Asyik meleleh je air liur ni? Mesti masa ibunya mengandung dulu tak sempat nak makan apa yang dia nak. Pernah dengar kan dialog macam ni. Sebenarnya tak ada kena mengena pun dengan ibu mengidam masa hamil dengan air liur bayi meleleh.

Ada beberapa sebab yang membuatkan si kecil seperti ini tetapi apabila memasuki usia setahun air liur meleleh itu akan terhenti sendiri.

Ibu bapa kena faham setiap anak adalah berbeza. Mereka berbeza dari pelbagai aspek termasuklah dari segi fizikal, tahap perkembangan, cara belajar, minat dan juga ragam.

Antara perkara yang sering menjadi tanda tanya ibu bapa adalah mengapa anak gemar memasukkan barang yang dijumpai ke dalam mulut dan mengapa air liur anak sering meleleh.

Ikuti perkongsian seorang ‘Occupational Therapist’ (OT), iaitu Puan Mahfuzah Zainol tentang cara-cara mengatasi masalah anak yang gemar memasukkan barang ke dalam mulut dan mengurangkan atau menghentikan lelehan air liur anak.

Bawah Setahun Bayi Meleleh Air Liur Normal. Lepas Setahun Masih Sama Kena Check‘ORAL SENSORY SEEKING BEHAVIOUR’
Dalam perkembangan kanak-kanak atau ‘developmental milestone’, ‘oral sensory seeking behaviour’ ini pada kebiasaannya dapat dilihat pada usia anak di bawah 1 tahun, iaitu apabila anak sering memasukkan barang ke dalam mulutnya atau sering melelehkan air liur.

Jika perkara ini masih berlaku selepas anak melewati umur 1 tahun, kemungkinan terdapat isu ‘sensory craving’ atau ‘sensory seeking’ pada bahagian oral atau mulut anak.

Dalam usaha menangani kedua-dua isu ini, ibu bapa boleh mempraktikkan 4 teknik berikut untuk mengurangkan dan seterusnya mengatasi kedua-dua perkara tersebut daripada terus berlaku.

1. TEKNIK ‘ORAL MOTOR STIMULATION’
‘Oral motor stimulation’ ini menggunakan kaedah ‘mouth tapping and pressing’ di sekitar mulut dan pipi anak.

Objektif teknik ini adalah untuk memberi ‘sense of tactile input’ (sentuhan dan ‘touch pressure’) di sekitar kawasan itu.

IKLAN

Teknik ‘oral motor stimulation’ ini sangat sesuai juga untuk kanak-kanak yang mengalami masalah ‘drooling’ atau meleleh air liur (kerana tidak menelan air liur tersebut).

Ia turut berkesan membantu bayi pra matang (seperti anak pertama Puan Mahfuzah) untuk menghisap susu terus dari badan. Cuma teknik ini perlu kerap dipraktikkan.

Bawah Setahun Bayi Meleleh Air Liur Normal. Lepas Setahun Masih Sama Kena Check2. GUNA ‘TEETHER’
Salah satu cara untuk menangani masalah ‘sensory seeking behaviour’ pada otot oral anak adalah dengan menggunakan ‘teether’. ‘Teether’ ini digunakan untuk digigit oleh anak-anak yang mempunyai ‘sensory seeking’ atau ‘sensory craving’ di sekitar mulut mereka.

Kini, terdapat pelbagai jenis ‘teether’ yang menarik dengan pelbagai bentuk dan warna dijual di pasaran.

Objektif penggunaan ‘teether’ ini adalah untuk mengurangkan kecenderungan anak daripada menggigit barang lain di sekitar mereka. Penggunaan ‘teether’ lebih terjamin kebersihannya berbanding barang atau objek lain yang diragui tahap kebersihannya.

Selain itu, objektif penggunaan ‘teether’ ini adalah memberi input sensori pada sekitar otot mulut anak secara berkala.

Bawah Setahun Bayi Meleleh Air Liur Normal. Lepas Setahun Masih Sama Kena Check

IKLAN

3. GUNA ‘CHEWY TUBE’
‘Chewy tube’ merupakan alat permainan kanak-kanak yang dicipta khas agar boleh digigit oleh mereka.

Fungsi dan objektifnya adalah sama seperti ‘teether’ iaitu untuk mengurangkan kecenderungan anak daripada menggigit barang lain di sekitar mereka dan memberi input sensori pada sekitar otot mulut anak secara berkala.

‘Chewy tube’ ini boleh digantung pada leher anak. Sekiranya anak terasa ingin menggigit, mereka boleh menggigit ‘chewy tube’ ini untuk memenuhi keperluan sensori oral mereka (oral sensory fulfilness).

Bawah Setahun Bayi Meleleh Air Liur Normal. Lepas Setahun Masih Sama Kena Check

4. GUNA ‘TOOTHETTE’
‘Toothette’ merupakan alat penjagaan oral yang jika dilihat sekali imbas, ianya kelihatan seperti lollipop. Walau bagaimanapun, ‘toothette’ sebenarnya merupakan batang (stick) yang di hujungnya terdapat kapas atau span untuk digunakan oleh ibu bapa bagi memberi rangsangan (stimulate) pada bahagian oral motor iaitu di sekitar bahagian dalam mulut anak.

Fungsi ‘toothette’ ini juga sama seperti ‘teether’ dan ‘chewy tube’ iaitu bertujuan memberi input sensori pada sekitar otot mulut anak secara berkala serta mengurangkan kecenderungan anak daripada menggigit barang lain di sekitar mereka.

IKLAN

SEJAUH MANA KEBERKESANAN TEKNIK-TEKNIK INI?
Sebagai ibu bapa, kita pasti tertanya-tanya, adakah teknik-teknik ini akan membuahkan hasil yang diingini apabila dipraktikkan kelak?

Sejujurnya, bukan mudah untuk menangani isu ‘oral sensory behaviour seeking’ ini pada anak. Kesemua tips dan teknik ini bukan ‘magic touch’ yang mana hanya perlu buat sekali sahaja dan ianya terus berkesan. Ia memakan masa dan perlu dilakukan berterusan sehingga terlihat kesannya.

Terdapat ibu bapa yang sering berputus asa setelah teknik-teknik ini tidak berjaya membuahkan hasil.

Ini contoh kes kanak-kanak berumur 4 tahun mengalami masalah ‘drooling’ yang teruk. Pada awal pertemuan, bajunya basah dek lelehan air liurnya. Dan air liur ini apabila kering mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan. Setelah hampir setahun mempraktikkan teknik-teknik yang dinyatakan seperti di atas, Alhamdulillah air liurnya berkurangan sedikit demi sedikit.

Walau bagaimanapun, tidak bermakna dengan melakukan teknik-teknik itu semata-mata, ianya berjaya menangani isu anak berusia 4 tahun ini. Tetapi mungkin dengan usaha itu, Allah memperkenankan doa kita sebagai ibu bapa dan memperlihatkan hasilnya.

Bawah Setahun Bayi Meleleh Air Liur Normal. Lepas Setahun Masih Sama Kena Check

USAHA SELAGI TERDAYA
Setiap masalah seperti bayi meleleh air liur, ada jalan penyelesaiannya termasuk isu ‘oral sensory seeking behaviour’ ini. Walaupun ia mengambil masa yang lama untuk ditangani, teruskan berusaha dan usah berputus asa. Kerana berusaha itu adalah lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa dan mengharapkan keajaiban berlaku dengan tiba-tiba.

Kita hanya berusaha, Allah yang akan menentukannya. Semoga dengan usaha, diiringi dengan doa serta keyakinan kita sebagai ibu bapa, in sha Allah kelak, kita pasti berjaya menyelesaikan apa jua masalah yang dialami anak-anak.

Sumber: Puan Mahfuzah Zainol via blog.pantangplus.com

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI