Ramai yang tidak tahu bahawa di sebalik penggunaan baby walker sebenarnya boleh mendatangkan bahaya yang tidak disedari oleh ibu bapa sendiri.

Antaranya ia boleh menyebabkan bayi jatuh tangga. Ini merupakan bahaya paling utama yang kerap berlaku pada bayi. Kejadian ini lebih berisiko terutamanya jika kediaman anda mempunyai beberapa tingkat dan si kecil pula menggunakan baby walker tanpa pengawasan yang rapi daripada anda. Paling menakutkan, ia boleh mengakibatkan patah pada tulang dan kecederaan pada bahagian kepala!

Menurut Gary A. Smith, Pengarah Pusat Kajian Kecederaan dan Polisi Hospital Kanak-kanak yang bertempat di Amerika Syarikat, penggunakan baby walker adalah berbahaya kerana ia memberi mobiliti kepada bayi sebelum mereka mampu mengawal mobiliti seperti itu.

Bayi yang menggunakan baby walker juga mampu mencecah kelajuan sehingga empat kaki dalam masa satu saat. Disebabkan mereka penuh dengan sifat ingin tahu yang tinggi, mereka tidak kenal akan bahaya.

Kejadian seperti yang dinyatakan di atas sebenarnya banyak berlaku dan hal ini dikongsi oleh Pediatrician, Dr Redzal Zainol yang mendedahkan tentang kes ini. Ikuti perkongsian beliau;

IKLAN

Tergamam Tengok CT Scan

Nak Menyesal Pun Tak Guna

IKLAN

Guna Play Yards atau Playpens bukan baby walker

Contoh Playpens yang selamat untuk bayi

IKLAN

Kredit: Dr Redzal Zainol (Doktor Pediatric), Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)