Jangan main-main soal kebersihan botol simpanan susu. Mungkin pada pandangan mata kasar, sudah cukup bersih tapi rupanya masih tersisa lemak susu yang menyebabkan kewujudan bakteria. Apabila dimasukkan susu baru di dalamnya, ia akan tercemar.

Tetapi jangan fikir botol kotor saja punca anak tak sihat. Botol yang bercalar juga mempengaruhi! Sebarang calar pada botol boleh menyebabkan kuman melekat padanya. Ia akan merosakkan susu yang disimpan di dalamnya.

Bersih Je Tak Cukup. Tengok Botol Susu Kalau Ada Ciri Ni, Maksudnya Dah Tak Boleh Guna!
Sumber foto: www.freepik.com

Sebenarnya, susu ibu boleh disimpan dalam pelbagai cara. Di dalam botol plastik bebas Bisphenol A (BPA), botol kaca atau plastik menyimpanan susu ibu bebas BPA. Terdapat pelbagai ciri penting yang harus ditekankan di dalam pemilihan botol plastik untuk tujuan penyimpanan susu ibu.

 

Faktor yang paling penting jika susu ibu disimpan di dalam botol plastik adalah ia mestilah diperbuat daripada bahan bebas BPA. BPA adalah bahan kimia yang digunakan untuk menghasilkan produk plastik polikarbonat. Ia digunakan sebagai bahan untuk mengeraskan plastik dan mencegah bakteria dari membiak ke dalam makanan.

Bersih Je Tak Cukup. Tengok Botol Susu Kalau Ada Ciri Ni, Maksudnya Dah Tak Boleh Guna!
Sumber foto: www.freepik.com

Banyak kajian yang dibuat menunjukkan kemudaratan ke atas penggunaan bahan BPA. Ia boleh melarut ke dalam susu apabila didedahkan kepada kepanasan yang boleh membahayakan kesihatan bayi seperti apabila botol dipanaskan, disteril atau apabila ada kesan calar di dalam botol.

 

Di pasaran, kebanyakan botol susu dan botol penyimpanan susu adalah daripada bahan bebas BPA. Kebiasaannya jangka hayat botol bebas BPA adalah sekitar enam bulan atau lebih bergantung kepada keadaan botol. Jika botol ada kesan calar atau berubah warna, ia perlu ditukar segera.

Baca Juga:

IKLAN

Tergodek-Godek Merangkak, Bagus Untuk Anak! Jadi Latihan Sebelum Berjalan

Tak Sangka Boleh Ajar Anak Guna Mainan Rosak, Speech Therapist Ini Kongsi Caranya

Susah Fokus & Dengar Arahan, Ibu Ini Kongsi Efek Tonton Kartun Jenis ‘Fast-Paced’

Bila botol penyimpanan susu harus ditukar?

1. Kesan calar

IKLAN

Kesan calar pada botol boleh menyebabkan pembiakan bakteria berlaku pada kawasan yang bercalar, sekali gus boleh mencemarkan susu yang disimpan. Pembebasan bahan kimia juga boleh berlaku jika terdapat kesan tercalar di kawasan dalam botol susu.

 

 

2. Warna botol

Warna botol bertukar menandakan telah sampai masa untuk menukar kepada botol yang baru. Kebiasaannya botol bertukar warna disebabkan oleh kekerapan steril secara stim atau menggunakan air yang menggelegak.

IKLAN
Bersih Je Tak Cukup. Tengok Botol Susu Kalau Ada Ciri Ni, Maksudnya Dah Tak Boleh Guna!
Sumber foto: www.freepik.com

Pemanasan yang terlampau untuk memanaskan susu juga boleh menyebabkan botol bertukar warna dan dikhuatiri boleh membebaskan bahan kimia daripada plastik.

3. Bau botol

Jika ada bau yang kurang enak pada botol, elok ditukar kepada yang baru kerana dikhuatiri ada bakteria atau kulat membiak yang menyebabkan bau. Botol yang tidak digunakan lagi boleh disimpan untuk anak seterusnya hanya jika botol masih elok.

Bermakna tiada kesan calar, tiada perubahan warna, tidak disteril dengan kerap dan tiada bau kurang enak dari botol. Jika ada salah satu daripada ciri yang dinyatakan tadi, botol tidak boleh digunakan semula.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)