lyana yang merupakan Pakar Perunding Kulit;

TIPS UTK HILANGKAN STRETCH MARKS

Hello orang ramai!

Sejak post saya tempoh hari, ramai ibu mengandung yg tanya cara utk hilang stretch marks. Ok kena belajar dahulu apa itu stretch marks, baru boleh faham kenapa rawatan-rawatan ini diberikan.

Baiklah, jom belajar. Threads!

1. Dalam bahasa perubatan, stretch marks dipanggil striae. Sebutannya “STRAI-YEY”. Striae dtg dari bahasa latin maksudnya groove (sesuatu yg melekuk ke dlm). Ia sgt common ya. Boleh berlaku dalam 50 – 90% wanita mengandung.

2. Kenapa stretch marks terbentuk? Ia disebabkan oleh luka bawah kulit kerana saiz badan yg bertambah secara mendadak (rapid growth) ataupun kerana keregangan kulit yg melampau (over-stretching). Kalau tengok bawah microscope, umpama kulit itu terkoyak di lapisan tengah2 tu.

Baca Juga:

IKLAN

Hampir 5 Tahun Kahwin, Pasangan Ini Kekal Positif Untuk TTC Lepas Gugur Anak Pertama Tahun Lepas

Evie Khadeeja Dah Setahun! Pilih Tema Pink, Cantik Kek & Dekorasi Birthday Anak Intan & Harris

Respect! Bakal Timang Cucu Ke-11, Warganet Kagum Semangat Nenek Kejar Impian Dapatkan Ijazah

3. So stretch marks nampak mcm mana? Tanda awal sekali adalah kawasan kulit menipis. Bagi mereka yg berkulit cerah, mungkin kulit kelihatan merah jambu muda (light pink). Kadang-kadang, boleh jadi gatal.

Kemudian, akan kelihatan garisan-garisan merah atau purple yg membengkak (straie rubrae). Lama-kelamaan, garisan akan menjadi cerah (warna putih/warna kulit) & nipis. Ini dipanggil striae albae. Rubrea = red. Albae = white. Easy right?

Tak Yakin Ada Stretch Mark Masa Hamil, Pakar Kulit Jelaskan Kenapa Ia Terjadi & Apa Patut Ibu Buat
Sumber foto: www.freepik.com

4. Selain wanita mengandung, siapa lagi boleh dpt stretch marks? Ramai sebenarnya. Remaja yang meningkat usia & mengalami growth spurts (selalu kelihatan di punggung, paha). Golongan bina badan (bahu), obese/berat badan berlebihan. Penggunaan steroid pun boleh jadi penyebabnya.

IKLAN

5. Ok sekarang mcmana nk rawat ni. Jujurnya, setakat ini, berdasarkan kajian, masih belum ada 1 rawatan yg terbukti 100% berkesan menghilangkan stretch marks. Don’t worry, there are treatments u can try. If it works for you, alhamdulillah!

Ok here goes ;

i. Penggunaan pelembab. Guna sekerap mungkin. Seeloknya sebelum keregangan kulit berlaku. Contohnya untuk ibu-ibu, sebaik tahu sahaja mengandung, digalakkan memakai pelembab selalu.

Tak Yakin Ada Stretch Mark Masa Hamil, Pakar Kulit Jelaskan Kenapa Ia Terjadi & Apa Patut Ibu Buat
Sumber foto: www.freepik.com

Kajian-kajian kecil ada menunjukkan andungan pelembab yg maybe menolong stretch marks adalah ascorbic acid, hyaluronic acid, vitamin E , almond oil & cocoa butter.

ii. Penggunaan topical vitamin A iaitu tretinoin. Ada kajian menunjukkan tretinoin 0.05% boleh menolong stretch marks dalam 47% pesakit. Tretinoin bagus dari segi pertumbuhan kulit baharu…

Namun perlu ditekankan di sini, penggunaan tretinoin/vitamin A bagi ibu mengandung tidak dibenarkan sama sekali kerana ada potensi kelahiran bayi cacat. So kalau anda ada stretch marks disebabkan oleh hal selain mengandung, bolehlah cuba ya.

iii. Sekarang, banyak yg berbicara tentang rawatan laser utk stretch marks. Setakat ini kebolehan laser tampak lebih bagus berbanding rawatan sapu pelembab semata-mata. Contoh laser yg boleh digunakan adalah carbon dioxide (CO2), Er:YAG, Nd:YAG, pulsed dye & excimer laser.

IKLAN

iv. Rawatan-rawatan lain yg boleh dicuba termasuklah chemical peeling (penggunaan asid ringan pada kulit) seperti trichloroacetic acid, retinoic acid & gycolic acid. Microneedling pun boleh cuba. Malah, ada yg menggunakan teknik phototherapy. Lain orang, lain keberkesanannya.

6. Ok itu sedikit sebanyak pencerahan ttg stretch marks. Ia tidak berbahaya. Kami merawat lebih kepada rawatan kosmetik bagi meningkatkan keyakinan diri ibu-ibu yg kita sayang ni.

7. So, jika anda ada stretch marks dan tidak tahu mana rawatan hendak cuba, datang jumpa dengan doktor dahulu. In sha Allah, kita go through the best treatment option for you k?

That’s all for today, babai!

Ref : A Narrative Review of Current Striae Treatments (2022)

Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar

Tak Yakin Ada Stretch Mark Masa Hamil, Pakar Kulit Jelaskan Kenapa Ia Terjadi & Apa Patut Ibu Buat

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!