
Kesihatan anak-anak biasanya bergantung pada corak pemakanan. Jika dari awal anak-anak diberikan makanan yang sihat dan tinggi nutrisi, secara tak langsung daya tahan tubuh anak boleh kuat.
Menerusi perkongsian Dr Mazliana Mazlan, salah satu makanan yang bagus untuk kuatkan imuniti anak adalah kacang peas.
Kenalkan kacang peas untuk imuniti anak yang kuat. Seawal umur 6 bulan kita dah boleh ajar anak makan kacang peas.
Boleh start dengan puree atau kacang peas yang dilenyek dulu kalau takut anak tersedak.
Banyak sangat khasiat kacang peas tau. Bagus untuk anak-anak.

Kukus buat snacking, makan macam tu je pun dah sedap kan.
5 sebab kenapa kena ajar anak makan kacang peas.

1. Kandungan vitamin C, E, zink, catechin dan epicatechin, bantu tingkatkan imuniti anak.
2. Kandungan caratenoid, lutein dan zeaxanthin dalam kacang peas, penting untuk kesihatan mata anak.

3. Fiber dalam kacang peas, bagus untuk perjalanan usus yang lebih baik.
4. Kandungan omega 3 dalam kacang peas bagus untuk otak anak.

5. Ferulic acid dan coumestrol bantu kurangkan radang dalam badan anak.

Inilah real food kan. Sekecil-kecil saiznya pun, tetap ada khasiat yang anak akan dapat.
Kita cuba sama-sama ya.
Kredit: Dr Mazliana Mazlan
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Rebus Nasi Impit Versi Jimat Gas & Elektrik. Lagi Cepat Kembang, Mudah Masak!

Nasi impit antara yang menjadi pilihan untuk dihidangkan bersama dengan kuah kacang, rendang atau masak kuah lodeh. Tiap kali musim perayaan, menu ini pasti akan masuk dalam senarai juadah utama.
Bagaimanapun, sekarang ni nak makan nasi impit bila-bila masa pun boleh ikut selera masing-masing. Cuma yang agak keberatan sikit untuk menyediakannya sebab proses merebus mengambil masa lama serta melibatkan penggunaan gas yang banyak. Orang kata nak tu sekejap je!
Bagi ibu-ibu yang nak jimat gas atau elektrik semasa merebus nasi impit, ini petua yang sangat membantu. Ringkas saja tapi kira berbaloi.

Perkongsian Yuhafiqah Mohd Yunus melalui MAHN boleh dicuba ketika hendak merebus nasi impit. Kaedah ini lagi mudah dan jimat.
Petua rebus nasi impit jimat gas dan jimat elektrik
Cara-caranya:
1) Rebus air sampai mendidih lepas tu masukkan nasi impit
2) Masak selama 10 minit lepas tu tutup api

3) Biarkan nasi impit dalam periuk dan tutup dengan penutup biarkan terendam selama 30 minit
4) Lepas 30 minit buka balik api selama 5 ke 10 minit ikut keadaan nasi impit tu
* Petua ni tak sesuai untuk orang yang ada pressure cooker ya. Saya buat macam ni sebab tak ada pressure cooker.
* Jika nasi impit itu banyak, guna periuk yang saiznya lebih besar.

Jadi untuk yang dah ada perancangan untuk buat menu berasaskan nasi impit selepas ini, boleh guna versi jimat jimat elektrik dan gas ini. Sebab kalau pakai periuk nasi pun lama jugakan kena rebus. Selamat mencuba!
Kredit: Yuhafiqah Mohd Yunus
ARTIKEL MENARIK [Hanya 2 Langkah Mudah, Siap Cendol Homemade. Modal Tak Sampai RM5!]
BACA JUGA [Cara Buat Stok Bahan Kisar Tahan 3 Bulan, Tak Berkulat. Jimat Masa Di Dapur!]

Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Jagung Bantu Naikkan Berat Badan Anak, Cubalah Masak Bubur Jagung, Sedap, Rasa Lemak Manis

Banyak khasiat jagung untuk anak-anak antaranya ialah membantu menaikkan berat badan. Mama boleh sajikan anak makanan berasaskan jagung seperti bubur jagung. Rasa lemak-lemak manis bubur jagung pastinya menambat selera anak.
Jagung Bantu Naikkan Berat Badan Anak
Untuk menghasilkan bubur jagung yang sedap berlemak dan pekat, ada tipnya. Mengikut perkongsian dari Tiesha Abdul Rahman, ini antara tip yang boleh digunakan jika memasak bubur jagung.
*Supaya rasa bubur jagung enak sebati dengan kuah dan pekat, kisar sedikit jagung dan masukkan dalam bubur.
*Bubur jagung lebih sedap jika diletakkan sagu.
*Untuk rasa bubur yang berlemak, guna santan segar dan letak sedikit garam.
Artikel berkaitan: Puding Jagung Kastard, Lemak Berkrim. Makan Sejuk-Sejuk Macam Ais Krim
Resipi Cucur Jagung Oat Simple, Sesuai Untuk Anak Yang Tolak Nasi. Wajib Cuba!
Cara lengkap untuk membuat bubur jagung lemak manis yang sedap ini boleh ikut cara seperti di bawah.

Bahan-bahan:
5 tongkol jagung – dihiris, basuh dan toskan
1/2 cawan sagu putih
2 cawan air
2 cawan santan pekat – guna santan segar
1 tongkol gula melaka
2 sb gula pasir
3 sb susu pekat
1/2 st garam halus
1 helai daun pandan – disimpulkan
Bahan kisar halus:
2 senduk hirisan jagung
1 cawan air
Cubalah Masak Bubur Jagung, Sedap, Rasa Lemak Manis
Cara membuat:
1. Didihkan air, masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih kesemuanya. Kemudian, tapis dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan.

2. Kisar halus jagung bersama 1 cawan air supaya kuah rasa jagung.
3. Masukkan hirisan jagung ke dalam periuk bersama 2 cawan air. Air tinggi dari paras jagung.
4. Masukkan jagung yang telah dikisar halus tadi. Kacau rata. Masak selama 15 minit atau hingga jagung empuk.
5. Bila jagung sudah empuk, masukkan santan, garam, gula melaka, susu pekat, gula pasir dan daun pandan. Kacau. Kemanisan bergantung pada selera masing-masing.

6. Akhir sekali, masukkan sagu tadi dan kacau. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul. Bila sudah mendidih sedikit bolehlah matikan api. Siap!
Tip ekstra: Boleh juga tambah beras pulut untuk memekatkan bubur jagung

Boleh juga gunakan beras pulut untuk dapatkan bubur jagung yang pekat.
Caranya, masukkan 1/2 cawan beras pulut ke dalam periuk bersama jagung dan santan cair. Masak hingga pulut lembut kemudian bolehlah letak bahan-bahan lain.
Berikut adalah LIMA kebaikan jagung untuk kesihatan bayi/kanak-kanak:
1. Membantu menambah berat badan
Dalam 100 gram jagung, terdapat sekitar 350 kalori. Atas sebab ini, jagung boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk meningkatkan berat badan bayi. Namun, ini tidak bermakna bayi yang mempunyai berat badan normal tidak boleh makan jagung. Pengambilan jagung boleh membantu mengekalkan berat badan bayi normal.
2. Mengoptimumkan perkembangan otak
Jagung kaya dengan fosforus, kalium, magnesium dan zat besi. Kandungan fosforus membantu mengoptimumkan kesihatan tulang, kalium dan magnesium penting untuk fungsi otot dan saraf, manakala zat besi membantu mengoptimumkan perkembangan otak.

3. Memudahkan penghadaman
Jagung kaya dengan serat yang menjadikannya julap (melancarkan penghadaman). Jadi jika bayi anda sering mengalami sembelit atau sukar membuang air besar, berikan sahaja sedikit produk yang mengandungi jagung, sebagai contoh bubur jagung. Ini sangat mujarab untuk merawat sembelit. Sebenarnya tepung jagung juga bagus untuk merawat sembelit.
4. Meningkatkan fungsi mata dan kulit
Jagung kaya dengan vitamin A dan sumber beta karotena yang meningkatkan fungsi penglihatan. Berita baiknya ialah beta karotena juga berguna sebagai antioksidan yang tentunya baik untuk kulit bayi.
5. Melindungi sel darah
Kandungan vitamin E dalam jagung memberikan kebaikan antioksidan, yang menjadikannya sesuai untuk melindungi sel darah daripada kerosakan. Bukan itu sahaja, kandungan antioksida juga menghalang kerosakan sel lain dan DNA dalam tubuh anak.
Sumber: Tiesha Abdul Rahman
Baca lagi artikel: Anak Tolak Nasi? Buatkan Jejari Nasi Bersama Jagung. Rangup Di Luar, Lembut Di Dalam
Resipi Cucur Jagung Oat Simple, Sesuai Untuk Anak Yang Tolak Nasi. Wajib Cuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Nak Naikkan Berat Anak Dengan Cantik, Ibu Ni Kongsikan Tip!

Nak naikkan berat badan anak memang mencabar. Walau makan dengan teratur namun susahnya nak naikkan berat badan anak. Macam mana?
Ini antara cabaran ibu bapa yang berada dalam situasi anak-anak susah makan atau tidak mahu makan dan semestinya akan rasa susah hati.
Menerusi perkongsian Puan Ainaa Aqilah, ada beberapa tips yang boleh dilakukan untuk naikkan berat badan terutama dalam penyediaan menu anak.

1. HIGH CALORIE
– Ada banyak jenis makanan yang high calorie, boleh google list. Okey ni yang pakar pemakanan tekankan dekat saya, dia suruh double or triple kan calorie amount dalam setiap hidangan.
– Walaupun anak makan sikit, tapi dah dpt banyak calorie. Contohnya, biasa masak bubur nasi + ayam + sayur. Saya akan buat pelbagai jenis. (Nasi + kentang) + (ayam + tauhu) + (sayur 2 ke 3 jenis) + bahan perisa yang lain.
– Tekstur bubur pekat, jangan cair. Lepas tu nak tinggikan lagi kalori dia, tumis bawang dan halia dengan unsalted butter. Last sekali, sebelum serve dekat baby, drizzle minyak masak @ olive oil 1 sudu kecil instead of 2 ke 3 titis, 1 sudu fullcreamilk powder / cream cheese (pilih salah 1 je).

2. PROTEIN
– Pilih ikan-ikan yang berlemak, ada macam-macam jenis tapi saya selalu bagi kembung, sardin, siakap dan tenggiri, kalau bajet lebih boleh bagi salmon atau tuna.
– Ayam pilih yang bahagian banyak lemak dan kulit. Daging lembu pun cari yang bahagian berlemak. Saya bagi anak makan telur setiap hari atleast 1 biji sehari. Kadang-kadang dah buat lauk ayam pun still tambh telur omelet or scrambled (kalau anak tak alergic)

3. PRODUK TENUSU
– Setiap hari masak apa mesti tambah susu full cream saya guna susu tepung fernleaf je. Senang. Bancuh dengan air suam atau terus masuk je serbuk susu dalam lauk. Dan 1 lagi, cheese cream. Add on 1 sudu dalam makanan baby. Yogurt, selalu guna dalam snacking dia. Contoh buat fruit salad, icecream, milkshake.


4. LEMAK
– Minyak, mentega, ayam bahagian thigh, wing, drumstick, daging dengan lemak, olive oil. Minyak saya guna minyak masak/minyak sawit sahaja. Kalau mommies bajet lebih, beli lah minyak zaitun.
Tumis, dan drizzle. 1 sudu besar untuk tumis. Drizzle 1 sudu kecil. Kalau ikutkan 2 3 titis je kan? Tp disebabkan nak tmbh berat bdn, so mmg lemak saya bubuh extra la.


5. SAYUR HIJAU
– Apa-apa sayur berdaun hijau.
6. BUAH BUAHAN
– Buah-buahan mostly high calorie. So boleh refer point no 1. Baby yang kurang berat badan kena banyak consume buah. Boleh pelbagaikan hidangan buah. Fruit salad, pie buah, bubur sumsum, aiskrim buah, jus buah, puding.
– Paling senang saya buat mango potong dadu, gaul dengan yogurt dan chia seed. Nak sedapkan lagi, hancurkan cookies baby, taburkan.
– Buah ni sumber vitamins. Awal-awal dulu ada belikan vitamin jenis drop tu, tapi tak bnyk perubahan berat dia. Masih line merah dan kuning. Bila bagi buah fresh, baru berat anak nampk banyk naik.
7. NO FAST/INSTANT/JUNK FOOD
– Yang ni kalau boleh elakkanlah. Instant baby food kalau nk bg sekali sekala boleh je. Cari yang organic. Processed food, jangan bagi lansung. Contoh macam nugget, sosej, daging beger, makanan frozen.
8. KEKACANG
– Kekacang pun banyak yang high calorie. Tapi kena pantau anak alergik atau tidak. Saya buat peanut butter homemade campur kurma. Makanan yang berasaskan kacang soya pun selalu bagi, tauhu. Buat sayur masak lemak, tauhu campur telur. Favourite anak saya.

TIPS TAMBAHAN:
1. JADUAL MAKAN – sehari minimum 3 kali sy bg makan. Main meals. Snacking 1 ke 2 kali ikut kerajinan dan stock makanan yang ada.
Sarapan : 7am ~ 9am (bangun pagi jangan bagi susu dulu, bg minum air kosong utk hilangkan dahaga, then straight to meja makan utk breakfast) (tips sy dpt dri group ni juga, breakfast kena before 9am kalau nak berat anak naik bnyk)
Lunch : 1pm ~ 3pm (lunch selalu anak saya mkn sikit je sebab kenyang susu, so sy masak sikit je tp yg tggi kalori)
Dinner : 7pm ~ 9pm (ni pun makan sikit juga sebab dia masih rasa kenyang mkn petang, and dia selalu macam kurang nak mkn maybe sebab letih tak tidur petang)
Snacking pagi : 10am ~ 11am (jrg bagi sebab anak kdg2 terlajak tidur/nap and dia nak susu ja)
Snacking petang : 4pm ~ 6pm (selalu bg buah, sebab anak jarang tidur petang, kira nak main ja time ni, kadang2 rajin sikit buat cucur pisang)
2. SUSU & AIR KOSONG – anak saya mmg kurang minum susu. Maybe dah kenyang makan. So sy bancuh 4 ke 5 oz je air, susu sy lebihkan 2 scoop. Setakat ni tak oernah sembelit lg. Sebab masa makan dia minum air kosong bnyk.
3. TIDUR/NAP – ni antara tips yg nampak tak penting tp sebenarnya bnyk membantu. Saya akan tidurkan anak lepas makan. Bukan tidur lama pun. Just short nap. Dalam 30 minit ke 1 jam je. Kadang lebih sampai nak dekat 2 jam hehe. Selalunya lepas sarapan, mandikan, pastu tutup langsir untuk gelapkan bilik, bg mood tidur. Sebab time pepagi ni masih sejuk, so dia sng tertidur. Lepas mandi sapu2 minyak kt bdn urut2 then tepuk2 sikit selawat kasi tidur 😂 pkul 11 ke 12 tgh hari nnti mesti dia terjaga sendiri and nak susu.
4. HOMECOOKED – kalau mommies ada masa, masak hari2 yang fresh. Kalau bekerja, masak 1 jenis je untuk pagi tgh hari malam. Simpan dlm chiller. Jgn frozen. Mcm sy fulltime housewife pun sy masak mcm tu. Dalam 1 hari tu, lunch dgn dinner benda yg sama, breakfast je lain.
5. DESSERT – seminggu sekali je rajin nak buat. Selalu buat untuk utk 3 4 hari terus. Mcm burn cheese cake (resepi nnti sy shae kt bwh), buat pudding roti, bubur sumsum, ice cream. Ni semua semua boleh simpan dlm peti sejuk. So sng nak makan terus sejuk bila2 saja.
6. KONSISTEN – nak konsisten hari2 ikut jadual payah juga hehe. Buat mana termampu je. Makanan saya prepare siap2 simpan dlm chiller. So jimat masa nak masak nnti takde la baru nak terpotong2 sayur, baru nak siang cuci ikan ayam. Baru laa tak drag masa. Atleast bg makan 3 kali sehari pun dah ok (kdg2 sy pun tak terkejar masa)
7. NO FROZEN VEGETABLE – sayur2 sy tak buat puree dan frozenkan. Dari baby 6 bulan pun mmg tak buat camtu. Salah 1 sebab mmg peti ais tak muat dah hahaha, tp actually sayur blend frozen ni khasiat dia dah berkurang kalau x silap sy. Kalau boleh jgn frozenkan bubur yg dh siap masak pastu reheat. Simpan dlm chiller boleh. Tapi dalam masa 24hrs kena habiskan.
8. FOCUS TIME MAKAN – waktu makan jangan bagi ada distraction. Mainan ketepikan, makan dekat meja or kerusi makan dia. Tutup tv. Tapi kalau anak2 mommies biasa makan sambil tgok tv, its okay. Ikut je mcm mana anak mommies suka time dia makan so dia tak stress. Anak saya kalau buka tv, mmg dia focus tv, nak bg makan dia tepis je sbb nk tgok tv.
9. FLAVOURING – kalau rajin boleh search resepi dalam group ni cara buat serbuk bilis baby, serbuk ayam baby, mirepoix, cfs cbb bbb. Nak senang beli je, banyak ada jual sekarang yg organik. Mudah sgt. Serbuk perasa makanan baby, perisa ayam, bilis, cheese. Sy buat mirepoix dgn cfs je. Mmg membantu buat makanan lebih sedap dan wangi. Insyaallah anak akan suka makan. Yang penting tak perlu tambah garam @ gula ya.

ANTARA IDEA MENU-MENU YANG SAYA KERAP BUAT:
1. Bubur nasi – nasi, ayam, lobak, celery, jagung, tomato, sawi, blackpepper, minyak 1 sudu kecil, butter 1 sudu kecil, titis minyak bijan.
2. Mi/bihun – baby noodle, bawang putih, kuning telur, susu, cream cheese, butter.
3. Creamy pasta – butter, bawang holland, tepung gandum, susu FC, any proteins, mixed herbs, black pepper, any pasta, 1 sudu kecil minyak.
4. Soup cendawan – butter, tepung gandum, susu FC, cendawan, mixed herbs, isi ayam cincang. (Makan dengan roti wholemeal / garlic bread)
5. Telur hancur/telur rebus – butter, telur, black pepper, mashed avocado (makan dgn nasi atau roti)
6. Roti bakar / penkek – pisang, tepung gandum unbleached, telur, oats, susu tepung FC, minyak.
8. Kek keju / burnt cheese cake – cheesecream, telur, susu fullcream goodday, blueberry, tepung gandum 1 sudu.
9. Salad buah – buah yg sesuai, plain yogurt, chiaseed (rendam air susu), cookies crumb.
10.Milkshake – buah yg sesuai, susu full cream, yogurt, ice.
11. Puding/bubur sumsum – tepung beras, susu FC/santan, air, puree buah.
12. French fries – boleh guna kentang / ubi keledek manis, potong size jejari, steam, deep fry or grill, minyak masak, makan saja or bersama ayam bakar.

Mommies perasan tak, menu saya mostly pakai susu, telur, minyak, mentega? Haa setiap hari mesti saya tambah bahan-bahan ni dalam makanan baby. Sebelum ni dari 6 bulan memang jarang letak bahan-bahan ni, tapi lepas pakar pemakanan suggest macam ni, alhamdulillah bertambah berat anak.
Diharapkan perkongsian ini dapat memberi manfaat buat ibu bapa di luar sana.
Menarik: Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.
Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.
Sumber: Facebook Ainaa Aqilah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


