Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   

Laktasi

Nak ‘Support’ Isteri Menyusu, Doktor Kongsikan Apa Suami Perlu Buat!

Dalam menjayakan penyusuan anak, suami main peranan paling penting sebagai ‘support system’ isteri. Daripada penyelidikan yang dibuat, sebab utama ramai yang tak berjaya susukan anak kerana tidak mendapat sokongan daripada suami.

Makin Lama Makin Kurang Susu, Praktis 3 Cara Ni Kembalikan Susu Ibu!

Ibu bekerjaya pastinya berdepan dengan masalah paling kerap yang mereka hadapi iaitu masalah susu yang semakin berkurangan apabila kembali bekerja. Masalah ini menjadi satu ketakutan dan mimpi ngeri kepada mereka. Oleh sebab inilah, sejak awal berpantang lagi ibu bekerjaya sudah pun mula memerah susu dan mempersiapkan stok seawal sejurus kelahiran.

Susukan Bayi Selepas Bersalin, Kolostrum Memang Nampak Sedikit Tapi Cukup Untuk Bayi Baru Lahir

Selepas bersalin, ibu-ibu digalakkan untuk menyusukan bayi. Susu kolostrum memang nampak sedikit namun cukup untuk memenuhi keperluan bayi baru lahir.

Sakit-Sakit Badan & Belakang Waktu Menyusu Bukan Petanda Tulang Rapuh, Ini Saranan Pakar!

Masalah ibu yang sakit belakang sering dikaitkan dengan masalah tulang rapuh dikalangan ibu menyusukan anak.

Enam Kesilapan Cara Simpan Susu Ibu, Bimbang Anak Yang Terkesan!

Disebabkan kita salah menyimpan susu, anaklah yang terkena kesannya. Kesian bayi kita. Nak menyimpan susu perlu tepat caranya supaya anak menerima khasiat sebaiknya dan susu masih dalam keadaan baik.

Nak Susukan Anak Tapi Tak Boleh, Ibu Jangan ‘Down’, Ada Sebab Lain Perlu Tahu!

Rezeki kita berbeza-beza. Ada ibu yang punya rezeki menyusukan anak hingga dua tahun namun ada pula separuh jalan. Tak mengapa, ibu jangan 'down'.

Ibu Ralit Layan ‘Handphone’ Ketika Menyusu, Boleh Bahayakan Bayi

Kebanyakan ibu-ibu moden akan mengambil kesempatan memeriksa atau melayan ‘handphone’ semasa menyusukan bayi sebagai cara mengisi masa lapang.

“Dulu Makan Sup Bening, Sekarang Makan Apa Saja” Datin Rita Sosilawati Kongsi Tip Meriahkan Susu Badan!

Usahawan berjaya, Datin Rita Sosilawati yang secara tiba-tiba tular mengenai stok perahan susu yang dihasilkan rupanya pernah melalui tempoh-tempoh yang sukar sewaktu menyusukan kelima-lima anaknya.

Tak Perlu Booster, Susu Badan Meriah Dengan Air Rebusan 2 Bahan Ni, Kena Cuba!

Menyusukan anak memang tak mudah. Kurangnya ilmu dan pendedahan dengan teknik yang betul untuk menyusukan anak membuatkan ibu makin stress. Apa lagi melihat susu yang dipam tidak mencapai jumlah yang diinginkan berbanding orang lain.

“Meriah Sungguh Ni” Rita Sosilawati Syukur Rezeki Meriah Susu Badan, Sedekah Untuk Anak Susuan!

Satu kebahagiaan buat ibu bila dianugerahkan susu badan yang melimpah ruah. Usahawan kosmetik, Rita Sosilawati menarik perhatian ramai bila mana berkongsi simpanan stok susu badannya yang melimpah ruah.

Mesti Baca!

Lindungi Anak Anda Daripada Jangkitan Otak, Kenalpasti Gejala Yang Ada

Kenalpasti gejala yang ada untuk lindungi anak daripada jangkitan otak.