
Disaat semua berusaha menjimatkan minyak masak yang ada, resipi memasak menggunakan Air Fryer sememangnya diperlukan. Resipi ayam goreng tanpa minyak ini anda kena cuba.
Bukan saja tak perlukan minyak tetapi dengan penambahan tertentu buat ayam goreng masih kekal moist dan garing. Jom cuba!
TAK GUNA MINYAK tetap GARING
Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya. Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.

Caranya senang jer,
1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan ;
– bawang putih (tumbuk lumat)
– sedikit halia (tumbuk lumat)
– sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat)
– sedikit kunyit serbuk
– garam
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer
– suhu 180 darjah
– masa 15 minit
* Saya guna AirFryer Philips, tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.

5. Siap.
Ps : Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!
Menarik: 6 Bulan Ni, Sayalah Paling Bahagia, Rutin Urus Bilal Mencabar Tapi Membahagiakan PU Riz!

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!









Mula mula didihkan air. Masukkan gula nise, gula pasir, daun pandan. Biar gula larut.
Kemudian masukkan kelapa. Gaul rata hingga kering air.
Akhir sekali taburkan sedikit tepung gandum. Tujuan supaya inti melekat satu sama lain. Tutup api.
Sejukkan dahulu.
Bahan adunan tepung semua blend. Pekat dan cair macam ni ye bila kita angkat adunan tu ia sedikit melekat di senduk. Kalau pekat tambahkan sedikit demi sedikit air.
Panaskan kuali non stick. Kalau kuali biasa sapukan sedikit minyak. Boleh lah mula melenser adunan tepung. Api kecil. Biarkan hingga buih buih tu berhenti terus angkat. Tak perlu diterbalikkan.
Susun macam ni, buat adunan sampai habis.
Kemudian, boleh lah sudukan sedikit inti macam ni atas lempeng tadi.
Lipat kiri kanan. Mula digulung. Gulung sampai habis.
Ok macam ni gebu. Isilah banyak mana inti suka.
Ok siap untuk dinikmati. Selamat mencuba!
