Musim donat viral ini apa kata anda cuba pula donat coklat charcoal yang memang lain dari yang lain. Bukan sekadar unik pada warna tetapi rasanya boleh tahan.
‘Mewah’ dari segi rasanya buat anak-anak pasti suka. Jom cuba resipi perkongsian Che Azawimie Che Zahari.
Hitam bukan sebab hangit tau. Hitam sebab menawan. Mula-mula buat sikit je nak buat raso rasoo. Erhhhh menyesal pulak sebab sedap sangat. Terasa mewah sangat rasanya. Nah ni resepinya, kot-kot nak try buat.
DARK CHOCOLATE CHARCHOAL DOUGHNUTS
Bahan doh:
1kg high protien
12gm dry yeast
1tbsp gula kastor
1stp salt
1tbsp shortening
1tsp k-fine
Susu uht ni agak-agak je
Pewarna hitam
2tbsp coco powder
1tsp serbuk arang @ charcoal powder
1tsp capucino paste
Masuk je semua dalam mesin.
Uli lah sampai jadi doh. Gelek gelek pastu terap.
MENARIK:
Rezeki Terindah Dulu Ibu Sarat Bawa Perut Kini Bayi Kembar 3 Selamat Dilahirkan!
Tak Berbaloi Stress Melampau, Rutin Simple Ni Buat Emosi Ibu Lebih Baik, Ubahlah!
Rehatkan biar kembang. Goreng guna api kecik je sampai masak.
Jangan lama nanti pahit. Tunggu suam sikit baru salut dengan gula castor + susu tepung.
Siyess sedap.
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom.
Klik DAFTAR segera di https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sambal Cekur, Ibu Berpantang Selera Makan. Nak Buat Senang, Tak Sampai 10 Minit!
Ketika berpantang, ibu selepas bersalin mesti amalkan diet seimbang untuk pastikan dapat pulih cepat dan kembali bertenaga. Tempoh kehamilan yang dilalui serta saat bersalin bukanlah sesuatu yang mudah.
Ia sangat meletihkan dan para ibu kehilangan banyak tenaga. Oleh itu, pemakanan sihat sangat penting bagi memastikan ibu kenyang dan merasa cergas.
Pn. Atailla Zainuddin berkongsi satu resipi sesuai untuk ibu berpantang yang sangat sedap;
Salam.
Antara menu pantang bersama ibu di kampung lepas bersalin anak yg ke-2. Dah lama simpan, baru arini nak share. 🥰
Sy mmg suka mkn ulam, hadap lauk pantang hari2 pun sy tak kisah. Mostly lauk pantang cuma menu ikan (tenggiri,jenahak,merah,kerisi,cencaru, siakap,bilis) yg dibakar, goreng, stim atau sup. Dah hujung2 pantang sy teringin mkn ayam kampung masak ungkep & daging blackpepper, sy pantang 44 hari je. 😁
Tapi lauk pantang yg paling sy suka ialah homemade crispy peria, garlic & sambal cekur dgn isi ikan tenggiri yg ibu sy buat, sedap sgt! Gaul dgn nasi panas pun dah cukup selera, sbb tu penuh nasi sepinggan. 😆
Baca Juga:
Resipi Sup Wantan Mudah. Hirup-Hirup, Bertambah Selera. Sesuai Buat Untuk Famili!
Anak Reject Nasi Buatkan Sup Tepung. Resipi Mudah Nak Buat, Makan Pun Bertambah-Tambah!
Resipi Mi Goreng Basah Melekit, Satu Keluarga Pasti ‘In Love’. Anak-Anak Bertambah Makan!
Sy share resepi kat bawah ni kalau nak cuba.
Resepi Sambal Cekur & Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:
Sepotong ikan tenggiri yg digoreng/bakar (ikan lain pun boleh)
3 biji cekur
1 biji bwg merah
1 biji bwg putih
Sedikit lada hitam/cili api
Sedikit perahan air limau
1. Tumbuk semua bahan sehingga lumat.
2. Perasakan ikut selera masing2. Siap!
Alhamdulillah, lepas 2 minggu pantang (bersalin normal), luka jahitan dah kering, dah tak sakit bila berjalan, nak membuang pun tak rasa seriau lagi, jalan pun laju je, tapi lepastu kena sound dgn ibu, katanya jalan tu slow2 sikit kang melecet, duduk bersila pun kena sound. (2 minggu dah pakai seluar yg loose) 😅
Selamat berpantang buat mommies semua! Semoga dipermudahkan segala urusan. 🤱🏻❤️
Kalau lauk macam ni, yang bukan ibu lepas bersalin pun berselera. Memang sedap buat bertambah makan, bangkit selera dengan lauk-lauk ringkas begini. Boleh juga pelbagaikan jenis ikan atau protein yang lain untuk dinikmati bersama sambal cekur ni. Selamat mencuba!
Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lepas Goreng Terus Makan, Rangupnya Keropok Bayam, Boleh Ajar Anak Makan Sayur!
Kalau tidak dicuba sampai bila pun anak tidak akan makan sayur. Jangan ikut selera anda tetapi berikan sahaja anak mencuba semua jenis sayur supaya anak bijak memilih jenis sayur yang mereka suka.
Oleh menu menjadi lebih kreatif antara yang disarankan untuk memujuk si kecil kita makan sayur. Resipi perkongsian ibu ini, Umairah Jamaah memang ringkas dengan menjadikan bayam sebagai keropok. Memang rangup dan anak pasti akan makan sampai licin!
Antara menu kudapan yang selalu Kak Mai buat suatu masa dulu. Ketika Ostad Umar melalui zaman ‘picky-eater’nya. Sekarang pun masih memilih. Cuba tak seteruk dulu kala. Hihihihi
Cuba pelbagaikan menu-menu sihat. Olah dalam bentuk yang dia suka. Kanak-kanak riang dekat rumah ni panggil keropok sayur. Dua-dua orang suka makanan yang rangup. Sesuai untuk dibuat kudapan.
Bahan-bahan yang diperlukan :-
Sayur bayam
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung jagung
Secubit garam (kalau anak bawah 2 tahun tak perlu letak)
Setengah cawan air
*Sukatan bahan-bahan ikut keperluan
Cara buatnya pun mudah saja:-
1. Bancuh semua bahan yang ada. Air adjust ikut keperluan.
2. Celur sayur bayam kat dalam tepung. Goreng sekejap. Kemudian toskan.
Boleh juga gunakan keledek. Sayur boleh saja nak ganti dengan carrot, sawi, terung, labu. Ikut kesesuaian. Janji anak dapat makan sumber-sumber bernutrisi
Selamat mencuba ❤️
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI