Sesibuk mana sekalipun, amat penting untuk suami isteri saling menjaga dan ambil berat akan keadaan pasangan anda. Carilah masa dan ruang untuk saling mendengar dan menghabiskan masa bersama-sama. Apabila isteri mahupun suami mempunyai masalah dan tidak berkongsi dengan pasangan, ia membuatkan anda menjadi tertekan dan emosi juga mudah terusik.

Artikel Menarik: [Meriahnya! Selepas 20 Tahun Kakak Kembar Lahir, Dapat Pula Adik Lelaki Kembar]

Nak Pergi Kerja Cium Isteri Dulu, Boleh Panjangkan Umur Suami!

Sumber foto: www.freepik.comPaling penting, CIUMLAH PASANGAN ANDA! Bercium bukan sahaja untuk membangkitkan keghairahan tetapi ia sebenarnya tabiat yang menenangkan.

SEBUAH KAJIAN DI AMERIKA SYARIKAT MENDAPATI SEKIRANYA SUAMI MEMBERIKAN CIUMAN KEPADA ISTERI SEBELUM KELUAR KE PEJABAT PADA SETIAP PAGI, IA AKAN MEMBANTU MEMANJANGKAN JANGKA HAYAT SUAMI SEBANYAK LIMA TAHUN BERBANDING MEREKA YANG TIDAK MELAKUKANNYA.

Penulis buku The Sex Contract and Anatomy of Love, Profesor Dr Helen dari Universiti Rutgers, New Jersey mengatakan ciuman dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Jika suami atau isteri anda ada mesyuarat atau pembentangan kertas kerja di pejabat, sebaiknya hadiahkan mereka dengan ciuman. Ia dapat menjadi booster kepada keyakinan mereka dan membantunya kekal positif sepanjang hari.

IKLAN

YANG INI MENARIK! SEBUAH KAJIAN DARI PROFESOR DR BRYANT STAMFORD DARI UNIVERSITI LOUISVILLE MENDAPATI CIUMAN MEMBANTU MEMBAKAR DUA HINGGA TIGA KALORI UNTUK SETIAP SATU MINIT. TABIAT BERCIUM DENGAN PASANGAN JUGA MEMBANTU MENGGANDAKAN KADAR METABOLISME SESEORANG. BERCIUM (DENGAN PENUH KASIH SAYANG) YANG DILAKUKAN SELAMA 20 SAAT SETIAP KALI DAPAT MENURUNKAN BERAT BADAN.

Apabila anda mendapati pasangan kelihatan tegang dan serabut, berilah ciuma mesra kepadanya. Ia dapat membuatkan fikiran menjadi tenang dan mengurangkan stres yang ada. Dengan memberi ciuman kepada suami atau isteri dan anak-anak ia dapat mengurangkan rembesan hormon kortisol yang merangsang tekanan.

Nak Pergi Kerja Cium Isteri Dulu, Boleh Panjangkan Umur Suami!
Sumber foto: www.freepik.com

Selain itu, bercium juga boleh menjadi senaman muka kerana ketika bercium anda menggunakan 30 otot wajah. Ini dapat membantu menganjalkan kulit wajah secara semula jadi.

IKLAN

Artikel Menarik: [Ayah Figura Terhebat Anak, Macam BFF. Jangan Sekali Abaikan Emosinya!]

Bercium juga baik untuk kesihatan jantung. Menerusi ciuman, anda akan meningkatkan aliran adrenalin yang membantu jantung mengepam darah dengan lebih efektif ke seluruh tubuh. Untuk anda yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi, bercium dapat membantu meredakannya.

IKLAN

Ciuman sebenarnya dapat mengelak anda dari terkena sakit perut, kerana tekanan membuatkan perut stres sekaligus membuatkannya ‘meragam’. Dengan bercium, sejenis antibiotik semula jadi akan dihasilkan dalam air liur dan di dalamnya mengandungi agen anestetik yang berupaya membantu meredakan kesakitan yang dirasakan.

SEKIRANYA ANDA MELIHAT PASANGAN DALAM KEBIMBANGAN, PELUKLAH MEREKA DAN BERIKAN CIUMAN PADA PIPINYA. CIUMAN MAMPU MENINGKATKAN PENGHASILAN HORMON OXYTOXIN YANG DAPAT MENENANGKAN DAN MEMBERI EFEK SELESA KEPADA SESEORANG. ENDORFIN YANG DIHASILKAN MELALUI CIUMAN PULA ADALAH 200 KALI GANDA LEBIH BAIK DARI MORFIN.

Nak Pergi Kerja Cium Isteri Dulu, Boleh Panjangkan Umur Suami!
Sumber foto: www.freepik.com

Maka dengan itu, usahlah berkira-kira untuk memberikan ciuman mesra kepada pasangan. Suami atau isteri akan sangat menghargainya jika anda mencium mereka dengan ikhlas dan penuh kasih sayang. Tak perlu banyak, dengan satu ciuman sekurang-kurangnya setiap hari dapat membantu anda menjadi lebih positif dan sihat untuk mengharungi hari-hari anda.

Sumber: Ohhello-buu

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)