Usaha memperkenalkan pelbagai jenis makanan pada anak sememangnya memerlukan usaha yang tinggi. Ada masanya anak suka makan nasi dan adakalanya dia lebih senang memilih roti atau pasta dan aneka makanan lain. Semua ini memerlukan masa dan mood anak itu sendiri. Namun satu hal yang perlu mak ayah kenal pasti adalah dengan istilah picky eater.

Picky eater bukanlah diklafikasikan sebagai anak memilih makanan yang biasa, ia sebenarnya dikaitkan dengan permasalah penyakit seperti austisme. Jadi elakkan melabel anak sebagai picky eater jika belum dikenal pasti.

Anak Makan Ikut Mood Bukan’Picky Eater’, Mak Ayah Jangan Keliru, Perlu Kenal Pasti!

Perkongsian Dietitian, Pn Fizah Sobri di facebooknya ini, mak ayah boleh jadikan rujukan adakah anak kecil anda makan ikut mood atau picky eater!

MAKAN IKUT MOOD BUKAN PICKY EATER

Jangan di doa anak picky eater. Trait picky eater adalah lain dari anak yang ikut mood nak makan. Jika benar picky eater, anak anda mungkin autisme.

Picky eater adalah sesuatu yang sangat susah untuk diselesaikan sebab masalah bukan physiological tetapi psychological. Jarang disebabkan oleh sesuatu yang fizikal. Picky eater selamanya dan konsisten tidak suka sesuatu.

IKLAN

Anak Makan Ikut Mood Bukan’Picky Eater’, Mak Ayah Jangan Keliru, Perlu Kenal Pasti!

 

 

Ada 4 jenis picky eater yang iaitu

IKLAN

1. SENSORY
Tidak mahu makan makanan yang tekstur tertentu seperti berair ke melekit ke walaupun makanan tersebut boleh diambil dalam tekstur lain. Contoh anak suka makan nasi goreng tetapi bila buat nasi berkuah taknak makan langsung walaupun asasnya adalah nasi.

2. PREFERENTIAL EATERS
Nak makanan tertentu sahaja, taknak makan benda lain. Contoh roti. Roti berkrim, roti chocolate, roti putih, roti cicah milo boleh makan tetapi bila tukar ke nasi atau makanan lain terus akan mengamuk taknak makan. Hanya nak makan roti sahaja.

Anak Makan Ikut Mood Bukan’Picky Eater’, Mak Ayah Jangan Keliru, Perlu Kenal Pasti!

IKLAN

3. GENERAL PERFECTIONIST
Nak makanan dimasak, disusun mengikut cara mereka, jika tidak tak boleh makan. Contoh telur. Jika telur dimasak dalam bentuk telur mata nak makan tetapi jika telur dimasak dalam bentuk scrambled terus akan tolak. Jika telur mata dimasak nak cara telur mata masih bulat tapi anda masak cara telur mata dah pecah pun akan ditolak ke tepi.

4. BEHAVIORAL RESPONDERS
Apabila diperkenalkan masakan lain terus buat aksi taknak atau aksi muntah walaupun tak mencuba lagi.

Anak Makan Ikut Mood Bukan’Picky Eater’, Mak Ayah Jangan Keliru, Perlu Kenal Pasti!

Nampak begitu serious keadaan picky eater? Tetapi semua tafsiran tidak termasuk
1. Tolak makanan selepas pernah try
2. Makan sikit harini tapi esok makan banyak (atau sebaliknya)
3. Geleng taknak makan
4. Boleh ambil makanan tersebut harini tetapi taknak pada hari lain
5. Makanan favourite bertukar tukar

Ini bukan picky eater ye mommies. Ini adalah makan ikut mood. Makan ikut mood boleh diubahsuai tetapi picky eater susah untuk diubah.
Jika saya jumpa dan merawat picky eater, kami kena plan menu berdasarkan kesukaan pesakit tersebut dan kebanyakkan sudah berada dalam fasa malnutrisi (sebab sukar amik menu yang ada kepelbagaian).

Mommies jangan guna term picky eater ye. Nauzubillah anak betul-betul picky eater. Boleh guna term makan ikut mood.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI