Bila anak makan dengan berselera, sebagai ibu kita rasa lega dapat kenyangkan anak. Ibu menjadi bertambah pening dan runsing bila anak tidak gemar makan dan hanya makan mengikut moodnya sahaja. Buntu dibuatnya. Bagi anak yang ‘kaki makan’, ibu boleh mencuba resipi Grilled Rice Stick ini. Mudah nak dibawa ke mana-mana di hujung minggu.

Resipi yang dikongsikan oleh Puan Myra Shafie ini menerusi Happy Baby Food Malaysia antara resipi awesome lagi kreatif untuk ibu-ibu cuba. Beliau yang menyediakan menu ini buat anaknya, Hud Eizaz yang berusia 8 bulan ini boleh dijadikan pilihan hujung minggu anda. Paling penting anak senang nak pegang dan makan. Jom cuba.

Hari-hari ibu kena suap nasi kan. So hari ni lunch, ibu bagi dia makan nasi sendiri. Mommy kalau keluar weekend jalan-jalan boleh je prepare nasi ni bagi baby. Kenyang pun kenyang. Cukup lengkap karbo, protein, serat.

Bahan ringkas lagi mudah

Secawan nasi
Sedikit isi ayam
2 sudu CFS
Lada hitam
Oregano / mix herbs
Sedikit sawi cincang
Sedikit bwg putih cincang
Sedikit carrot cincang
Sedikit potato cincang

*carrot & potato sebelum cincang saya steam dulu bagi lembut.

Gaul / ramas-ramas bagi mesra & sebati. Saya letak sedikit telur nak bagi melekat. Anak allergik telur boleh ganti bancuhan tepung jagung sedikit.

Tambah 2 sudu besar unbleach flour.

Dah siap adun, buat roll memanjang. Boleh tabur tepung sikit.

Boleh potong ikut suka hati.

Grill dalam 5 minit dengan unsalted butter agak-agak dah masak.

Ayam cincang halus-halus, lagi cepat masak or boleh rebus dulu isi ayam tu kalau was-was tak masak masa grill tu. Boleh juga steam kalau tak nak grill.