Bayi cukup seronok bila ibu rajin layan dia tengok cermin. Bukan saja-saja main tapi ia salah satu daripada cara untuk si kecil belajar rupanya.

Kalau anda perasan, bayi cukup teruja bila dia ternampak cermin terutama bila nampak diri sendiri di dalam cermin tersebut.

Jadi sebagai ibu dan ayah, anda jangalah buat-buat tak perasan bila bayi nampak excited sampai terlompat-lompat bila nampak cermin.

Cubalah layan dan beri rangsangan serta penjelasan imej siapa yang dilihat di dalam cermin. Ini kerana daripada cermin ada banyak perkara yang bayi anda boleh belajar.

Puan Mahfuzah Zainol, Occupational Therapist berkongsi apa kebaikan yang bayi dapat bila dia selalu membuat aktiviti melihat diri sendiri di dalam cermin.

IKLAN

Monday Mirror Mirror Who Is the Comel-iest Among All

“Saya rasa saya-lah bayi paling comel dalam rumah ini.”

“Off course dik, sebab awak sorang je bayi dalam rumah ni.”

IKLAN

Ini Bagusnya Kalau Ibu Rajin Layan Bayi Tengok Cermin. Boleh Belajar Rupanya

Aktiviti yang sangat menarik untuk bayi anda adalah melihat image sendiri di cermin!

1. Bayi melihat refleksi diri sendiri di cermin boleh merangsang eye contact dan focus skills.

IKLAN

2. Rangsangan bayi menggunakan cermin boleh meningkatkan curiosity to explore. Sebab bayi akan menyentuh cermin untuk memegang image yang dilihat.

3. Bayi juga belajar untuk membuat facial expression. Sebab ada cause and effect concept di situ. Contoh, muncungkan bibir, nampak hasilnya di cermin. Boleh rangsang perkembangan sosial mereka juga!

4. Aktiviti menggunakan cermin merangsang perkembangan kognitif iaitu konsep object permanent. Mereka memahami bahawa sesuatu objek itu wujud walaupun tidak disentuh atau dirasa dengan menggunakan deria sensori kita.

Ok lepas tahu kebaikan bagi bayi tengok cermin ni, diharap ibu dan ayah lebih rajin buat aktiviti mudah ini. Selamat bereksplorasi dengan bayi anda.

Sumber: Mahfuzah Zainol

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI