KLIA memperkenalkan satu program yang dinamakan sebagai Butterfly Lanyard di mana memberi keistimewaan buat anak istimewa anda. 

Hal ini dikongsi oleh seorang ibu, Puan Zinnirah Ajman, 34,  yang mendedahkan satu tip berguna untuk membantu membawa anak autisme menaiki pesawat.

Dalam program ini, ketika mendaftar di kaunter khidmat pelanggan di tingkat lima KLIA 2, anak-anak autisme akan diberikan satu tali tag nama yang membenarkan mereka menerima layanan istimewa di lapangan terbang.

Anak Autisme Boleh Dapat Layanan VIP Di KLIA. Servis Percuma, Siap Ada Bilik Terapi!

Baca:

Hasrat Nak Pakai Sedondon Di Pagi Raya Tak Kesampaian, Anak Maut Digilis Treler

Resepi Kerepek Terung Rangup Untuk Kudapan Anak, Guna Tepung Bestari Je! Berebut Anak Makan

“Jangan Bagi Makan Bergula/Manis” Dr Izzar Kongsi Tip Nak Latih Anak Kecil Berpuasa

“Waktu saya nak naik penerbangan ke Sabah, saya cadang nak guna Butterfly Lanyard ni untuk anak saya yang autisme. Tiada bayaran dan free of charge. Ada available di KLIA Terminal 1 dan KLIA Terminal 2.

“Program ini sangat membantu dan memang function sebab kanak-kanak autisme ni mereka tak boleh menunggu lama, nanti mereka akan mula meragam.

IKLAN

“Butterfly Lanyard ini akan berikan VIP access kepada anak kita, macam fast lane untuk mereka naik flight, express je rasa semuanya

“Program Butterfly Lanyard bukan di bawah kendalian mana-mana syarikat penerbangan, ia adalah satu inisiatif di bawah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB),”

Berikut adalah beberapa kemudahan dan kelebihan yang diperoleh melalui program Butterfly Lanyard.

Anak Autisme Boleh Dapat Layanan VIP Di KLIA. Servis Percuma, Siap Ada Bilik Terapi!

1) Daftar masuk bagasi anda di kaunter dengan lebih pantas

Ketika beratur di barisan untuk mendaftar masuk bagasi ke dalam pesawat, mereka yang mempunyai Butterfly Lanyard akan diberikan keutamaan.

IKLAN

Masa akan banyak dijimatkan dan keluarga yang mempunyai anak autisme akan dapat ke kaunter dengan lebih pantas tanpa perlu menunggu lama.

Ada akses ke bilik permainan istimewa untuk kanak-kanak yang memegang Butterfly Lanyard.

2) Akses ke Bilik Terapi Sensori

Sementera menunggu untuk menaiki kapal terbang, mereka yang mempunyai Butterfly Lanyard boleh mengakses Bilik Terapi Sensori (sensory room).

Anak Autisme Boleh Dapat Layanan VIP Di KLIA. Servis Percuma, Siap Ada Bilik Terapi!

Di sini mereka boleh bermain-main untuk mengisi masa lapang, Bilik Terapi Sensori boleh membantu kanak-kanak untuk menenangkan diri sebelum menaiki pesawat.

IKLAN

Anak Autisme Boleh Dapat Layanan VIP Di KLIA. Servis Percuma, Siap Ada Bilik Terapi!

3) Penyediaan kereta buggy untuk ke pintu pelepasan

Sesiapa yang mempunyai Butterfly Lanyard tidak perlu risau untuk berjalan jauh ke dewan pelepasan kerana mereka sekeluarga boleh menaiki kereta buggy.

Satu kemudahan yang sangat membantu untuk mengelakkan si kecil dari tiba-tiba meragam dan kepenatan.

Selepas ini jika anda hendak menaiki pesawat di KLIA atau KLIA 2 bersama anak-anak autisme, jangan lupa untuk memohon Butterfly Lanyard.

Anak Autisme Boleh Dapat Layanan VIP Di KLIA. Servis Percuma, Siap Ada Bilik Terapi!

Saksikan gelagat Azwan Kombos dan keluarga bersama Irma Hasmie beriadah di Super Park @ Next Gen hanya di Pa&Ma Playdate!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

https://www.youtube.com/watch?v=YMLiCoOw7DU&t=1s

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI