Cuba buka peti sejuk dan periksa ada tak kita simpan ubat demam (paracetamol), ubat selsema ataupun ubat batuk. Jika rumah yang ada anak kecil pasti akan ada simpan sekurang-kurangnya satu botol ubat demam atau baki ubat demam yang pernah digunakan sebelum ni.

Pernah tak terfikir kenapa kita simpan ubat ini dalam peti sejuk? Adakah sebab nak suruh tahan lama. Jika itu jawapannya, anda silap. Memang betul tarikh luput pada botol itu lambat lagi, tetapi bila dah buka, ia ada limit penggunaan dan keberkesanan.

Kenapa? Ini jawapan Ahli Farmasi, Salinda Sopian. Diharapkan ia dapat membantu ibu bapa mendapat info yang betul.

SIMPAN UBAT DEMAM?

Soalan: Ubat sirap demam untuk anak-anak yang simpan dalam peti ais tu boleh tahan berapa lama ya?

Jawapan:

Ubat sirap paracetamol ataupun ubat demam sememangnya dibotolkan dengan saiz yang kecil, 60mL ataupun 100mL sahaja. Ianya hanya untuk kegunaan sekali untuk seorang pesakit.

Ahli Farmasi Pesan, Ubat Demam Bila Dah Buka Jangan Simpan Dalam Peti Sejuk!

IKLAN

Contohnya, sekiranya dos 5mL 4 kali sehari maka ubat tersebut akan habis selepas 3 hari.

Ubat sirap demam tidak sepatutnya disimpan.

Sekiranya masih banyak ubat yang berbaki, maka ubat tersebut boleh disimpan di tempat kering pada suhu bilik selama 1-2 bulan daripada tarikh ia dibuka.

Sekiranya hendak menyimpan ubat demam sebagai persediaan, seeloknya dapatkan ubat yang baru dan simpanlah ia di tempat yang kering pada suhu bilik dan bukan di dalam peti sejuk.

Ubat yang telah dibuka akan dimasuki oleh udara biasa yang mengandungi bakteria dan kulat.

IKLAN

Apabila disimpan di dalam peti sejuk, udara tersebut akan menjadi wap air melalui proses kondensasi.

Wap air biasanya berkumpul pada penutup botol di bahagian dalam. Wap air ini menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat. Lama-kelamaan ia akan bercampur dengan ubat dan merosakkan ubat tersebut.

Jadinya, tak perlu lah simpan ubat sirap demam yang telah dibuka di dalam peti ais berbulan-bulan malahan bertahun-tahun lamanya.

Ahli Farmasi Pesan, Ubat Demam Bila Dah Buka Jangan Simpan Dalam Peti Sejuk!Tanggapan simpan ubat sirap demam dalam peti ais untuk lebih tahan lama adalah tidak betul. Lepas ni jom periksa peti ais masing-masing. Buang ubat yang tak perlu okay.

Belajar sesuatu? Bukan tak berjimat tapi untuk selamat

IKLAN

Sumber : Salinda Sopian (pharmacist)

Ahli Farmasi Pesan, Ubat Demam Bila Dah Buka Jangan Simpan Dalam Peti Sejuk!

Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.

Nak tahu rahsia sediakan hidangan enak yang buat anak berselera makan? Jom, sertai E-Workshop Kelas Penyediaan Makanan Anak: Sedap, Sihat & Selamat di https://toko.ideaktiv.com/product/e-workshop-kelas-penyediaan-makanan-anak-sedap-sihat-selamat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI