49658103_2120852171344198_358813155729604608_o

Echolalia adalah situasi di mana kanak-kanak mengulang semula apa yg mereka dengar. Echolalia ni biasanya terjadi disebabkan oleh beberapa keadaan iaitu

1. Ciri-ciri yang ditunjukkan oleh kanak-kanak autism – perlu dapatkan penilaian dan nasihat dari professional ya. Jangan pulak assume anak mengulang je autism.

2. Kanak-kanak masih tidak faham apa yang mereka perlu katakan. Contohnya, masih tak tahu untuk jawab soalan yang diberikan. Biasa terjadi pada kanak-kanak yang tengah belajar bercakap.

IKLAN
Pening Betul Anak Suka Ulang Balik Apa Yang Kita Cakap! Elakkan Memberi Banyak Arahan

TIPS BERCAKAP DENGAN ANAK ECHOLALIA (ANAK ULANG APA YANG KITA CAKAP)

Tapi untuk kedua-dua situasi, ada cara untuk anda membantu kanak-kanak untuk memahami dan berkomunikasi dengan menggunakan ayat yang betul.

IKLAN

Salah satu cara adalah dengan menterjemah apa yang perlu anak katakan mengikut situasi yang sesuai. Berikan ayat atau perkataan yang perlu anak sebut berkaitan situasi. Dengan cara ini kanak-kanak boleh berlajar ayat yang betul untuk mereka guna.

Kurangkan / elakkan bertanya banyak soalan dan memberi arahan.. sebab nanti anak akan echo apa yang anda cakap.. dan menjadikan ayat tersebut tak sesuai untuk mereka guna nanti.

IKLAN

Fahami apa yang anak anda cuba katakan, barulah anda boleh beri input yang betul

Sumber: Aishah Kassim

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI