Waffle menjadi kegemaran anak-anak kerana rasanya yang rangup diluar dan lembut didalam ditambah pula dengan jem perisa kesukaan mereka memang sedap. Lebih teruja kalau mama sendiri buatkan dekat rumah.
Bila sebut ayam goreng, semangat anak-anak kita hendak makan nasi. Siap bertambah. Selain hanya gunakan serbuk kunyit dan garam, tambahkan sikit beberapa bahan ringkas ini. Lagi sedap.
Jom cuba resipi ayam goreng sempoi perkongsian Pn Umi Watie ini. Memang nampak menyelerakan!
Pagi tadi anak request nak makan ayam goreng lepas balik sekolah. Senang saja tu, pejam mata Umi buat. Haha nampak nau nipu. Ayam goreng rempah sempoi siap! Makan dengan nasi panas pun sodap.
Bahan-bahan Ayam Goreng Sempoi
Ayam
Telur
Serbuk kunyit
Serbuk Kari
Daun kari
Tepung jagung
Garam
Gaulkan semua bahan sampai sebati. Kak chik guna tangan je. lah.
Perapkan dalam peti sejuk sekejap. Nanti boleh goreng bila-bila nak makan.
Gorengkan sampai garing, guna api perlahan je.
Dah garing elok angkat Dan toskan. Boleh lah dihidangkan dengan nasi putih mahu pun nasi berperisa macam nasi goreng tu.
Nak luangkan masa bersama anak hujung minggu, jom ke Sunway Lagoon.
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek buah sememangnya diyakini sedap dan berkualiti, apa lagi kek buah yang ‘moist’ dan melt di dalam mulut. Terasa-rasa akan kerangupan buahnya walaupun dikukus lama.
Inilah kelebihan kek buah premium yang sudah semestinya membuatkan hari raya anda cukup bermakna. Resipi yang dikongsikan oleh cikgu Azlina Ina Fans ini paling padu dan mantap. Wajib cuba!
Bahan-bahan:
150-180g gula pasir (1-1/2 cawan gula)
2 cawan mix fruit -rendam dulu dengan air suam.
1/2 cawan air panas
250g pure butter
1/2 cawan madu
3 biji telur gred A + 1/4 gula
1 sd susu pekat
1 sb sunquick
Bahan Tepung:
400g/4 cawan tepung
40gm/1/4 cawan tepung -ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
2 sk soda bikarbonat
1 sk dauble action powder (suka guna ni sebab kek buah korg tak jadi berat sangat nanti moist je)
1 sk serbuk buah pala
1/2 sk serbuk kayu manis (kalau tak suka tak yah la)
Rendam dulu mix fruit dengan air suam. Tujuan dia hilang kan kotor-kotor kat buah tu kadang ada habuk ke apa kan. Sekejap je pas tu tos kan.
Ayam semua bahan tepung, soda bikarbonat, double action, serbuk buah pala dan serbuk kayu manis. Ketepikan. Baki 40gm tepung ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
Masukkan gula dalam kuali panas dan biar dia melt keperangan.
O setel dah perang masuk 1/2 cawan air panas kalau masuk air sejuk kang jadi batu gula korang. Dah agak didih gitu.
Masukkan pure butter, kot tak ada bajet pakai la majerin pun boleh.
Masukkan madu, kot-kot la tak suka manis madu, tak letak pun tak apa.
Ok 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula mix kan sampai kembang elok sopan santun. Masukkan 1 sb susu pekat. Kalau tak makan susu tak yah la tapi letak lagi sedap, lemak-lemak je kek tu nanti. Masukkan pula 1 sb sunquick. Kacau rata.
Kita masukkan buah-buah yang bersalut tepung ke dalam tepung kita yang 400g tadi dan masuk sikit ke dalam gula hangus kita tadi dan kacau sebati. Last tuangkan telur tadi kaup balik saja.
Ok bekas digunakan sq 1500 akan dapat 2 bekas kalau tak nak isi penuh-penuh.
Kalau isi di loyang begini dapat 1 loyang macam ni penuh sukatan tadi.
Kukus 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik permukaan bekas tu jangan lupa ya. Plastik wrap tu.
Pastikan dalam dia elok gitu ye moist makin lama makin lembab. Dan pastinya ye kek buah yang sedap buah-buah dia masih rangup dan tak benyek walau kukus lama. Dan rasa dia manis masam buah dan sentiasa melt di mulut bila makan.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Ibu bapa yang mempunyai anak yang susah nak makan, sesekali boleh buat kelainan menu untuk bagi anak tak bosan makan menu yang sama. Jadi ibu boleh cuba buat menu yang mengenyangkan sebagai pengganti nasi.
Apa kata buat pancake buah yang mudah ini resipi daripada Norfazida Gda. Boleh buat sarapan pagi ataau ikut kesesuaian anak.
PANCAKE BUAH
Bahan-bahan:
🍌 3 biji telur
🍌 1/2 cawan susu full cream
🍌 1 cawan tepung gandum
🍌 1sk baking soda (optional)
🍌 1sk madu
🍌 1sk kismis/buah segar (di dadu)
🍌 1 biji pisang (potong nipis)
🍌 Cheese sticks
🍌 Sedikit minyak sayuran/ unsalted butter
Cara-cara:
Pukul telur sehingga sedikit kembang. Masukkan susu full cream, pukul lagi hingga sebati. Masukkan pula tepung gandum, baking soda dan madu. Kacau sebati.
ATAU jika tidak mahu guna baking soda boleh asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur kuning bersama susu full cream hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum dan madu, kacau lagi hingga sebati. Putih telur putar sehingga kembang gebu. Campurkan bersama adunan tepung secara kaup balik hingga sekata.
Panaskan minyak sayuran/ unsalted butter dalam kuali. Tuangkan separuh dari adunan. Taburkan kismis. Kemudian, susunkan pisang dan cheese. Akhir sekali, tuangkan baki adunan dan ratakan.
Tutup kuali. Masak dengan api perlahan dalam 6-8 minit disetiap bahagian pancake atau hingga keperangan. Siap!!!