Soalan yang selalu kerap ditanya oleh ibu hamil, apakah makanan yang baik sepanjang kehamilan dan bagus untuk ibu dan anak? Walaupun dah ada pengalaman sebelum ini pun, kebanyakan ibu masih nak tahu juga info ini sebagai persediaan awal.

Memang kalau diikutkan banyak makanan tambahan ada di pasaran untuk ibu hamil ambil. Namun sebaiknya digalakkan ibu mengambil dari sumber yang semulajadi kerana ia terbukti lebih selamat.

9 Bulan Hamil Elak Makanan Berproses. Amalkan Jenis Makanan Ini Untuk Kelahiran Bayi Sihat

Menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad beliau mencadangkan beberapa jenis makanan ini elok diambil sepanjang kehamilan sekiranya tiada apa-apa masalah kesihatan lain yang memerlukan diet tertentu.

Bagi wanita hamil, saya cadangkan perbanyakan makanan ini sepanjang kehamilan kerana ia barakah (disebut dalam al-Quran) dan sangat bernutrisi. Bagi mereka yang hamil tanpa masalah kesihatan, perbanyakan makanan tambahan ini dan elakkan makan makanan yang berproses.

Pertama: KURMA

Bagi mereka yang rasa lapar di antara waktu makan, ambillah 2-3 kurma sebagai kudapan. Kurma sangat kaya dengan pelbagai jenis protein, vitamin dan mineral. Ia mengandungi serat yang banyak. Kurma mempunyai gula dan serat, jadi penyerapan gula agak sederhana. Sangat bagus bagi menambahkan tenaga sepanjang kehamilan. Tidak perlu ambil banyak dalam setiap hidangan. 2-3 biji sudah memadai.

IKLAN

9 Bulan Hamil Elak Makanan Berproses. Amalkan Jenis Makanan Ini Untuk Kelahiran Bayi Sihat

ARTIKEL MENARIK [Ada Kontraksi Bukan Terus Bersalin. Kena ‘Get Ready’. Penting Minta Reda Ibu & Suami]

Kedua: BUAH TEEN

Buah teen mengandungi Omega 3 dan Omega 6 yang membantu perkembangan saraf anak. Makan buah teen mengurangkan kelelahan, meningkatkan daya memori otak dan mencegah anemia. Ia juga mengandungi serat membantu keseimbangan gula dan kolestrol dalam darah. Ia mengandungi kalsium, potasium, zink dan zat besi yang baik untuk ibu hamil.

Ketiga: MINYAK ZAITUN

IKLAN

Minyak zaitun adalah makanan tambahan yang terbaik untuk wanita hamil. Ia mengandungi ‘essential fatty acid’ yang diperlukan untuk perkembangan saraf dan otak bayi.

9 Bulan Hamil Elak Makanan Berproses. Amalkan Jenis Makanan Ini Untuk Kelahiran Bayi SihatKeempat: BUAH DELIMA

Buah delima mengandungi fitokimia yang baik untuk jantung dan dapat dapat mengimbangi tekanan darah. Buah delima sangat bagus untuk pembentukan tulang bayi dalam rahim.

ARTIKEL PILIHAN [Amalkan Surah Ini Sepanjang Hamil. Lagi Elok Suami Pun Baca & Niatkan Untuk Kedua-duanya]

IKLAN

Kelima: MADU

Pilih madu yang asli dan kita akan mendapat kebaikan darinya. Madu mengandungi vitamin, mineral dan enzim yang bermanfaat. Ia sudah terbukti keberkatannya, dan disebut dalam al Quran dan terdapat satu surah yang dinamakan lebah iaitu surah An Nahl.

9 Bulan Hamil Elak Makanan Berproses. Amalkan Jenis Makanan Ini Untuk Kelahiran Bayi SihatKeenam: SUSU

Minumlah susu segar sama ada susu lembu atau susu kambing. Ia membekalkan tenaga dan nutrisi yang banyak pada wanita hamil dan anak dalam rahem. Pastikan tiada masalah alahan atau lactose intolerance pada mana-mana susu ini. Saya mencadangkan minum 2-3 gelas susu segar setiap hari bagi menampung keperluan tenaga yang bertambah diperlukan oleh wanita hamil.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

https://www.youtube.com/watch?v=WRLTw45HQRw

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI