“Ummi, homework adik tak siap lagi! Nanti cikgu marah.” Kesian melihat rengekkan anak, lantas si ibu terus membantu anaknya menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh gurunya. Tersenyum anak setelah ibunya membantu menyiapkan tugasannya.

Ibu Ayah Jangan Buat ‘Homework’ Anak! Teguran Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak Ini Ada Sebabnya

Pernah tak ibu ayah membuat kerja homework anak? Jika ya! Ikuti kusapan Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Prof Madya Dr Bustam Kamri yang juga merangkap Dekan Sekolah Sains Sosial,Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka (KAYM). Harapan ibu bapa dan pihak tadika ‘noted’ mengenai hal ini. Isu ini memang dah lama diperkatakan dalam dalam masyarakat kita tetapi kadang kala kena ‘refresh’ supaya kita tidak lupa bahawa anak-anak ini ada tahap perkembangannya. Jom ikuti perkongsian ini Prof Madya Dr Bustam ini.

Jika tanya saya, memang saya kata tak wajar! Cikgu tadika bagi homework pada kanak-kanak dan ibu bapa pula tolong buat homework anak-anak sebab kesian.

Pengalaman semasa di Amerika dulu, saya dapati kanak-kanak di sana, darjah satu dan prasekolah memang tiada homework. Semuanya mereka buat di sekolah.

Dalam hal ini, jika ibu bapa membantu menyiapkan kerja sekolah anak ia akan memberi kesan yang tidak bagus buat perkembangan diri anak.

IKLAN

Antara sebabnya ialah anak barangkali menjadi seorang yang tidak boleh berdikari, tidak dapat menyelesaikan masalah, tertekan apabila kerja sekolah tidak siap dan tidak berani untuk mencuba.

Namun, jika tidak pilihan lain, ibu bapa jangan mudah mengaku kalah dan berilah  dorongan kepada anak-anak jika perlu menyiapkan homework diberikan oleh guru. Pada masa yang sama berjumpa dengan guru tadika untuk berbincang mengenai hal ini supaya tidak menganggu perkembangan anak-anak.

Ibu Ayah Jangan Buat ‘Homework’ Anak! Teguran Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak Ini Ada Sebabnya

NO HOMEWORK!

Bagi saya, seperti yang tegaskan tadi, saya tetap tidak bersetuju kanak-kanak tadika diberi homework. Ini kerana mereka masih diperingkat pemikiran konkrit iaitu aktiviti yang boleh disentuh dan dilihat. Ia merangkumi aktiviti menconteng, melukis, membaca buku cerita yang disukainya dan buat binaan blok.

IKLAN

Jika kanak-kanak diberi tugasan seperti menulis abjad dan nombor, ia adalah sia-sia kerana kanak-kanak tidak faham kerana pemikiran abstrak ini tidak sesuai buat anak-anak di tadika.

Memang kanak-kanak boleh tulis nilai dua dan tulis huruf jadi nama sendiri, tetapi mereka tidak faham nilai nombor itu dan bagaimana huruf itu jadi nama.

Oleh itu, pada usia ini kanak-kanak sesuai diberikan aktiviti yang nampak yang melibatkan sentuhan dan bukannya homework yang memerlukkannya penulisan yang menyebabkan mereka tidak faham dan rasa terbeban dan membuatkan kanak-kanak tidak gembira.

IKLAN

KONFLIK

Memang ada segelintir tadika tidak memberi homework kepada kanak-kanak, tetapi oleh kerana desakan ibu bapa yang bertanya, “tidak ada kerja sekolah ker?”, membuatkan wujud konflik di sini.

Bagi saya, seharusnya ibu bapa faham fitrah kanak-kanak yang memerlukan aktiviti yang berbentuk konkrit supaya mudah untuk mereka memahami.

Kesimpulannya, jika kanak-kanak yang didedahkan dengan homework dan dibantu oleh ibu bapanya untuk menyiapkannya, kesannya akan membuatkan anak itu tidak berani mencuba dan takut kepada kegagalan. Bukan hanya kepada kanak-kanak usia pra sekolah tetapi juga kepada kanak-kanak sekolah rendah juga. Ini kerana pendidikan adalah proses untuk mempelajari kemahiran pembelajaran.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI