Menurut Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), Novel Corona Virus (nCoV) termasuk dalam keluarga virus yang boleh menyebabkan demam, atau lebih serius MERS dan SARS. Pesakit yang terdedah dengan virus ini akan memiliki gejala seperti pneumonia. Virus yang menyebabkan SARS didebarkan dari haiwan ke manusia.

Namun, dalam beberapa kes, sepert virus jenis corona ini, penularan dapat terjadi dari manusia ke manusia. Organisasi Kesihatan Dunia mengatakan ada beberapa virus corona yang diketahui ada pada haiwan dan belum disebarkan ke manusia.

Terkini: Hong Kong merekodkan kes pertama Virus 2019-nCoV melibatkan seorang lelaki berumur 39 tahun.

Dia bersama keluarga menaiki kereta api dari Tanah Besar China ke Hong Kong untuk meneruskan perjalanan ke Manila dan dikesan dijangkiti virus itu lalu dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut.

4 ahli keluarganya yang lain telah berlepas ke Manila tanpa mengetahui mereka juga kemungkinan telah dijangkiti virus itu.

Kini, pihak berkuasa di Filipina sedang mengesan sesiapa saja yang berhubung dengan 4 individu itu termasuk penumpang dan krew penerbangan.

Wabak itu semakin merebak dan jumlah kematian dan positif dijangkiti virus itu meningkat mendadak.

Seramai 17 nyawa terkorban setakat ini dan hampir kesemua mangsa adalah golongan berusia yang mempunyai sistem imun badan yang lemah manakala lebih 500 orang positif dijangkiti virus itu.

Kerajaan China mengambil langkah drastik bagi mengelak penularan wabak itu.

1. Bandar Wuhan dikuarantin. Tiada sesiapa dibenarkan keluar.

2. Pengangkutan awam seperti bas dalam bandar, subway dan feri dihentikan sementara.

3. Lapangan terbang dan stesen keretapi ditutup. Semua penerbangan keluar dari Wuhan dibatalkan.

4.Semua orang diwajibkan memakai topeng muka apabila berada di tempat awam.

5. Sambutan Tahun Baru Cina di Wuhan ditangguhkan.

Sementara itu, Jawatankuasa Kecemasan WHO telah mengeluarkan Panduan Sementara (Interim) untuk digunakan oleh setiap negara untuk menguruskan wabak itu.

Langkah Keselamatan

Komplikasi

Simptom-simptom

Jawatankuasa Kecemasan juga meneruskan mesyuarat tergempar pada hari kedua bagi membincangkan wabak itu termasuk kemungkinan mengumumkan Public Health International Emergency Concern (PHIEC).

Menurut laporan Astro Awani yang dibuat 2 hari lepas pula, Sistem pengesan haba dan saringan turut ditambah di sekitar kawasan awam, manakala polis trafik turut menjalankan pemeriksaan kenderaan yang keluar dan masuk bagi memastikan tiada haiwan ternakan dibawa keluar dari Wuhan.

NCOV juga dilaporkan tersebar di luar China, dengan Jepun, Korea Selatan dan Thailand sudah mengesahkan kes di negara masing-masing.

Sumber: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA,Astro Awani