Mencecah usia enam bulan, bayi mula bersedia untuk makan bagi sajian pertamanya. Air tangan ibu adalah yang terbaik untuknya. Jadi, mama sediakanlah makanan untuk adik kecuali ada kekangan waktu. Suaplah si manja dengan tangan anda sendiri dan rasailah keseronokan tersebut. Makan dari tangan ibunya adalah penghargaan buat anak anda. Usah serahkan tugas ini kepada orang lain.

Ini 8 panduan apabila anak sudah mula makan makanan pejal.

1.Sebelum memberikan makanan pejal, pastikan si manja sudah boleh menyokong lehernya sendiri. Suap dalam keadaan si manja duduk, bukan berbaring.

2.Makanan pejal yang pertama yang dicadangkan ialah bubur nasi kerana ia kurang risiko alergi.

IKLAN

3.Perkenalkan sejenis makanan dalam tempoh tiga hari berturut-turut untuk mengetahui makanan tersebut menimbulkan alergi atau tidak.

4.Makanan pejal penting bagi bayi enam bulan ke atas untuk menampung keperluan nutrien yang tidak terkandung di dalam susu ibu.

IKLAN

5.Elakkan daripada memulakan makanan pejal lebih awal kerana ocrgan serta sistem penghadaman si manja seperti buah pinggang dan usus masih belum boleh memproses makanan.

IKLAN

6.Puri buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dibuat awal dan disimpan di bahagian beku peti sejuk.

7.Jangan cepat putus asa jika si manja anda kurang berminat dengan makanan yang disediakan. Cuba lagi dengan cara bahan dan penyediaan lain.

8.Bolehlah mendapatkan kerusi bayi untuk memudahkan mama menyuap adik makan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI