Antara menu yang menjadi kegemaran ramai adalah ikan bakar. Banyak versi resipi ikan bakar. Ada yang sukakan ikan bakar kosong dan dimakan bersama air asam.
Tidak kurang juga peminat ikan bakar yang dimasak dengan pes. Hidangan ini tak perlukan air asam kerana pes yang ada sudah cukup untuk memberi rasa kepada isi ikan.
Suzana Othman ada berkongsi resipi pes ikan bakar yang sedap, bolehlah dicuba nanti;
Resepi Pes Ikan Bakar
Assalamualaikum. Ramai yg tanya resepi pes ikan bakar sebelum ni tp kita kebizian xsempat nk menaip. Pes ni sebenarnya kita buat sekadar cuba2 je, mana yg kurang bolehlah tambah ya.
Sumber foto: Facebook Suzana Othman
Bahan-bahan: 1biji bawang besar 4ulas bawang putih 1genggam cili kering 2batang serai 1inci halia Lengkuas Sedikit udang kering Sedikit belacan Kisar semua bahan di atas 1biji bawang besar-potong dadu Garam Gula Air asam jawa
Cara-cara: 1. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Perasakan dgn garam dan sedikit gula. Bila pes dah bertukar warna gelap, tambahkan air asam jawa dan masukkan bawang yg dipotong dadu. Tutup api. 2. Untuk buat ikan bakar boleh guna ikan yang disukai. Cuci bersih-bersih kemudian rendam ikan dgn perahan limau dan garam sebentar. 3. Toskan air, alas ikan atas daun pisang kemudian lumur ikan dengan sedikit garam. 4. Sapu pes atas ikan dan bakar hingga masak. Tabur petai jika suka selepas ikan masak. Perahkan dgn sedikit asam limau. Dah siap.
Sedikit perkongsian tip, untuk memastikan isi ikan tidak tertanggal, alaskan dengan daun pisang. Letakkan di atas pemanggang, tidak perlu ditutup. Apabila ikan hampir masak, barulah ditutup supaya isi ikan masak sekata.
Ads
Sekiranya menggunakan pemanggan tanpa tutup, jangan dibalikkan ikan terlalu kerap supaya isi ikan tidak tertanggal. Bolehlah cuba resipi ini, mudah dan sedap!
Menjelang Ramadhan yang bakal bermula tidak berada jam lagi, ada baiknya kita sediakan stok sambal untuk menaikkan lagi selera ketika berbuka puasa. Tidak sah berbuka tanpa sambal belacan atau lauk pauk yang pedas, barulah makin berselera.
Tidak sukakan sambal belacan biasa, sambal geprek boleh anda cuba. Bahkan paling menarik ia boleh disimpan lama. Buatkan sahaja stok pada kuantiti yang banyak dan simpan dalam peti sejuk. Jadi setiap kali berbuka tak perlulah buat sambal belacan lagi. Resipi sedap dan terangkat yang dikongsikan oleh Suhaila Isnan ini terbaik. Jom cuba.
Saya nak kongsi resepi sambal geprek @ sambal penyet. Bahan saya agak-agak je. Cara ade dekat setiap gambar.
Bahan-bahan:
Bawang merah
Cili padi merah/hijau (ikut suka)
Belacan
Ikan bilis
Tomato
Sediakan bahan. Kuantiti agak-agak.
Masukkan semua bahan dalam kuali untuk masak sekejap. Kuali tu abaikan rupanya ya.
Masak sekejap. agi layu semua bahan.
Bagi layu semua bahan. Angkat dan blend. Nak tumbuk pun boleh.
Bagi betul masak dan naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula sikit.
Siap. Makan dengan nasi panas dan ayam goreng.
Nak diet pun boleh
Paling menarik, sambal ini boleh juga dijadikan sambal ketika berdiet bagi menambah rasa dalam sajian. Bulan puasa ini patut berdiet setelah hampir sebulan kita meraikan perut kita sepanjang PKP ini. Jom suku suku separuh!
Saya buat dsss. Jadi sambal ni saya buat stock dekat rumah. Jom suku suku separuh.
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Ibu berpantang haruslah menjaga pemakanan dengan sangat baik supaya tubuh badan dapat pulih seperti sedia kala. Banyak makanan berkhasiat yang boleh diamalkan semasa penjagaan dalam pantang. Ramai yang tidak tahu mengenai khasiat halia yang memberi kebaikan kepada tubuh badan ibu berpantang.
Ramai beranggapan bahawa halia digunakan dalam masakan hanya untuk menambah rasa sedap sahaja. Tapi sebenarnya, halia mempunyai kebaikan untuk tubuh badan. Halia merupakan ubatan terbaik untuk ibu yang baru melahirkan. Pengambilan halia dapat mengurangkan gejala jangka panjang seperti pening, sakit kepala, sakit pinggang, dan masalah perut.
Pengambilan halia dapat membantu mengurangkan angin dalam badan ibu yang baru melahirkan. Enzim dalam halia dapat memecahkan dan mengeluarkan gas yang terjadi dalam saluran usus semasa penghadaman. Secara tidak langsung ia memberikan kelegaan buat si ibu daripada sebarang ketidakselesaan.
Halia bukan sahaja mampu menghilangkan masalah angin tetapi ia juga berfungsi untuk memanaskan badan. Ini kerana kita sedia maklum, ibu berpantang akan kerap mengalami kesejukan badan. Jom lihat resepi serunding halia ikan bilis yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Asmida Nor di Kumpulan Facebook Resepi Ibu Berpantang.
RESEPI SERUNDING HALIA IKAN BILIS
Serunding halia ikan bilis by Asmida Nor
Bahan- bahan: – Semangkuk ikan bilis – Halia (ikut suka banyak mana)
Cara- cara: 1. Kikis kulis halia, saya guna sudu je. 2. Parutkan halia. 3. Perah halia sehingga keluar airnya. Ambil hampasnya sahaja. (kalau taknak tangan panas, boleh guna plastik atau sarung tangan sebab lepas perah halia tangan akan rasa panas, hehe) 4. Panaskan minyak. Pastu goreng hampas halia gunakan api sederhana. 5. Toskan halia sampai keluar minyak atau Alaskan pinggan gunakan tisu untuk serap minyak dia. 6. Gorengkan ikan bilis. 7. Lepas siap goreng semua taburkan sedikit garamdan masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk halus. 8. Dah siap. Makan dengan nasi panas. Masuk perut, perut pun panas. *boleh rujuk gambar.