Membesarkan anak di zaman ini sememangnya cukup mencabar. Apa lagi membesarkan anak yang semakin remaja. Perlu bijak menangani setiap emosi anak ketika membesar.

Disebabkan itulah Pakar Psikologi, Dr Rozanizam Zakaria menasihati ibu bapa untuk kurang membincangkan mengenai ilmu parenting yang berbau toksik yang sememangnya tidak sihat untuk perkembangan ibu bapa itu sendiri.

Malah katanya lagi, perbincangan secara terbuka itu akan memberi kesan kepada ibu bapa lain yang turut sama membaca atau berada disekelilingnya. Jadi elakkan. Sebaiknya berusaha untuk sentiasa mempelajari ilmu baru untuk membesarkan anak.


Elak Bincang Topik Parenting Yang Toksik Dan Gaslighting Parents

Panjang sikit nak kongsi hari ini. Baru-baru ini saya nampak satu posting bagi nasihat pasal jangan marah anak, nanti terkesan kesihatan mental anak.

Kemudian ada comment (mewakili parents) yang sebut – “dah tu kesihatan mental mak ayah ni siapa pula nak jaga?”

Lalu berbondong-bondonglah comment yang serupa yang menyokong hingga akhirnya perbahasan berubah polarised – kesihatan mental ibu bapa vs kesihatan mental anak-anak.

Mak Ayah Belajarlah Kemahiran Baru Besarkan Anak, Tak Perlu Dengar Tentang Parenting Toksik!

 

Ramailah yang membahan generasi anak-anak sekarang dengan pelbagai label sehingga ibu bapa rasa helpless apa nak buat sebab semuanya salah dan tak kena. Akhirnya jadi parents vs anak-anak.

Sejujurnya saya sangat sedih dengan perbahasan sebegini. Tidak sewajarnya isu kesihatan mental menjadi peperangan antara siapa yang ‘lebih mental’ dari siapa.

IKLAN

Itu bukan tujuan ilmu psikologi, kesihatan mental an keibubapaan. Ia bukan tetang siapa lagi penting. Kedua-duanya adalah aset penting dalam keluarga.

Saya lihat terlalu banyak nasihat keibubapaan dalam media sosial yang menjadikan polarisasi ini lebih teruk. Semua nak bercakap tentang topik parenting sebab ia laku dan mudah dijual.

Namun hakikatnya topik ini sangat delicate. Kita tak nak topik keibubapaan dibawa dalam nada yang menjadikan semua masalah mental/masalah sosial/masalah remaja/masalah sekolah ini berpunca dari ibubapa.

Mak Ayah Belajarlah Kemahiran Baru Besarkan Anak, Tak Perlu Dengar Tentang Parenting Toksik!

 

Macam-macam syndrome baru di-hypekan. Gashlighting parents ini sangat tidak sihat sebab parenting should not be driven by fear or emotion. Ia perlu datang dengan ilmu yang evidence-based, developmetally-appropriate, culturally-appropriate.

Jika kita pilih menyalahkan ibu bapa sepenuhnya, ini menimbulkan ketakutan di kalangan ibu bapa. Akhirnya ibu bapa jadi takut dan give up semua approach – lantaklah aku buatlah cara aku!

IKLAN

Ibu bapa adalah aset penting dalam masalah mental remaja dan kanak-kanak. Pengalaman saya dalam bidang psikiatri kanak-kanak, kalau ibu bapa tidak berada pada sisi yang sama dalam rawatan, maka outcomenya tidak baik.

Mak Ayah Belajarlah Kemahiran Baru Besarkan Anak, Tak Perlu Dengar Tentang Parenting Toksik!

Bukan semua anak-anak yang mengalami masalah mental kerana ibu bapa yang jahat dan tidak bertanggungjawab.

Sebahagian besar berlaku kerana pertama – mereka sejujurnya tidak tahu dan kedua, mereka sendiri mengalami masalah emosi/mental yang mereka sendiri warisi.

Jadi tangani isu ini dengan berhemah, jangan sampai topik parenting jadi tempat lambakan toksik yang akhirnya menyebabkan orang jadi takut untuk jadi ibu bapa.

Kita bukan nak ibu bapa yang sempurna – kita hanya inginkan ‘good enough parents’ untuk apa jua cabaran.

Untuk jadi ‘good enough parents’ ini kena terus belajar kemahiran baru, bukan bertelagah siapa lagi penting. Remaja hari ini memang mencabar, jadi jangan rumitkan keadaan dengan membebankan ibu bapa dengan apa yang tidak perlu.

IKLAN

Menarik: Lara Pernah Menangis Tak Mahu Balik Rumah, Scha Al-Yahya Akui Tegas Bab Pelajaran Anak!

Mak Ayah Belajarlah Kemahiran Baru Besarkan Anak, Tak Perlu Dengar Tentang Parenting Toksik!

 

Bila lagi nak healing dan bonding time dengan anak-anak, buat aktiviti yang mereka suka? Kalau ajak main VR game, mesti anak-anak happy!

Jom, daftar segera ke Santai Petang Pa&Ma! Sambil dengar talk dan main game, boleh juga bawa balik goodies dan menang banyak hadiah. Best kan?

Daftar di sini 👉🏼 https://toko.ideaktiv.com/product/pama-santai-petang/

Mak Ayah Belajarlah Kemahiran Baru Besarkan Anak, Tak Perlu Dengar Tentang Parenting Toksik!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI