Biarpun sudah beberapa hari kita menyambut kedatangan bulan Syawal, tidak bermakna tak boleh buat biskut raya lagi kan? Lagi pula dah ramai tetamu yang berkunjung di rumah, banyak yang dah habis. Jadi bolehlah uat yang baharu untuk top up mana-mana kuih raya yang semakin berkurangan tu kan?
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang! Memang tak rugilah kalau buat.
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
Bahan2 seperti di bawah: 🍪250 gram Butter 🍪1 1/4 cawan Brown Sugar 🍪1 sudu kecil Essence Vanila 🍪1 biji Telur 🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum 🍪1/2 cawan Tepung Jagung 🍪1 sudu kecil Baking Powder 🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat 🍪6 sudu besar Minyak Masak 🍪2 cawan Coklat Cip 🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
Ads
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip. Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
Ads
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
Ads
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
10.TADAAA!✨ Famous Amous PKP cookies is DONE!
Sumber foto: Faceook Baizura Muhammad
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA! Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba 💋
Wah, memang berebutlah makan kalau kita buat biskut raya ni. Maklumlah, rasa premium ala-ala jenama terkenal tu kan. Selamat mencuba mommies!
Bukan sekadar makan dengan soto tapi bergedil memang padu dimakan dengan nasi. Boleh jadi bertambah.
Resipi begedil daging homemade yang dikongsikan oleh Pn Liza Idris ni memang senang dan terbaik. Daging lebih dan padu. Jom cuba!
Jom buat bedegil daging. Eh, begedil daging. Rasa sempoi sungguh. Mudah je pun. Pekena pula dengan soto. Layan. Resepi soto ada link di gambar pertama ye. Cara buat ada pada setiap gambar.
Bahan-bahan:
3 biji ubi kentang
1 biji bawang besar
1 mangkuk daging kisar -200gm
2 pokok daun sup dan bawang.(hiris halus)
2 biji cili merah. (hiris halus)
1 genggam bawang goreng.
2 sudu besar lada sulah.
Panaskan minyak, tumis 1 biji bawang besar yang dihiris nipis gitu. Biar sampai kekuningan.
Masuk 1 mangkuk daging yang dikisar. Anggaran 200 gram gitu. Kacau dan kacau biar sedikit masak.
Masuk sedikit garam ikut citarasa. Masuk pula 1 sudu besar lada sulah. Kacau dan kacau lagi hingga sebati.
Dah kering gini boleh tutup api. Ketepikan dulu.
Ambil 2 atau 3 biji ubi kentang, dibuang kulit dan potong sederhana nipis.
Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan.
Angkat kentang dan toskan. Masuk dalam mangkuk yang bersesuaian dan boleh lenyekkan.
Daging yang dimasak tadi. Dalam mangkuk yang sama, satukan semuanya. Bersatu teguh bercerai roboh.
Gaul hingga mesra rakyat. Gitu kaedahnya. Kemudian gempal-gempalkan. Ikutla nak corak bujur ke, bulat ke, kebenaran dan kebatilan pun boleh je.
Ha dah siap bentuknya. Kebenaran pasti menang.
Pecahkan sebiji telur dan kacau. Celup bola-bola cinta tadi dalam telur.
Panaskan minyak dan goreng. Biar sampai masak dulu, baru balik-balikkan.
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sedap betul makan laksam dengan kuah putih yang pekat ditambah pula dengan sedikit cili boh. Memang bertambah-tambah! Tapi yang menjadikan makanan ini sedikit susah nak sediakan bila masuk part penyediaan laksam itu sendiri.
Tak kena cara memang berjam-jam di dapur. Bagi yang nak cuba resipi mudah buat laksam, boleh ikuti perkongsian ini.
LAKSAM
Bahan-Bahan;
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air ( 3 cawan air panas+ 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam
( Adunan ni dapat dalam 10 batang laksam)
Cara penyediaan:
Satukan kesemua bahan, kacau sehingga adunan tak berketul. Lepas kacau,Tapis adunan.
Panaskan pengukus. Letakkan tudung periuk didalam kukusan beserta dgn sedikit minyak masak (Tapi tia guna pinggan ikea shja sebab tak ada tudung periuk). Lepastu masukkan 2 senduk bancuhan ke atas tudung periuk tadi dan kukus sehingga masak. Adunan masak dalam 2-3 minit. Angkat dan biarkan seketika, baru gulung. Ulang langkah sehingga adunan habis. Siap
Untuk kuah putih:
-Ikan kembong 5/6 ekor ( ikan bersize sedang, jangan ikan yg kecil) ( Rebus ikan bersama asam keping dan garam, lepas tu ambil isi ikan dan blend bersama bawang putih, bwg merah dan lada hitam)
-Santan kotak brand M&S 400gram (2 kotak kecil-kotak warna kuning)
-Lada hitam 3 sudu stengah ( sukatn sudu kfc atau sudu kecil) – (Blend bersama ikan)
-Gula 2 sudu besar @ 1 sudu 1/2 sudu besar ( jangan penuh sangat)
-Bawang putih 3 ulas ( Blend bersama ikan)
-Bawang merah 4 biji ( Blend bersama ikan)
-Ajinomoto jika mahu
-Garam secukupnya
-Air secukupnya ( dalam 2 cawan )
*campur semua bahan dlm periuk, kacau sehingga mendidih. Siap
Tambahan bahan lain : ( Tak nak pun tak apa)
-Belacan
-Ciliboh
-Garam
P/s: Kalau nak makan jenis ada pedas-pedas sikit, Kalau tak nak makan laksam dengan ciliboh, boleh juga makan dengan sambal lada:
Resepi – Ambil cili padi merah 15 biji, 2 biji lada besar merah, sedikit garam & gula. Blend guna blender kering. Masukkan dalam mangkuk, letak sedikit cuka dan air panas. Gaul rata. Siap
P/s : Contoh pinggan ikea yang digunakan untuk mengukus ada di gambar yang terakhir, Jika tak ada tudung periuk, so boleh la guna pinggan ikea yea
Boleh juga makan bersama laksa
Selamat Mencuba
Kredit: Tia Rizz
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bihun goreng antara menu yang paling mudah nak sediakan untuk sarapan pagi, minum petang atau makan malam. Biasa bihun yang jadi pilihan adalah bihun goreng biasa atau bihun Singapore.
Tapi jika sesekali nak kelainan, bihun tomyam patut anda cuba. Apa yang bestnya bihun ni, aroma daun limau purut itu membangkitkan selera.
Nak lagi sedap, boleh letakkan sotong atau udang untuk menyedapkan rasa bihun selain lauk ayam atau fish ball atau fish cake. Ini resipi yang dikongsikan oleh Noorazila bt Yatim
BIHUN GORENG TOMYAM
Bahan-bahan:
– Isi ayam potong kecil
– Sos black pepper/tiram
– Carrot didadukan
– Daun limau purut
– Bawang merah
– Bawang putih
– Ikan bilis sikit
– Kiub tomyam
– Hotdog
– Cili sikit klu nak pedas
– Cili boh/kisar
– Bihun rendam semalaman
Cara-cara:
1) Blend bawang, bilis dan cili
2) Tumis bahan blender, masuk sos tiram/black pepper dan cili kisar
3) Selepas tu masukkan kiub tom yam, ayam, sosej dan carrot dan daun limau purut.
4) Akhir sekali masukkan bihun. (Untuk dapat bihun yang elok, rendam semalaman)
Tadaaa.!!!!..siap.
**Nak cuci mata sambil santai-santai bersama keluarga, klik promosiini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.