Biasanya anak sulung sering dimarah dan dijadikan sasaran, namun jauh di sudut hati ibu ayah, anak pertama adalah yang paling istimewa di sudut hati.

Anak sulung biasanya mempunyai karektor yang tenang tetapi tegas. Di sebalik ketenangan dan ketegasannya, anak sulung biasanya mempunyai ego sendiri.

Anak sulung adalah insan pertama yang ada dalam rahim ibu menjadikan dia cukup istimewa berbanding anak-anak lain.

Betulkah kenyataan tersebut?

Menurut Dato’Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah, anak pertama atau sulung mempunyai karektor yang tenang, bertolak ansur dan mudah diajak berbincang.

Anak Sulung Selalu Dimarah Tapi Paling Istimewa Di Hati Ibu Ayah. Dr Fadzillah Kamsah Kongsi Karektor Anak Pertama

Malahan anak sulung juga biasanya lebih cemerlang berbanding adik-beradik yang lain.
Mereka dikatakan lebih cenderung menjadi contoh kepada adik-beradik yang lain.

IKLAN

Anak sulung juga berkebolehan memujuk orang lain sehingga mampu mengawal orang lain dan situasi yang menyukarkan.

Tetapi adakalanya anak sulung agak sensitif dan meminta perhatian yang lebih jika diabaikan oleh orang lain terutama ibu bapa serta adik-beradik lain.

Ego adalah istilah paling tepat unutk mereka.

1. Ego

Walaupun mampu bertolak ansur, tetapi anak sulung sebenarnya lebih degil dan ego dalam segala hal. Dengan kata lain mereka tak mahu dipandang rendah dalam segala hal apatah lagi diperkecilkan kebolehannya. Malahan anak sulung tidak suka diarahkan segala tindak tanduk yang bakal mereka lakukan.

IKLAN

2. Bertolak ansur dan rasional

Walaupun tegas namun anak sulung masih mampu untuk bertolak ansur dalam segala hal. Mungkin ini disebabkan mereka cuba bersikap rasional dalam segala hal terutama sekali kepada adik-beradiknya.

Anak Sulung Selalu Dimarah Tapi Paling Istimewa Di Hati Ibu Ayah. Dr Fadzillah Kamsah Kongsi Karektor Anak Pertama
Foto kredit: Instagram Nora Danish

3. Lebih tegas

IKLAN

Memang betul kadangkala anak sulung lebih tegas berbanding anak lain. Mungkin sebagai ketua kepada adik-adiknya, karektor ini lebih terserlah. Mungin kerana cuba mempamerkan sikap dan rasa tanggungjawab mereka kepad aibu ayah serta kesemua adik-beradik lain.

4. Mengawal orang lain

Hal ini selalu dikaitkan dengan keupayaan anak sulung yang pandai bermain dengan kata-kata. Keramahan serta pergaulannya yang lebih luas membolehkan dia mengawal situasi dan orang lain di sekeliling. Hal ini juga mungkin disebabkan rasa hormat adik-beradik lain kepada anak sulung yang lebih banyak pengalaman dan ilmunya.

5. Lebih bijak

Sebagai orang yang terawal, anak sulung dilihat lebih bijak dalam segala hal. Ini termasuklah berjaya di dalam pelajaran dan kerjaya. Kegigihan ini didorong oleh rasa ingin dicontohi oleh orang lain terutamanya adik-beradiknya.

Sumber: semuanyajdt.com

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI