Resipi sambal kentang dan ikan bilis goreng rangup antara pembuka selera yang sangat mudah dibuat. Boleh bertambah nasi kalau dapat sambal kentang dan ikan bilis goreng rangup ni. Kalau nak tahu cara penyediaanya boleh ikuti resipi dibawah.
Resipi wajib cuba: Lebihan Nasi Waktu Sahur Jangan Buang, Buatkan Apam Nasi Gebu Ni, Senangnya!
Resipi Sambal Kentang & Ikan Bilis Goreng Rangup! Simple je
Bahan-Bahan:
*kentang
*ikan bilis
*bawang merah
*cili padi
*belacan (optional)
Cara-Cara:
*kentang potong nipis, kemudian digoreng.
*ikan bilis digoreng.
*cili padi, bawang merah & belacan ditumbuk/blend kasar kemudian tumiskan hingga agak garing.
*perasakan dengan sedikit garam & gula.
*dah siap masak tunggu sejuk sedikit, last baru masukkan ikan bilis & kentang yang dah digoreng. gaul rata. siap
Resipi wajib cuba: Kek Marjerin Terlajak Senang Wangi Gebu Guna Sukatan Cawan Je!
Kredit Resepi: Nabilah Zuillkipli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Karipap Rangup Di Luar, Inti Basah Di Dalam. Resipi Orang Tua-Tua, Gerenti Sedap!
Kalau bercakap tentang masakan orang dulu-dulu memang cukup rasa dan sangat berbeza dengan zaman sekarang. Kebanyakkan resipi yang ada telah banyak diolah disebabkan masa dan jenis bahan yang sukar didapati di bandar-bandar besar.
Bagi yang rindukan kuih tradisi orang dulu-dulu boleh ikuti resipi karipap rangup di luar tetapi intinya basah di dalam yang dikongsi oleh Puan Azlina Ina ini. Selamat mencuba!
Gerenti sedap sumpah.
Saya memang suka karipap rangup kat luar inti die melt dan tak kering mcm gini.Arwah mak mmg teror betul buat karipap. Tekstur karipap org dulu-dulu ni dia nampak tebal tp kulit die rangup dan kalau mak🤣suke makan kelim yang tepitepi tu abis semua karipap botak tepi hahaha
Karipap orang lama-lama
Bahan-bahan inti kena ikut betul-betul inti karipap kalau tak sedap spoil semua. untuk 1kg tepung ya
Kentang 1 kilo setengah (kupas dan potong dadu rendam sekejap tos)
6 ulas bawang merah india
4 ulas bawang putih
Hiris nipis dan tumis dengan minyak sederhana jangan banyak sgt dalam 1/2 cawan mcm tu. Bila dah agak garing masukkan 2 peket kecil rempah kari babas yang gambar ikan warna kuning, tumis sekejap dan masuk kan air sikit kacau2 sampai naik minyak.
Masukkan daun kari dan kacau sebati. Ok masukkan daging atau ayam kisar (cincang) kalau taknak pun tak apa. Dah sebati dengan rempah masukkan kentang tadi tambah air agak-agak ikut kentang jenis apa kalau mak suka tambah sikit demi sikit sampai empok kadangkan ada jenis kentang cepat empuk. So kurang air tambah dan korang picit-picit la tgk empuk ke belom.
Kalau dah empuk perisakan dengan garam dan bahan perasa,mak tambah juga 4-5 sb gula mak suka letak gula manis2 sket sedap. bia kering sket tp jgn kering sgt tau tak sedap. Ceduk dan masuk chiller sekejap nanti dia bile sejuk dia tak kering.
Bahan doh;
1kg tepung gandum
Masuk dalam bekas besar dan lubangkan di tengah. Letak 1 biji telur 3 sb majerin (boleh ganti shortening juga mak ikut betul-betul resepi arwah mak dah dulu mana ade shortening bagaikan😂)dan sedikit garam
Sementara tu panaskan 1 cawan minyak masak panaskan betul-betul tau. Tuang dalam lubang yang korg buat tadi kacau laju2 jangan pulak guna tangan🤣 melembong nanti. Ok dah setel kacau elok dah tu korg tambah air sket2 sambil uli klau mak td dalam 1 cawan setengah air.kire cawan korg mak xtau saiz jd selamat korg tambah air sket2 dan uli.
Korg bia kan sekejap ttup la dgn piring ke dgn tudung periuk ke dalam 10 mnt. pas tu baru bentuk kan dan isi inti.goreng dgn api sederhana🥰🥰 kalau nak buat frozen korg boleh la goreng sekejap dan simpan🥰🥰🥰
Semoga bermanfaat dgn bahan2 yg mudah tau🥰🥰mak kelim pn pakai tgn je hahaha sebab tu besar2 sket😂😂 makan satu kenyang hahhahaa. Tips kelim kalau taknak tebukak korg kene tarik tepi2 dia tu bila dah cantum dua dan tekan2 bg tejuih mcm tu hehe baru tekan dan kelim jarang tebukak masa goreng.
Kredit: Azlina Ina Fans
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Banana Prune, Sesuai Untuk Bayi Gatal Gusi. Sangat Simple & Sedap!
Bayi yang usia 6 bulan ke atas, selain bagi makan bubur dan puri, sesekali boleh juga tukar selera anak dengan memberikan biskut yang sesuai. Bukan apa, untuk elakkan anak rasa bosan dengan menu yang sama.
Lagipun bayi dalam usia ni akan mula untuk tumbuh gigi dan mereka akan mengalami fasa gatal gusi di mana air liur pun akan meleleh. Jadi untuk elakkan anak rasa tak selesa boleh juga bagi biskut untuk anak gigit. Sekurang-kurangnya kenyang.
Selain beli biskut bayi yang ada di pasaran, ibu boleh juga buat sendiri. Mana tahu anak lebih suka dan ibu pun boleh olah ikut kesesuaian anak.
Perkongsian resipi dari Puan Nadiatul Fithrah caranya menyediakan banana prune cookies boleh mama cuba.
Banana prune cookies saya halalkan untuk share ye. Hi mommy. Just nak sharing homemade cookies untuk baby girl saya 7m++ nak beli tak sempat. Gigih la buat tadi hehe. Ni bahan yang saya guna.
Bahan-bahan:
1 biji pasang (nak rasa lebih lagi letak 2 biji)
4 ketul prune
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
7 scoop susu tepung (1/3cwn)
1/2 ketul unsalted butter (saya pakai anchor)
Cara membuatnya:
Prune + banana sy steam dulu. Mixer atau gaul butter + prune + banana.
Dah sebati masukkan susu tepung + tepung jagung dan sebatikan. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
Gaul sehingga jadi doh dan tak melekat di tangan lepas tu boleh la buat bentuk yg kite suka.
Bakar dalam oven suhu 150c 30 minit. Ikut oven masing2 ye hehe.dah siap.
Surprisingly kakak dia yg 4 tahun pun suka.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Roti John Cheese Leleh Inti Lebih, Bahan Simple Tapi Rasa Padu!
Satu-satunya resipi wajib ketika di bulan Ramadan pastinya Roti John yang membuatkan waktu berbuka jadi lebih bermakna. Tak sah tanpa menikmati roti john yang penuh dengan inti.
Resipi Roti John Cheese Inti Lebih yang dikongsikan oleh Pn Iza Abu Bakar ini anda wajib cuba. Mana tidaknya, bahan simple tetapi rasa padu dengan inti yang berlimpah-ruah. Pasti puas makan.
Setiap kali Ramadhan mesti famous sangat Roti John ni. Anak anak pun suka makan. Daripada nak beratur panjang membeli roti John ni, lebih baik kita buat je sendiri kan. Haa, jom kita buat.
BAHAN BAHAN
4 biji telur (dipukul)
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar serbuk rempah kari
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji bawang putih (dipotong dadu)
Roti panjang (dibelah 2)
Kobis (dihiris nipis)
Kepingan cheese
Mayonis
Sos cili
Ayam cincang/daging cincang
Garam secukupnya
Minyak masak
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging kisar atau ayam cincang, serbuk kari, serbuk lada putih dan garam secukupnya. Kacau sebati dan biarkan sehingga ayam masak.
2. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
3. Pukul telur sehingga berbuih dan masukkan inti ayam tadi. Kacau rata hingga sebati.
4. Potong roti kepada dua bahagian, tapi jangan sampai putus ye.
5. Sapukan permukaan roti dengan butter atau marjerin dan grillkan atas kuali sekejap dan angkat.
6. Kemudian masukkan sedikit minyak di dalam pemanggang dan tuangkan inti secukupnya supaya ia melebar lebih besar daripada saiz roti. Biarkan seketika.
7. Letakkan kepingan cheese di atas inti tadi.
8. Ambil roti yang dibelah tadi dan terlangkupkan di atas inti. Tekan tekan sedikit dan biarkan masak sebentar.
9. Bila dah masak, balikkan roti seketika dan angkat.
10. Letakkan mayonis, sos cili dan kobis yang telah dihiris nipis. Potong la roti pada beberapa bahagian. Dah siappp.
Selamat mencuba ye!
Artikel menarik: https://www.majalahpama.my/cabaran-rm10-sspn-x-pama/
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI