Pengalaman menyusukan anak sememangnya cukup menyeronokkan. Walaupun hanya seketika, tidak sama seperti ibu-ibu lain yang berpeluang menyusu hingga anak berusia dua tahun, ia sememangnya detik pengalaman yang indah.

Pengalaman digigit anak antara momen yang mencuit hati. Nak marah tak sampai hati, sudahnya ibu bertahan sahaja sehingga proses menyusu selesai. Perkongsian Dr Nurhaya Yacob ini menarik juga untuk kita kongsikan bersama.


Sapa macam ni?

Fuh saya sendiri pun alaminya. Sampai en suami cakap..”wean off je la kalo dah sakit sangat”…kahkahkahkah…

Kenapa anak mengigit?

1. Nak perhatian maknya of course. Dia nak mak tengok je mata bulat comel dia tu.

2. Flow susu yang perlahan, marah dia ha…dia ketap la putting ibunya itu.

3. Flow terlalu laju..kadang-kadang mereka akan tarik dan lepaskan perlekapan, kadang-kadang mereka gigit .

4. Di anggap sebagai satu hal yang funny kerana tengok ibunya menjerit & kemudian belai-belai manja dan cakap ish ish ish adik ni kannnn…geram mummy.☺️

5. Hidung anak tersumbat & tidak selesa maka mereka marah & gigit puting ibu.

6. Mereka dah kenyang & tak mahu lagi menyusu, tapi mummy masih suruh baby menyusu..so depa gigit la. Nak cakap tak reti. Be aware ya tanda-tanda mereka sudah kenyang, stop feeding apabila mereka sudah kenyang.

7. Mak paksa menyusu sebab anak buat perangai. Kadang-kadang kita ingat dia nak menyusu sebab tu dia buat perangai so offer la nenen. Haa di gigitnya puting mak sebab kerana paksa menyusu. Padahal si comel marah & suruh tukar pampers😂.

Cara Nak Atasi

So macam mana nak hadapi kes macam ni…silap hari bulan boleh luka puting & wean off awal macam ni.

1. Walaupun kebanyakkan bayi yang SEDANG MENYUSU kebanyakkan tidak menggigit semasa menyusu tapi paling tidak, sekali dalam tempoh penyusuan pasti mak akan alami jua.

2. Ia selalunya terjadi apabila gigi bayi baru nak tumbuh. Tapi bila perlekapan berlaku dengan baik, gigi bayi tidak akan bertemu dengan puting ibu kerana puting ibu berada di belakang mulut baby manakala gigi dan gusi pulak terletak pada areola/tumpuk hitam.

3. Apabila anak menggigit elakkan dari terus tarik payudara dari mulut bayi. Confirm luka puting tu. So mummy cuba rapatkan anak ke dada sehingga mereka rasa sedikit susuh nak bernafas. Maka terlepaslah puting ibu tu.

4. Atau mummy boleh masukkan jari kelingking mummy tu dalam mulut baby dan tarik keluar puting ibu.

5. Elakkan sedaya upaya untuk tidak menjerit walaupun sakit dia macam kena siat. Baby merajuk, nanti merajuk dan menolak penyusuan lagi haru kerana mereka fikir ibu marah padanya.

7. Sebaiknya lepas bayi mengigit, hentikan penyusuan & bagi tahu baby dengan muka yang tegas bahawa ibu sakit so that baby tahu & dapat input untuk tak buat lagi dah. Ingat tau, bukan sekali ja tapi berkali-kali setiap kali buat.

8. Puji mereka bila mereka tak menggigit puting ibu. So mereka pun suka & tahu..I’m a good boy/girl sebab mummy puji bila tak gigit.

Tapi kalau dah buat semua yang di atas and baby still bitting.

1. Stop breastfeeding setiap kali dia gigit.

2. Bagi dia gigit towel bersih yang lembab dan sejuk. Atau alat mainan yang dia boleh gigit seperti teether.

3. Kalau anak suka tarik puting ibu masa menyusu sebab nak toleh kiri kanan untuk tengok suasana, mummy boleh siap-siap jari kelingking kat tepi mulut baby. Bila dia acah-acah nak tarik ja, masukkan jari dan ini dapat elakkan anak menggigit puting. Menyusu di tempat yang lebih tenang dan kurang gangguan seperti suara tv dan sebagainya.

Semoga tips-tips ini bermanfaat untuk mak-mak yang sedang alaminya. Begitulah jadi mak-maka menyusu, tapi tetap best menyusu kan!

Nota kaki:
Anak-anak tidak mahu menyakiti ibunya dan mereka tidak tahu pun mereka sedang menyakiti kita. Didik mereka kerana mereka fast learner..buat beberapa kali saja mereka dah faham! Jangan putus asa dulu ya mummies.