Dah buat macam-macam tapi susu tetap kurang? Hingga terdetik di hati takut anak tak dapat zat yang cukup. Sebenarnya ada  sebab berlaku masalah ini yang tak disedari oleh ibu. Ingat dalam membekalkan susu berkualiti pada bayi, ibu kena peka beberapa perkara sama ada dari aspek pemakanan, emosi, mental dan fizikal.

Kesemua ini jika diambil berat, memang akan menjamin penghasilan kualiti susu yang baik dan hasrat untuk menyusukan anak dalam tempoh maksimum tercapai.

Sukarelawan Penyusuan, Puan Nuha Hayati berkongsikan tip untuk memastikan susu yang terhasil dijamin berkualiti. Paling penting ibu haruslah:

1) Sentiasa dalam keadaan sihat, tenang, relax dan tidak stres. Tubuh yang kurang sihat, fikiran yang terganggu dan bercelaru serta stress boleh mengganggu pengeluaran susu ibu.

2) Tidak mengeruhkan keadaan dengan sesiapa hanya kerana ibu mampu susukan bayi dan memandang ibu yang tidak boleh menyusukan bayi sebagai satu kesalahan besar. Sentiasa bersyukur dengan rezeki susu ibu yang Allah beri.

3) Sentiasa aktif dan kekal cerdas. Apabila ibu aktif dan cerdas, badan akan lebih cergas dan bertenaga.

4) Punya hubungan baik dengan semua orang terutama suami. Apabila hubungan ibu baik, mood ibu pun baik. Ingat, pengeluaran susu ibu bergantung kepada hormon ibu.

IKLAN

5) Nikmati kebahagian berumahtangga bersama cahaya mata dengan lebih baik dan gembira. Lalui detik suka duka, gembira, sedih, sayang dan marah membesarkan si comel dengan rasa syukur kerana ramai lagi wanita yang ingin menjadi ibu namun masih belum mendapat peluang.

Dah Buat Macam-Macam Tapi Susu Tetap Kurang. Cuba Amalkan 12 Cara Yang Sangat Mudah!

6) Tabah menghadapi ujian. Teruskan melangkah dan mohon pertolongan dariNya. Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya yang terbaik.

7) Tetap kekal cantik dan menawan supaya yakin diri dan gembira dengan diri ibu.

IKLAN

8) Jaga pemakanan. Kebanyakan ibu menyusu makan ikut sempat sahaja asalkan perut kenyang. Ibu perlu menitikberatkan kualiti susu yang ibu berikan kepada si comel, bukan mengejar kuantiti semata-mata. Nutrisi dalam susu ibu juga perlu diambil berat.

9) Cari waktu rehat. Gunakan masa yang ada sebaik mungkin. Dapatkan sokongan dan bantuan dari suami. Bekerjasama sebagai satu pasukan itu lebih indah.

10) Jangan hanya fokus kepada makanan yang banyakkan susu. Tetapi pastikan ibu makan secara seimbang.

Dah Buat Macam-Macam Tapi Susu Tetap Kurang. Cuba Amalkan 12 Cara Yang Sangat Mudah!

IKLAN

11) Ambil makanan tambahan untuk pastikan ibu dapat cukup nutrien untuk menghasilkan susu yang berkualiti.

12) Jangan abaikan kebajikan diri sendiri. Utamakan diri, inshaAllah keluarga ibu juga akan terjaga.

Kak Nuha suka dan praktis utamakan diri sendiri dulu kemudian baru anak-anak.

Pada Kak Nuha, kalau Kak Nuha selesa atau gembira, inshaAllah Kak Nuha dapat berikan yang terbaik untuk keluarga.

Kata pepatah Inggeris, “a happy family is a happy mom”.

Susu ibu merupakan makanan terbaik bayi. Tetapi untuk pastikan si comel mendapat nutrien dan zat yang cukup dari susu ibu, ibu harus pastikan tubuh ibu mendapat diet yang seimbang.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI