Siapa dekat rumah ada haiwan atau animal toys macamni? 

Walaupun animal toys ni selalu jadi punca kemarahan kita sebab asyik terpijak atau bersepah ..sebenarnya banyak vocab yang kita boleh ajar anak speech delay hanya menggunakan toys ni sahaja.

Boleh ajar anak nama-nama haiwan, ajar anak untuk meniru bunyi dan aksi serta ajar konsep besar kecil. Tapi Mommy Daddy kena lah kreatif dan cipta situasi untuk bermain dengan anak ..baru lah anak tertarik untuk main sekali dengan kita.

  1. Ajar Anak Tiru Bunyi

IKLAN

2. Ajar Anak Tiru Perbuatan

3. Ajar Nama-Nama Haiwan

IKLAN

4. Ajar Konsep

5. Ajar Kedudukan

IKLAN

Tak perlu ‘fancy toys’ untuk ajar anak tau. Kedai RM2 pun boleh.. 🤭 Yang penting anda tahu apa skills yang nak ajar kepada anak tu..

Ok dapat sesuatu?

Kredit: Aishah Kassim
Terapi pertuturan

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!