Bila susu drop berhenti fikir makanan apa yang boleh bantu banyakkan susu. Sebaliknya buat dulu APA yang sepatutnya anda buat kerana makanan semata-mata tak membantu pun ibu naikkan hormon prolaktin.

Melainkan jika ibu buat beberapa cara ini seperti dikongsikan oleh Kaunselor Laktasi, Noorfazila Abdul Rahman secara sistematik tanpa cepat putus asa.

1- Susukan anak sekerapnya. Offer anak menyusu sejam sekali. Kejut anak menyusu 2 jam sekali waktu malam.

Penting Susukan Anak Kerap, Jaga Jadual Mengepam Kalau Tak Mahu Susu Drop2- Jika bekerja, jaga jadual pam. Dekatkan jarak pam kepada 2-2.5jam atau jangan lebih dari 3 jam. Jika ada masa ikhtiar juga dengan Power Pumping.

3- Jika anak sudah reject sepenuhnya puting ibu, check jadual pam setiap 2-3jam sekali termasuk malam konsisten atau tidak? Untuk ibu yang anak sudah tak menyusu direct (epmom), perlu pastikan sehari perah sekurang-kurangnya 8 kali sehari..

IKLAN

4- Jika period lambat atau tak datang buat ujian kehamilan (UPT) kerana kemungkinan anda hamil.

5- Jika drop lepas tukar pil perancang, stop dahulu pengambilan pil tersebut, bincang dengan doktor tukar kaedah pencegahan lain atau jenis pil perancang yang tak mengganggu hormon prolaktin.

6- Jika hasil pam kurang dari biasa tapi lepas pam breast masih berat, check sparepart pam terutama membrane atau valve, gantikan dengan yang baru.

IKLAN

7- Jika susu kurang dan rasa breast berketul, tuam panas dahulu, buat urutan dan susukan anak dengan breast compression kerana mungkin ada salur susu yang tersumbat buat aliran susu tak lancar dan susu tak dapat keluar habis.

Penting Susukan Anak Kerap, Jaga Jadual Mengepam Kalau Tak Mahu Susu Drop8- Jika stres, tenangkan diri. Zikir dan istighfar banyak-banyak.

9- Doa banyak-banyak merayu pada Allah SWT pemberi rezeki. Belanja kawan-kawan atau keluarga makan, niatkan moga Allah balas dengan rezeki susu ibu untuk anak.

IKLAN

Lagi sekali saya ingatkan, bila susu DROP berhenti asyik tanya makanan apa yang boleh banyakkan susu.

Saya nak ingatkan juga, bila susu DROP berhenti asyik tanya milk booster apa yang boleh bantu banyakkan susu.

SUSU ibu memang percuma, tapi ia bukan magik kononnya makan itu ini terus susu akan kembali selagi asas penyusuan yang utama seperti point no 1, 2 & 3 tak dipatuhi.

Sumber: Noorfazila Abdul Rahman

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI