Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   

Kesihatan Bayi

Anak Kuat Meragam & Berjaga Malam, Mama Rajin-rajinlah Urut Supaya Selesa, Tidur Lena

Bila anak meragam dan selalu berjaga malam tentunya membuatkan mama dan papa Apa kata lakukan urutan pada bayi. Urutan boleh membuatkan bayi kurang meragam dan tidur lena.

Boleh Terdedah Bahaya Kalau Asyik Masukkan Barang Dalam Mulut, Hati-Hati!

Apa sahaja yang ada di depan mata, bayi akan masukkan terus ke mulutnya. Bahaya! Ia dibimbangi boleh terdedah kepada pelbagai risiko lain termasuklah tercekik dan sebagainya.

Cuci Buah Dengan Guna Bahan Dapur, Elak Anak Batuk & Alahan

Bahan-bahan dapur boleh digunakan sebagai medium untuk membersihkan buah-buahan sebelum dimakan. Memang bagus makan buah-buahan segar kerana ia penuh dengan khasiat semula jadi yang elok untuk tubuh badan. Bagaimanapun memakan buah-buahan juga boleh menjadi punca anda mengalami batuk.

Anak Sakit Tekak Jangan Beri Makan Aiskrim Vanilla, Pilih Jenis Aiskrim Yang Betul

Biasanya bila anak sakit tekak, mama dan papa selalu beri anak makan aiskrim vanilla. Tidak dapat dinafikan ramai yang mempraktikkan perkara ini tambahan pula aiskrim memang anak suka makan. 

Tip Rangsang Rambut Bayi Tumbuh Lebat, Ini Cara Semula Jadi Boleh Dicuba

Rambut bayi yang baru lepas dicukur selepas lahir perlu 'dirangsang' agar tumbuh lebat dan sihat. Tidak perlu beli ubat-ubatan, cukup hanya menggunakan cara semula jadi agar rambut bayi tumbuh subur dan sihat. 

Kunyit Dengan Minyak Kelapa Dara, Rawat Selesema Bayi Cara Alami

Bila anak selesema, selain ubat mama dan papa juga boleh gunakan cara alami dengan menggunakan kunyit. Campurkan kunyit dan minyak kelapa dara.

Bayi & Kanak-kanak Tidur Lebih Lama Pada Siang Hari, Ketahui Sebabnya, Penting Kalau Nak Anak Bijak

Bayi dan kanak-kanak tidur lebih lama pada waktu siang. Tidur amat penting untuk perkembangan si manja, sama seperti keperluan nutrien dan aktiviti fizikal.

Tip Simpan Susu Ibu Dengan Cara Yang Betul, Barulah Khasiatnya Tak Hilang

Bagi mama yang menyimpan susu badan untuk dijadikan stok untuk bayi, penyimpanan stok susu mesti ada teknik yang betul. Ini bagi memastikan kesegaran susu badan terpelihara agar bayi mama mendapat susu yang berkhasiat. 

Barli Kalau Nak Rasa Sedap, Cara Rebus Ada Tekniknya

Barli jika nak rebus ada caranya, barulah bila minum rasa sedap. Stok barli ini elok kalau kita sediakan saja dalam peti sejuk supaya boleh diminum pada bila-bila masa saja.

Waktu Hamil Kalau Terlampau Lapar Jangan Makan Banyak. Ambil Kurma!

Ada ibu yang mengalami detik yang menyenangkan namun tidak kurang juga berdepan detik yang sukar sepanjang tempoh sembilan bulan.

Mesti Baca!

Lindungi Anak Anda Daripada Jangkitan Otak, Kenalpasti Gejala Yang Ada

Kenalpasti gejala yang ada untuk lindungi anak daripada jangkitan otak.