Anak picky eaters bila ibu bapa lakukan kesilapan ini, kalau pernah buat, segera hentikan. Anak yang memilih-milih makanan atau dikenali sebagai ‘picky eaters’ seringkali menjadi masalah kepada ramai ibu bapa.

Anak Picky Eaters Bila Ibu Bapa Lakukan Kesilapan Ini

Kecenderungan untuk menolak makanan tertentu atau mempunyai pilihan makanan yang sangat terhad boleh menjadi sumber kebimbangan. Hal ini kerana ia sangat berkaitan dengan nutrisi dan perkembangan anak.

Anak ‘Picky Eaters’ Bila Ibu Bapa Lakukan Kesilapan Ini, Kalau Pernah Buat, Segera Hentikan

Picky eating biasanya didefinisikan sebagai penolakan untuk makan makanan tertentu atau keengganan untuk mencuba makanan baru. Walaupun kebanyakan kanak-kanak melalui fasa ini pada satu titik dalam perkembangan mereka, bagi sesetengah, kebiasaan ini boleh berterusan atau menjadi lebih serius.

Kalau Pernah Buat, Segera Hentikan

Berikut perkongsian Amalina Mohd Daud

Kebenaran ini mesti disampaikan walaupun pahit. Saya tahu ramai akan susah nak terima. Tapi tujuan post ini adalah bukan untuk menyalahkan dan menunding jari pada ibu bapa. Bahkan untuk sama-sama belajar memperbaiki diri dan bantu anak atasi picky eaters.

Most of the time, kanak-kanak bukan dilahirkan picky eaters. Mereka tiada masalah apa-apa tapi disebabkan oleh cara ibu bapa mengendalikan anak-anak pada waktu makan menyebabkan anak jadi picky eaters.

1️⃣ Menggunakan makanan sebagai hadiah dan hukuman. Beri anak aiskrim sebagai upah kalau habiskan makanan akan buat anak bertambah tak makan. Paksa, ugut, menengking anak untuk makan juga sangat tidak membantu!

IKLAN

2️⃣ Tidak menunjukkan contoh yang baik ketika makan. Parents tak tunjuk healthy eating habit tapi nak anak makan tanpa gula dan garam. Buah tak makan, sayur susah telan, macam mana anak nak ikut. Ibu bapa kena mulakan dulu.

Anak ‘Picky Eaters’ Bila Ibu Bapa Lakukan Kesilapan Ini, Kalau Pernah Buat, Segera Hentikan

3️⃣ Tidak variety kan makanan anak. Hanya beri makanan anak suka sahaja sebab sudah give up anak tak nak yang lain. Key untuk anak suka sesuatu makanan adalah exposure exposure exposure.

4️⃣ Ada snek di rumah. Kalau di rumah ada keropok, jajan, sweets, icecream lah, memang susah nak makan proper. Anak akan ada tendency kenyang dengan snek begini. Bukan tak boleh langsung tapi sesekali sahaja dan beli on usage basis. Tiada stok makanan begini di rumah.

5️⃣ Pressure anak waktu makan. Merenung anak, paksa anak makan, asyik suruh makan je. Bila pressure tinggi, anak pun tak selera nak makan.

But dont worry, picky eating disebabkan oleh faktor begini mudah nak reverse kan dengan mengubah approach dan behaviour ketika waktu makan.

IKLAN

Sumber: Instagram Amalina Mohd Daud

Baca artikel lain: Anak Cerewet Makan? Mama Cuba Beri Makanan Ini, Bantu Tambah Selera

Tak Mahu Anak Cerewet Makan, Masa Usia 6 Bulan Perkenalkan Bubur Kosong Dulu!

Apa Yang Mama Perkenalkan Ketika Masuk 6 Bulan Mempengaruhi Anak Cerewet Makan

 

 

IKLAN

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI