
Sesekali, menu ringkas seperti nasi goreng buat sajian sekeluarga terasa cukup bermakna. Nasi goreng yang sentiasa menjadi kesukaan anak-anak perlu dipelbagaikan.
Bosan dengan nasi goreng pedas, apa kata kali ini kita tambahkan khasiat dalam nasi goreng dengan Nasi Goreng Kerabu yang sememangnya cukup wangi dan sedap. Nak buat pun senang. Jom cuba resipi perkongsian Pn Nurul Ateekah.

Nasi goreng yang penuh dengan aroma wangi dan menyelerakan. Makan bersama telur mata dan sambal belacan.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan nasi (diperoi)
Udang
2 sudu besar ikan bilis (digoreng)
1 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dikatok)
1 batang cili hijau (dihiris)
1 batang serai dihiris
1 kuntum Bunga Kantan (dihiris)
3 helai daun limau purut (dihiris)
Petai
2 batang kacang panjang (dipotong)
2-3 biji telur
Garam
Serbuk perasa
Serbuk lada putih ½ sudu kecil
Sos ikan 2-3 sudu besar

Panaskan minyak masak, goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian pecahkan telur masak sehingga masak.

Minyak yang sama, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili hijau.

Kemudian masukkan udang, serbuk lada putih dan goreng sehingga masak.

Masukkan lada putih, bunga kantan, kacang panjang, petai, daun limau purut dan serai.

Masukkan serbuk perasa, garam, nasi ikan bilis dan telur. Gaul rata.

Akhir sekali, masukkan SOS ikan dan goreng sehingga sedikit berasap.

Siap dihidang!

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!



Mula-mula korang tumis semua bahan yang telah dipotong mayang dan 4 sekawan sampai naik bau.
Ok lepas tu korang letak la air banyak mana korang nak tapi bagi sis kene letak banyak la sebab korang akan guna kuah sup ni untuk masak nasi dan perap ayam. Ok.. lepas tu korang masuk laa ayam dan kiub pati ayam. Bila dah mendidih korang letak la garam dan pak aji. Pastikan masak sampai ayam empuk tau.
Ok sambil-sambil tunggu sup korang tu masak, korang buat la kuah lada pulak. Blender semua ok, masuk sekali cuka, gula dan garam.
Lepas tu masak balik, api slow je tau. Kacau sampai mendidih pastu tutup la.
Ok part ni bagi sis senang, setengah orang kalau nak masak nasi mesti kena tumis segala mak nenek tu kan. Ok kalau resepi sis, korang takyah susah-susah nak tumis dah. Korang basuh beras macam biasa, lepas tu korang tuang la marjerin yang dah dicairkan.
Ok ni untuk perap ayam pulak. Masukkan kuah sup dan campur segala kicap dan sos yang sis tulis tadi termasuk madu.
Lepas tu korang golek-golek la ayam kat dalam bahan tadi. Jangan celup dengan tangan sebab lepas uolss goreng ayam tu, lebihan kuah tu untuk kuah kicap. Lepas ayam tu dah sebati dengan kuah kicap, korang letak dalam peti sat. Setengah jam pun dah ok, lepas tu goreng dengan api kuat.
Ok nasi dah masak.
Cuba tengok berkilat tak nasi sis.
Ok dah siappp… selamat menjamu selera.








