Gigi susu ialah gigi sementara yang akan berganti kepada gigi kekal atau gigi dewasa. Kanak-kanak akan mula tumbuh gigi ketika usia 6 bulan hingga 2 tahun.

Ketika kanak-kanak berusia 6-7 tahun, gigi kekal akan mula tumbuh secara berperingkat dan berakhir ketika gigi geraham dewasa tumbuh antara usia 12-13 tahun.

Gigi Susu Anak Belum Goyang, Dah Keluar Gigi Kekal, Ini Sepatutnya Ibu Ayah Perlu Buat!  

Peralihan antara gigi susu dan gigi dewasa sudah pasti memerlukan kanak-kanak melalui proses mencabut gigi yang cukup ditakuti sama ada dilakukan sendiri di rumah atau klinik gigi.

Namun, ibu bapa perlu tahu bilakah keadaan yang memerlukan gigi anak dicabut.

Sebenarnya banyak pertanyaan dari ibu bapa Bilakah saya boleh cabut gigi anak saya?

Gigi Susu Anak Belum Goyang, Dah Keluar Gigi Kekal, Ini Sepatutnya Ibu Ayah Perlu Buat!  

IKLAN

Menurut Doktor Gigi, Dr Azila Mohd Kasim, gigi susu anak perlu dicabut apabila keadaan gigi susu yang menyekat pertumbuhan gigi kekal atau menghalang gigi kekal dari tumbuh ke tempat yang sepatutnya.

1. Gigi kekal telah tumbuh di bahagian belakang gigi susu pada bahagian rahang bawah
ATAU

2. Gigi kekal telah tumbuh di bahagian belakang / lelangit gigi susu bagi rahang atas.
Sedangkan gigi susu masih belum tanggal lagi.

MAKA GIGI SUSU TERSEBUT PERLU DICABUT.

IKLAN

Gigi Susu Anak Belum Goyang, Dah Keluar Gigi Kekal, Ini Sepatutnya Ibu Ayah Perlu Buat!  

Sekiranya gigi susu tersebut belum goyang, ianya perlu dicabut oleh doktor gigi bertauliah dibawah bius setempat (injection local Anaesthesia).

Bantu saya kongsikan ilmu kesihatan pergigian ini. Semoga dapat membantu ibubapa diluar sana.

Kredit: Dr Azila Mohd Kasim

IKLAN

Mama jom rileks jap, klik link ni!

Tinggal beberapa hari sahaja lagi webinar Mama Tak Penat Susukan Anak akan berlangsung. Tahniah & terima kasih admin ucapkan kepada 1000 orang yang sudah mendaftar sebagai peserta webinar terbesar ini.

Mohon semua peserta untuk join Telegram Group Mama Tak Penat Susukan Anak di https://t.me/joinchat/a_u8xHQS-09mZDA1 kerana kita akan update segala info, itinerary webinar, pemenang cabutan bertuah, cara nak menang hadiah kuiz semasa webinar. Jadi penting ya untuk semua peserta join Telegram webinar. Bagi yang belum daftar sebagai peserta webinar, anda boleh daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ kemudian terus join grup Telegram webinar ya.

Gigi Susu Anak Belum Goyang, Dah Keluar Gigi Kekal, Ini Sepatutnya Ibu Ayah Perlu Buat!  

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI