Tujuan pemampatan payudara adalah untuk mengekalkan aliran susu ibu yang berterusan semasa bayi menghisap. Ini adalah teknik yang membantu memastikan penyusuan dan penyusuan yang lebih cekap bagi bayi yang kecil, pramatang, mengantuk atau lemah menghisap.

Mampatan payudara boleh memastikan bayi anda aktif menghisap supaya mereka boleh mengeluarkan lebih banyak susu daripada payudara anda. Ini membantu meningkatkan bekalan susu anda. Mampatan payudara juga merupakan cara yang berguna untuk mendapatkan lebih banyak susu semasa anda memerah.

Menurut Noorfazila Binti Abdul Rahman, Kaunselor Laktasi, lekapan mulut bayi pada payudara ibu yang baik dan dalam dapat memudahkan bayi untuk mendapatkan susu yang banyak. Lekapan yang dalam dapat membantu bayi menghisap dengan lebih berkesan membolehkannya mengeluarkan susu yang lebih dari payudara.

IKLAN
Breast Compression Elak Susu Semakin Berkurang! Lekapan Baik Dapat Merangsang Pengaliran Susu.
Sumber foto: https://www.freepik.com/free-photo/newborn-baby-sleeping-hands-mother-nose-collided_5897160.htm#query=lactation&from_query=Laktasi&position=26&from_view=search&track=sph

“Perkara ini dapat merangsang payudara untuk menghasilkan lebih banyak susu dan cukup untuk keperluan bayi. Ramai bayi membesar walaupun lekapan tidak dilakukan dengan baik kerana kebanyakkan ibu menghasilkan banyak susu pada mulanya.

IKLAN

“Namun selepas beberapa bulan, jika bayi tidak merangsang payudara anda, pengurangan susu akan semakin berkurangan. Bayi akan mula gelisah apabila diberikan payudara dan enggan untuk menyusu atau menyusu dalam masa yang singkat kerana pengaliran susu yang semakin sedikit”. Kata beliau melalui perkongsian di Facebook miliknya.

IKLAN

Beliau juga berkongsi breast compression boleh dilakukan jika anak:
1. Anak gemar tidur dan susah untuk dibangunkan untuk menyusu.
2. Anak tidak bersungguh-sungguh menghisap dan hanya mahukan puting ibu di dalam mulut sahaja.
3. Anak mengambil masa terlalu lama untuk habis menyusu dan menyusu terlalu kerap.
4. Ibu sedang alami masalah puting melecet, Pastikan anak melekap dengan betul dan lakukan breast compression. la mampu bantu anak dapat lebih susu tanpa perlu lakukan hisapan yang terlalu kuat.
5. Anak menghadapi masalah kenaikan berat. Pastikan lekapan waktu menvusu dibetulkan terlebih dahulu dan bantu dengan breast compression.
6. Ibu menghadapi masalah salur susu tersumbat (clogged duct) atau mastitis. Lakukan breast compression dgn menekan kawasan yang berketul sepanjang anak menyusu.
7. Anak yang mudah tertidur waktu menyusu. Breast compression membantu menggalakkan anak kembali aktif menghisap bagi membolehkan anak cepat merasa kenyang seterusnya memendekkan tempoh menyusu.

   
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI