Gambar hiasan (4)

Setelah mendirikan rumah tangga, persefahaman dan saling memahami amat penting kalau nak bahagia. Jangan cepat melenting membuat kesimpulan,selidik dan fahami dulu keadaan isteri di rumah dengan anak-anak.

Suami isteri ibarat gigi dan lidah. Tapi jika saling faham memahami banyak perselisihan boleh dielakkan. Perkongsian daripada bapa ini boleh dijadikan panduan buat para suami. Menjadi suami yang bertolak ansur boleh mengelakkan keretakan dalam rumah tangga.

Balik Kerja Rumah Terabur, Suami Jangan Marah Dulu. Isteri Bukan Malas, Tapi Tak Sempat

Saya cuba didik diri sendiri, jika balik kerja isteri tidak hidangkan air atau lambat masak untuk sedangkan saya lapar, saya akan cuba ke dapur buat air sendiri dan pelawa isteri nak minum air apa atau makan apa, saya akan cuba sediakan. Kadang-kadang kita(suami) juga perlu memahami keadaan isteri lebih-lebih lagi isteri yang bekerjaya dan mempunyai anak kecil.

Mereka bukanlah malas untuk sediakan semua itu setiap hari. Ada yang dah kahwin 10 -15 tahun, suasana akan banyak berubah. Anak mungkin 3 atau 5. 5 orang anak 5 ragam. saya adik beradik 12 orang, pasti ragamnya tidak sama. Bayangkan kalau 5 orang semuanya masih kecil. 2 serang diruang tamu, 2 lagi serang di bahagian dapur, 1 lagi jadi sniper dalam bilik mak ayah,saya sudah boleh bayangkan keadaan seorang ibu ketika itu.

ISTERI BALIK RUMAH TERUS TERKEJAR-KEJAR

Kadang-kadang kita suami tidak perlu buat apa-apa lagi hatta ubat gigi tidak payah lagi picit, langsung gosok gigi sahaja. Sekarang mungkin isteri terlalu penat dengan kerja rumah, lagi penat jika isteri bekerjaya, balik rumah langsung perlu buat apa yang patut untuk suami dan anak-anak.

IKLAN

Balik Kerja Rumah Terabur, Suami Jangan Marah Dulu. Isteri Bukan Malas, Tapi Tak Sempat

Hari ini saya didik diri saya bukan lagi untuk isteri perlu memahami kehendak saya, sebaliknya saya perlu berusaha untuk memahami apa yang dapat mengurangkan beban isteri. Masak, sediakan air, menyapu, mop lantai, kemaskan katil, basuh baju, bukan lagi tugas wajib isteri, sebaliknya saya perlu faham itu juga tanggungjawab saya.

TAK SALING MEMAHAMI PUNCA KERETAKAN RUMAH TANGGA

Salah satu keretakan rumahtangga adalah disebabkan masing-masing tidak mahu memahami pasangan, masing-masing cuba untuk pasangan memahami kehendak diri sendiri. Sebenarnya ini salah,ini punca keluarga tidak bahagia. Saya dan kita semua perlu berubah, perlu berusaha memahami pasangan, memahami dalam hal yang positif dan tidak bertentangan dengan ugama. Letak jiwa pasangan dalam jiwa kita. Sebagaimana awal berkenalan dahulu.

IKLAN

“Mana air? aku balik penat2 dari kerja kau tak faham ke ? masak pun Lambat!”

Balik Kerja Rumah Terabur, Suami Jangan Marah Dulu. Isteri Bukan Malas, Tapi Tak Sempat

SUAMI SEKALI SEKALA CUBA JADI PENGINTIP ISTERI

Saya selalu dapat PM begini, suami balik kerja marah isteri, lepas marah , pukul , langsung keluar rumah cari kawan. Ini salah , cukup salah.

IKLAN

Kita perlu faham kenapa lambat masak, kenapa lambat sediakan air. Cuba satu hari ‘mengintip’ isteri dirumah. Apa dia buat dari pagi sampai petang. Jika anak sorang mungkin boleh terima, jika anak 5?

JENGUK KE DAPUR TENGOK APA YANG PERLU DIBELI

Ada kita pergi dapur tengok keperluan untuk memasak? Ikan, ayam, sayuran dan barang-barang lain. Ini cukup salah jika saya tidak belajar bagi masa untuk ke dapur tengok apa perlu dibeli, bukan tunggu isteri yang senaraikan.

Masalah perut jangan jadikan satu isu besar, kadang-kadang lucu jika suami isteri bergaduh sebab lambat masak, lambat hantar air. Yang kita kena ‘gaduh’ kenapa hari ini tidak solat Dhuha, kenapa abang hari ini tidak solat berjemaah di masjid, kenapa hari ini isteri tidak tutup aurat dengan sempurna dan banyak lagi kita perlu ‘gaduh’ dalam hal yang lebih besar terutama tentang akhirat.

Kata orang lama, “suami isteri perlu ‘gaduh’ , sebagaimana lidah lagikan tergigit, tetapi ‘tergigit’ jangan sampai jadi ulcer, lambat nak baik nanti, perlu jumpa doktor untuk rawat.

BERSYUKURLAH PUNYAI PASANGAN YANG SANGAT MENGHARGAI KITA.
-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Sumber: Muhammad Hassan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI