Bila anak mula menangis terutamanya ditempat umum, emosi mak ayah mulalah terganggu. Nak dimarah nanti makin kuat pula menangis, nak dibiarkan apa pula kata orang ramai yang lalu lalang. Serba tak kena dibuatnya.

Apa yang ibu ayah perlu buat adalah kenal keperluan dan perkembangan anak-anak yang sememangnya berbeza. Menurut Puan Maryam Jamadi, Pediatric Occupational Therapist, perkara pertama yang perlu ibu ayah buat adalah abaikan kata-kata orang lain. Paling penting kita tahu kenapa si kecil tiba-tiba menangis.

Ikuti perkongsian yang bermanfaat untuk semua!

ANAK MENANGIS 

Anak menangis?

Semua mak ayah akan menghadapi situasi ini cuma yang membezakan macam mana kita menyelesaikannya. Ada banyak sangat pendapat terutamanya di media sosial. Ada yang kata:

“Biarkan je anak menangis, biar dia belajar mengawal emosi sendiri dan bagus untuk paru-paru”

“Jangan biar anak menangis sebab akan menyebabkan masalah perkembangan di masa akan datang”

“Anak menangis terus angkat, mak ayah spoil anak”

Setiap kali Kelas Merangsang Perkembangan Anak, mesti akan ada soalan tentang anak menangis. Jadi, disini saya nak kongsikan tentang topik anak menangis.

Anak Menangis Ada Alasannya, Mak Ayah Kena Kenal Keperluan & Perkembangan Si Kecil. Orang Keliling Jangan Mudah Melabel!

  1. ABAIKAN “ORANG KATA”

Benda pertama adalah mindset mak ayah, kalau kita serabut bila anak menangis. Anak lagilah serabut.

Anak yang selalu menangis tak semestinya disebabkan mak ayah “tak pandai jaga anak” kerana setiap keperluan dan perkembangan berbeza. Terutamanya anak yang umur 3 tahun ke bawah yang tak mahir sangat untuk luahkan perasaan mereka. Saya pasti semua mak ayah inginkan apa yang terbaik untuk anak. Kadang-kadang, kita terlalu sangat fikirkan apa orang kata sehinggakan kita dah lukakan perasaan anak kita.

Jangan takut orang kata apa, tetapi lebihkan fokus kepada keadaan yang sedang berlaku.

  1. KENALPASTI UMUR DAN TAHAP PERKEMBANGAN ANAK 

Cara mengatasi dan memujuk anak adalah sangat berbeza mengikut umur dan tahap perkembangan. Sebab itu, sangat penting untuk mak ayah kenal anak dan memahami betul-betul tahap perkembangan anak.

UMUR 0-6 BULAN 

– Tak reti manipulasi mak ayah.

– Meluahkan perasaan dan “bercakap” dengan cara menangis.

– Menangis apabila keperluannya tak tercapai.

– Tak akan berhenti menangis selagi tidak di layan.

– Berhenti disebabkan sudah penat menangis.

Ada kajian menunjukkan 1 daripada 10 bayi menangis lebih 3 jam sehari. Bayi pula ada banyak kategori, bayi kategori “high need” akan lebih banyak menangis dalam sehari. Selagi tak capai keperluannya, selagi itu dia akan menangis. Keperluan bayi pula bukan sahaja kenyang, sihat dan kering tetapi keperluan nak peluk dan dodoi pun termasuk juga. Ada bayi yang letak sahaja boleh tertidur sendiri, ada bayi yang dah dodoi pun susah tidur.

Anak Menangis Ada Alasannya, Mak Ayah Kena Kenal Keperluan & Perkembangan Si Kecil. Orang Keliling Jangan Mudah Melabel!
foto: pexels.com

Menurut Paediatrician Dr. Armeet Singh, semasa anak 4-6 bulan adalah waktu kritikal untuk mak ayah dapatkan “special bonding” dengan bayi. Maka, mak ayah WAJIB elakkan bayi menangis lama kerana waktu ini anak sedang belajar sayang dengan orang yang selalu “tolong” semasa mereka menangis. Semakin anak percaya mak ayah, semakin kurang dia menangis. Anak yang kerap dibiarkan menangis semasa ini mungkin mempunyai masalah untuk mempunyai “bonding” dengan mak ayah di masa akan datang.

(Artikel tentang Jangan Biarkan Mereka Menangis: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1383185041735052&id=100001307091103)

IKLAN

UMUR 6 – 18 BULAN 

– Dah mula belajar memanipulasi mak ayah dengan menggunakan tangisan.

– Mempunyai masalah “separation anxiety” iaitu resah apabila terpisah.

– Menangis apabila berjauhan.

– Rasa tidak selamat dengan tempat, barang atau orang yang tidak dikenali.

Waktu ini memang fasa anak sedang belajar untuk hidup dan mengenalpasti yang mana selamat dan tidak selamat. Banyak menangis disebabkan takut dengan benda baru atau sebab berjauhan dengan mak ayah. Anak ingat yang mak ayah akan hilang selamanya jika dia tak nampak disebabkan masalah dengan”object permanence” terutamanya semasa bawah 8 bulan.

Anak Menangis Ada Alasannya, Mak Ayah Kena Kenal Keperluan & Perkembangan Si Kecil. Orang Keliling Jangan Mudah Melabel!
foto: pexels.com

Sewaktu ini mak ayah dah boleh tinggalkan anak menangis sebentar untuk mengajar anak yang kita tak hilang pun jika kita pergi ke tandas sekejap. Kemahiran “object permanence” ini akan mula develop semasa 4-7 bulan dan akan betul-betul ada apabila bayi umur 8 atau 9 bulan.

(Artikel tentang Biarkan Mereka Menangis : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1380112795375610&id=100001307091103)

ANAK UMUR 18 BULAN – 3 TAHUN 

– Keliru dengan emosi sendiri.

– Fasa autonomi, perasaan konfiden untuk melakukan sesuatu dengan sendiri dan kebolehan buat sesuatu atau fikir tentang diri sendiri.

– Sedang belajar mengurus emosi yang pelbagai, (marah, sedih, cemburu, malu, kecewa dll).

Ini adalah waktu yang paling mencabar dan kritikal untuk anak belajar mengurus emosi sendiri. Anak yang mengalami masalah lewat perkembangan bahasa selalunya akan mempunyai masalah tingkahlaku. Masalah tingkahlaku menyebabkan anak lagi kerap menangis. Semakin anak membesar, semakin mereka kurang menangis kerana dapat meluahkan perasaan dengan kata-kata.

(Artikel tentang Masalah Tingkahlaku: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1560808937342025&id=1421685234587730)

  1. KENALPASTI PENYEBAB

– Lapar?

IKLAN

– Haus?

– Sakit?

– Diaper basah?

– Baju tak selesa?

– Sejuk/panas?

– Bising?

– Silau?

Periksa dan analisa satu persatu, jika semua tak ada masalah. Cuba peluk dan dukung anak, kalau anak diam dari menangis bermakna mereka perlukan pelukan dan perhatian mak ayah kerana pelukan juga salah satu keperluan sensori anak terutamanya semasa bawah 3 tahun.

Kalau dah buat semua benda tapi anak tetap menangis, mungkin ada perkara yang mereka sendiri tak tahu atau melibatkan kecelaruan emosi mereka sendiri.

  1. KECELARUAN EMOSI

Ingat kita sahaja ada masalah emosi, anak juga ada terutamanya semasa 18 bulan – 3 tahun. Ada masa yang kita buat semua cara untuk pujuk anak menangis tetapi semua tak jalan. Makin kita pujuk, makin teruk anak menangis sambil tutup mata.

Jika mak ayah menghadapi waktu ini, cara yang terbaik adalah tinggalkan anak menangis sekejap sambil kita pun tenangkan emosi sambil fikir dan analisa punca anak menangis teruk. Bila anak dah mula menangis perlahan dan mula buka mata serta pandang sekeliling barulah mak ayah datang kepada anak dan peluk.

Mengatasi anak mengamuk waktu ini sangat memerlukan kemahiran menganalisa mak ayah. Sama ada anak menangis disebabkan oleh perkara yang boleh diatasi atau yang tidak dapat diatasi:

  1. A) Boleh diterima dan diatasi

– Nak urus diri sendiri (pakai baju, buka seluar, makan minum sendiri)

– Nak pergi ke tempat yang boleh diterima dan selamat.

– Main mainan yang susah.

IKLAN

– Nak memanjat atau main di tanggga.

Anak Menangis Ada Alasannya, Mak Ayah Kena Kenal Keperluan & Perkembangan Si Kecil. Orang Keliling Jangan Mudah Melabel!

  1. B) Tidak boleh diatasi

– Makan atau minum makanan yang tidak sesuai (air bikarbonat, sup pedas, air panas, ubat mak ayah).

– Pergi tempat yang bahaya atau tak sesuai (naik tangga rumah orang lain, jalan raya)

Jika anak menangis disebab A, cara terbaik adalah mak ayah latih skil-skil penting anak sambil beri sokongan pada anak. Semakin cepat anak pandai buat sendiri, semakin kurang episod menangis anak. Kalau anak menangis disebabkan nak memanjat, banyakkan bawa anak pergi memanjat di taman.

Jika anak menangis disebabkan B, tak ada cara lain selain alihkan perhatian anak atau tinggalkan anak menangis sebentar sambil terangkan kenapa anak tak boleh pergi atau makan apa yang dia nak.

Jangan sesekali, anak menangis kita marah mereka menangis sebab menangis tak salah. Inilah satu-satunya cara anak untuk lepaskan perasaan mereka. Anggaplah anak seperti diri kita sendiri yang terperangkap di dalam badan budak kecil yang tersesat di planet lain dan bahasa lain.

Bila kita letakkan mindset sebegini, pasti kita kurang stress bila mengurus anak menangis. Emosi mak ayah sangat memainkan peranan terhadap perkembangan emosi anak. Kalau kita mahu anak belajar mengurus emosi sendiri, pastikan kita pandai dahulu uruskan emosi.

Anak Menangis Ada Alasannya, Mak Ayah Kena Kenal Keperluan & Perkembangan Si Kecil. Orang Keliling Jangan Mudah Melabel!

TEKNIK “CRY IT ALL”

Jika mak ayah dah baca sampai habis, agak-agak berapa lama jangka masa kita biarkan anak menangis?

– 1 minit, 5 minit, 10 minit, 30 minit?

Tak ada 

Semuanya bergantung kepada perkembangan anak dan kenapa anak menangis. Setiap personaliti anak berbeza sejak mereka 4 bulan lagi. Berdasarkan pengalaman menterapikan beribu kanak-kanak, saya setuju dengan kenyataan ini kerana memang ada anak yang memang “tahan menangis” sehingga berjam-jam.

Teknik “cry it out” tak berkesan untuk semua anak. Tak kiralah nak ajar anak tidur sendiri, nak bercerai susu ataupun mengasingkan tempat tidur.

Saya sendiri pernah cuba lakukan teknik ini kepada anak saya sendiri kononnya untuk “mengajar” anak saya tidur sendiri dan saya menyesal. Hasilnya anak saya tetap tak dapat tidur, tahan menangis 1 jam dan emosinya terganggu serta dia jadi sangat sensitif disebabkan emosinya tercedera. Ambil masa lebih kurang seminggu untuk pulihkan emosinya.

Ada masa yang kita mak ayah sendiri tahu adakah anak kita bersedia atau tidak. Jangan terlampau terikutkan orang. Tenunglah mata anak dan tataplah muka anak, adakah anak bersedia?

Jika anak kerap sangat menangis dan mak ayah pernah terfikir untuk cederakan anak, sila dapatkan bantuan profesional. Saya percaya tak semua orang mampu mendengar tangisan anak kerana deria auditori setiap orang berbeza. Jangan malu-malu untuk minta tolong pasangan, keluarga atau profesional untuk membantu

Maryam Jamadi 
Pediatric Occupational Therapist

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Jangan lupa untuk saksikan power talk istimewa #Nifightagainstcancer yang akan berbincang tentang topik kanser pada 18 November 2020 ini!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI