Biskut sarang semut antara biskut legend yang saban tahun memenuhi hidangan biskut raya di atas meja kita. Namun biskut sarang semut biasa mungkin sudah sebati dalam diri kita. Apa kata kali ini, demi memenuhi permintaan anak-anak, biskut sarang semut dengan tema warna-warni dijadikan pilihan.
Paling menarik, cara penyediaannya cukuplah mudah. Nak tahu macam mana, jom cuba air tangan Pn Nurhayati Abd Malek ini. Sedap!
Anak-anak suka biskut sarang semut. Tapi sebab depa dok kata nak yang versi colourful, maka terhasillah, Biskut Sarang Trolls.
Bahan:
250gm Butter
1 cawan gula halus
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
Coklat rice secukupnya
Paper Cup kecil
Pewarna: Kuning, biru, merah, Ungu
1. Panaskan oven 180° selama lima blas minit.
Ads
2. Gaulkan butter dan gula. Masukkan esen vanilla dan kuning telur, gaul lagi.
3. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Titiskan doh pewarna biru, ungu, kuning dan merah.
Ads
5. Sagat semua doh dan masukkan ke dalam paper cup. Taburkan coklat rice.
6. Bakar suhu 180° selama 25 minit ikut kepanasan oven masing -masing. SIAP!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Menjelang Ramadhan yang bakal bermula tidak berada jam lagi, ada baiknya kita sediakan stok sambal untuk menaikkan lagi selera ketika berbuka puasa. Tidak sah berbuka tanpa sambal belacan atau lauk pauk yang pedas, barulah makin berselera.
Tidak sukakan sambal belacan biasa, sambal geprek boleh anda cuba. Bahkan paling menarik ia boleh disimpan lama. Buatkan sahaja stok pada kuantiti yang banyak dan simpan dalam peti sejuk. Jadi setiap kali berbuka tak perlulah buat sambal belacan lagi. Resipi sedap dan terangkat yang dikongsikan oleh Suhaila Isnan ini terbaik. Jom cuba.
Saya nak kongsi resepi sambal geprek @ sambal penyet. Bahan saya agak-agak je. Cara ade dekat setiap gambar.
Bahan-bahan:
Bawang merah
Cili padi merah/hijau (ikut suka)
Belacan
Ikan bilis
Tomato
Sediakan bahan. Kuantiti agak-agak.
Masukkan semua bahan dalam kuali untuk masak sekejap. Kuali tu abaikan rupanya ya.
Masak sekejap. agi layu semua bahan.
Bagi layu semua bahan. Angkat dan blend. Nak tumbuk pun boleh.
Bagi betul masak dan naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula sikit.
Siap. Makan dengan nasi panas dan ayam goreng.
Nak diet pun boleh
Paling menarik, sambal ini boleh juga dijadikan sambal ketika berdiet bagi menambah rasa dalam sajian. Bulan puasa ini patut berdiet setelah hampir sebulan kita meraikan perut kita sepanjang PKP ini. Jom suku suku separuh!
Saya buat dsss. Jadi sambal ni saya buat stock dekat rumah. Jom suku suku separuh.
Puding strawberry antara salah satu pencuci mulut yang sangat sedap! Tak lama lagi bulan ramadan bakal menjelma, sesuai sangat dijadikan menu pencuci mulut. Ibu berpantang pun boleh makan juga tau!
Resepi Puding Strawberry by Mr.Ali
Resepi ni senang sangat-sangat, sesiapa pun boleh buat tau. Loyang petak 8 inci
Bahan-Bahan
LAPISAN PERTAMA
1 paket serbuk agar-agar ( 10 gram)
3 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream.
220 gram gula
* Jangan risau, kalau tiada dairy whipping cream, jangan pakai hat non dairy sebaliknya pakai saja SUSU CAIR. sukatan sama. Sy pakai dairy untuk menaikkan rasa lemak berkrim lapisan ini
satu 2 titik sirap.. Kalau takde pakai je pewarna merah..2 titik je tau, jangan letak banyak
secubit garam
strawberry yang dipotong dadu atau kecil. Terpulang nak letak banyak mana
LAPISAN KEDUA
5 gram serbuk agar-agar
2 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
Satu titik pewarna sirap
60 gram gula
Strawberry yang dihiris. Terpulang nk pakai berapa banyak
Sebatikan baru on api. Perlahan sahaja..sebatikan sampai mendidih. Dah mendidih off api
Masukkan 1-2 titik pewarna sirap. Sebatikan .
Tapis
Biar suam sikit dalam 5 minit baru tuang
❌JANGAN TERUS TUANG KEATAS LAPISAN TADI.
biasanya akan jadi tak melekat sebab tak lorek atau tak cucuk dulu.
Lapisan yg dah set tadi, cucuk sebanyak mungkin atasnya baru tuang sikit demi sedikit. tuang separuh dulu , selepas itu baru letak strawberry yg dihiris tadi.
Tuang lebihan adunan sampai hapus strawberry tadi..kalau ada sebiji dua yg keluar keatas takpe je
Kena cepat-cepat , takleh lambat sbb lapisan ni cepat mengeras. Sejukkan dalam peti selama 2 jam , dah boleh makan. Selamat mencuba semua!
Selain ketupat palas dan ketupat nasi, ketupat daun pisang juga tidak kurang hebatnya di jadikan juadah pagi raya. Tanpa menggunakan daun palas, ketupat daun pisang yang popular bagi sesetengah masyarakat di utara ini menghasilkan ketupat pulut yang cukup wangi aromanya. Bau dari daun pisang ternyata menyedapkan lagi bau ketupat.
Jika anda memilih untuk menyediakan ketupat sendiri di hari raya nanti, ketupat daun pisang antara yang disyorkan kerana cukup mudah cara untuk membuatnya malah daun pisang juga lebih mudah untuk diperolehi. Jadi jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Hairul Hamid ini. Ketupat yang dihasilkannya sememangnya cukup cantik dan mudah.
Jom buat ketupat mudah!
4 cawan beras pulut
2 biji kelapa -ambil santannya
1 helai daun pandan
Daun pisang
Garam secukup rasa
Rendam beras pulut 2 jam. Kukus kan beras pulut bersama santan sedikit garam dan daun pandan.
Nak kukus sampai masak atau separuh masak pun boleh.
Biarkan pulut sejuk sekejap dan boleh balut dengan daun pisang.
Dah siap balut boleh lah kukus sekali lagi selama 15 minit atau 20 minit.
Ok siap dah.
Ikut suka hampa nak cicah rendang ka kari ka gula ka atau susu.
Pelakon terkenal, Puteri Sarah Liyana, berkongsi kegembiraan dan rasa bangganya terhadap kejayaan anak sulungnya, Syaikhul Islam, melalui Instagram Story miliknya.