“Kita kena beri anak gajet dari bayi supaya dia tak ketinggalan zaman”. Ini antara pendapat ibu bapa sekarang sebab takut anak ketinggalan peredaran zaman jika tak diberi gajet sejak bayi. Ada juga yang takut anak tak “up to date” dengan gajet terkini susulan kerja sekolah di sekolah rendah pun dah ada menggunakan komputer.

Menurut Terapis Cara Kerja, Maryam Jamadi, ibu ayah tak perlu terlalu risau. Zaman kita dulu pun tak ada gajet, komputer sendiri pun tak ada, alhamdulillah bila cukup masanya ok sahaja tak ada masalah untuk guna bila skil dah ada. Betul tak?

Otak anak, bila dikembangkan dengan baik dan dirangsang dengan baik. Nak belajar apa pun mudah, percayalah.

Bagi Gajet Semata-Mata Nak ‘Up To Date’, Akhirnya Anak Langsung Tak Belajar Skil Sosial

Jangan terlalu risau anak ketinggalan zaman bila tak beri atau tak ada gajet di awal usia tapi risaulah anak ketinggalan perkembangan. Saya nasihat macam ini sebab saya dah jumpa banyak sangat kes kelewatan perkembangan disebabkan pendedahan gajet terlalu awal. Dan pendapat diatas adalah antara yang paling popular penyebab mak ayah beri gadget sendiri kepada anak. Antara kes popular:

  1. Ada yang sejak bayi 2 bulan sudah diberi tab sendiri, purata 8 jam sehari dengan gajet.
  2. Ada juga yang tak ada pendedahan gajet langsung tetapi TV pula yang terlalu kerap, anak pula jenis “pandai” tengok TV sejak umur 3 bulan. Bila buka TV terus duduk tercongok di depan TV, tak ada interaksi, tak ada pergerakan dan tak ada memanjat sana sini. Bila umur 1 tahun, anak mula tak menyahut bila panggil baru mak ayah risau dan kurangkan TV.
  3. Ada juga yang hanya sekejap-sekejap, 15 minit, 15 minit sekali tengok, tetapi bila di tambah-tambah menjadikan purata 4 jam sehari dengan gadget menyebabkan anak dah tersalah konsep percakapan, abc,123, nursery ryhme hafal tetapi cakap “nak susu” tak reti walaupun sehari 8 kali minum susu.

Nampakkan? Yang peliknya, anak-anak terlewat perkembangan ini pandai “slide” handphone, pandai klik youtube dan buka channel kegemarannya malah ada yang pandai menyanyi dengan gajet atau TV. Mereka seperi dunia mereka sendiri tetapi bila masuk ke dunia sebenar mereka buntu.

1. Tak sedar siapa yang panggil. 
2. Tak sedar hujan diluar. 
3. Tak sedar mak ayah balik rumah. 
4. Tak sedar ada kawan sebaya di sebelah meja makan. 
5. Tak sedar sepupu-sepupu tengah main kejar-kejar. 
6. Tak sedar ada bau durian di dapur. 
7. Tak sedar rasa makanan manis masam masin. 
8. Tak sedar suhu persekitaran sejuk atau panas. 
9. Tak sedar ada lori, kereta, burung berterbangan di luar.

IKLAN

Tanda-tanda di atas inilah antara tanda-tanda yang saya namakan sebagai “buta persekitaran” iaitu tak sedar apa jadi di persekitaran mereka.
(Kecuali kes-kes lain tertentu seperti Autisme, ADHD dll)

Bagi Gajet Semata-Mata Nak ‘Up To Date’, Akhirnya Anak Langsung Tak Belajar Skil Sosial

Kalau anak-anak anda ada tanda-tanda ini di usia 1 tahun keatas dan ada pendedahan gajet atau TV terlalu lama, mohon mak ayah ambil tindakan awal sebelum isu lain timbul.

Tak ada gunanya kalau pandai “slide” handphone, pandai klik klik youtube, main game dalam handphone, tahu A-Z tentang teknologi terkini tapi bila tiba menulis cepat penat, bila tiba waktu makan minta mak suap sebab masih bersepah, bila tiba pakai baju berbutang kena minta orang lain butangkan, bila minta tolong ambilkan barang banyak alasan dan sebagainya.

IKLAN

Sebab apa? Asyik merangsang pergerakan jari telunjuk sahaja sehingga skil sebenar yang anak perlu belajar terabai.

Sebenarnya banyak sangat skil yang perlu anak belajar semasa bawah 3 tahun sebelum “skil main gadget”.

1.Skil motor halus.
2. Skil motor kasar.
3. Skil bahasa.
4. Skil sosial.
5. Skil urus diri.

IKLAN

Untuk merangsang skil-skil di atas, yang paling penting adalah anak WAJIB “Celik Persekitaran” kerana anak bawah 2 tahun belajar melalui sistem deria. Sistem deria pula dirangsang dengan persekitaran.

Latih, latih dan latih skil penting anak. Pastikan anak cukup umur baru beri “main gajet” atau TV. Itupun ada hadnya mengikut umur mengikut AAP (American Academy of Pediatrics):

Anak bawah 18 bulan: 
Zero

Anak 18 bulan – 2 tahun: 
30 minit SEHARI bukan sekali tengok ya, dan hanya rancangan berilmiah BERSAMA ibu bapa.

Anak 2 tahun – 5 tahun: 
1 jam SEHARI dan hanya rancangan berilmiah.

Sumber: Maryam Jamadi

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI